Заешки мазнини: полза и вреда

Животинските мазнини са източник на хранителни вещества, които са необходими за поддържане на нормалното здраве. Продуктът се използва в много области: готвене, медицина, козметология, парфюмерия. Повечето потребители не знаят за хранителните свойства на заешката мазнина, въпреки че той е по-добър в ползите за мазнините от гъски и крави, които са най-популярни.

Заешки мазнини

Продуктът се отнася доекологично чист . Няма токсични, опасни вещества, които да провокират заболявания. Зайците внимателно избират храната. Те ядат само здравословна трева, корени и т.н. Това се отразява на мазнините, които са значително по-добри от другите сортове по отношение на ползите и хранителните вещества.

Продуктътсе използва активно в медицинската област , особено срещу изгаряния и измръзване. Жителите на далечния север не могат без този инструмент.

Често заекът се смесва с мед. Сместа помага при лечението на бронхит, възпалено гърло, кашлица и други проблеми с дихателната система. Инструментът трябва да се съхранява в хладилника, така че свойствата да не бъдат отслабени.

Цветът на продукта е бял или бежов. Съхранява се във фризера, така че срокът на годност се увеличава.

Полезни свойства

Ползите и хранителната стойност на продукта се дължат на внимателния подбор на храна за звяра. Зайците избират само екологично чисти.храна, билки с лечебни свойства. Това има положителен ефект върху качеството на мазнините.

Продуктът е богат на хранителни вещества и микроелементи. Поради своя състав, продуктът се използва за лечение на много заболявания и наранявания. Той има следните полезни и хранителни свойства:

 • Укрепва имунната система.
 • Лекува рани, изгаря ожулвания, помага за възстановяване на кожата (ефектът ще бъде по-силен, ако добавите няколко лъжици мед).
 • Подобрява състоянието на ноктите и косата.
 • Лекува отит.
 • Подмладява и подхранва кожата с влага.
 • Помага при лечението на заболявания на дихателната система (бронхит, астма).
 • Засилва мозъчната дейност, подобрява паметта.
 • Насърчава загубата на тегло и поддържа нормалния баланс на мазнините.

Заекната мазнина се счита за универсално средство за защита. Продуктът може да се използва външно и вътрешно. Той се предписва при следните заболявания и патологии:

 • Заболявания на дихателната система.
 • Рани, изгаряния, ожулвания, измръзвания.
 • Проблеми с храносмилането (язва, гастрит, колит, чернодробно и бъбречно заболяване).
 • Хипертония, диабет.

Заятната мазнина е особено полезна за бременни жени и бъдещи бебета. През този период тялото се нуждае от повишена доза полезни витамини и микроелементи.

Възможни вреди и противопоказания

Опасността за тялото е продукт само с:

 • Индивидуална нетърпимост.
 • Възможна алергична реакция.

МазниниЗаекът може да се задържи дълго в червата, което води до проблеми с храносмилателната и отделителната системи.

Щетите могат да бъдат причинени отазотнииекстрактиви , съдържащи се в продукта. Тяхното високо съдържание в организма влияе върху образуването на пикочна киселина. Повишеното му съдържание може да провокира:

 • Възпаление на ставите и подагра при възрастни.
 • Невро-артритна диатеза при малки деца.

Ако човек има проблеми със стомашно-чревния тракт, препоръчва се да се консултира с лекар преди консумация на заешка мазнина. Реакцията на тялото върху един необичаен продукт може да бъде отрицателна.

Обхват на приложение

От древни времена се използва заешка мазнина, катонародно лекарство . За да елиминирате кашлицата, трябва да го използвате вътре1 супена лъжица 3 пъти на ден ). Срещу бронхит и болки в гърлото, разтриването на гърдите с помощта на продукта помага добре. Компресирането или вливането в ухото ускоряват процеса на възпаление на средното ухо.

Препоръчва се продуктът да се смесва с мед, който също е богат на полезни свойства. Тази смес повишава ефекта от лечението. Въпреки това, инструментът не може да се нагрява, тъй като медът губи всички предимства по време на топлинна обработка.

Ако смесвате заешка мазнина с пчелен восък, ще получите домашно приготвен мехлем срещу изгаряния и рани. Инструментът коригира лечебния процес на кожната тъкан.

Много козметични компании използват масло от зайци като естествена съставка в техните продукти.

В козметичната индустрияПродуктът е много популярен поради свойствата си: облекчава кожата от лющене и сухота, насища я с влага, попълва снабдяването с витамини и микроелементи, предпазва лицето и ръцете от студ през зимата, подмладява, бори се с ефектите от умората. От заешка мазнина правят подхранващи маски за коса. Достатъчно е да разтриете продукта в корените, да го увийте в кърпа и да оставите сместа да действа (около 1 час). Процедурата ускорява растежа на косата, подобрява състоянието им, предотвратява появата на разделени краища и загуба.

Мазнината за пълзене се добавя къмкрем за ръце , тъй като кожата е предразположена към сухота. Продуктът предпазва от измръзване, ако се прилага преди излизане на студено. Също така, редовната употреба на продукта вътре помага за подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите. Заек мазнина се използва активно в парфюмерията, като естествени суровини.

При кулинарните дейности продуктът се използваза пържене . Приготвя топли ястия и гарнитури. Тъй като тя се абсорбира почти напълно в тялото, тя се смесва с говеждо или свинско месо. Храните, приготвени по този начин, могат да се дават дори на малки деца в малки количества, благодарение на полезните свойства на продукта. Ако добавите заешка мазнина в месо, тя ще придобие деликатен вкус и аромат. Опитните домакини използват продукта в производството на хлебни изделия. Това допринася за "растежа" на теста. Приготвеното печене по този начин се съхранява по-дълго.

Зайчето мазнина еполезен и питателен продукт . тоОсобено полезна в медицината, тъй като е подходяща за външна и вътрешна употреба. За неговите свойства са били известни в древността, когато всички болести са били лекувани с народни средства. Сега продуктът се използва в производството на лечебни и противовъзпалителни мазила, гелове.

Също така, мазнините за пълзене се използват в козметологията, където особено ценени са лечебните и подмладяващи способности. Известните фирми отдавна са започнали да използват продукта в индустрията за красота.