Физалис - ползи за здравето и вреда

В наши дни екзотичният плод Физалис става все по-разпространен. Това е зрънце от същото име растение. Родното му място е Южна Америка. Известни сортове Physalis, ял. Има и декоративен представител на семейството, чиито плодове са негодни за консумация.

Членовете насемейството на нощното семейство , към което принадлежи физиалис, са способни да натрупват маса от полезни и токсични вещества. За да не навредите на тялото си, трябва да знаете всички положителни и отрицателни характеристики на растението. Статията предоставя информация, която разкрива следните въпроси:

Физалис - какво е това

Това етревисто растение . Най-високият член на семейството. В основата на стеблото се извива с течение на времето. Листата са доста тесни, имат яйцевидна форма. Цветето е оранжево, жълто или лилаво, напомнящо на китайски фенер. Плод узрява вътре - зрънце. Използва се в храната. Всички други органи на растението натрупват алкалоиди, следователно отровни. Култивирани са зеленчуци и зеленчуци. Термофилно растение. Устойчив на замръзване е вид декоративна. Той издържа на температуридо -30 градуса . Отглежда се заради красивите фенери на ярки цветове. Плодовете от този вид са отровни.

Ползите от растенията за тялото

Physalis съдържа важнисъединения, така че се използва като лекарствено растение. Плодовете натрупват ценни вещества:

 • Витамини А, В, РР.
 • Въглехидрати.
 • Фитонциди.
 • Протеини.
 • Минерални соли

И други съединения. Използвайте пресни плодове. Използват се за приготвяне на растителни ястия за различни заготовки. Имат сладко-кисел вкус с горчивина.

Плодовете на Physalis имат свойства:

 1. Противовъзпалително.
 2. Аналгетици.
 3. Хемостатичен.
 4. Диуретик.
 5. Антисептик.
 6. Холеретик.

Ползи от пресни плодове:

 • Плодовете се използват за лечение на кожни заболявания, хипертония.
 • Използва се запревенция на захарен диабет . Когато се използват плодове, симптомите на заболяването се облекчават, тъй като веществата влияят на съдържанието на хормона и глюкозата в кръвта.
 • Помощ при заболявания на дихателната система, стомаха.
 • Установено е, чефитонцидите , съдържащи се в плодовете, се борят със свободните радикали, така че се използват за предотвратяване на рак и преждевременно стареене. Редовната употреба прави кожата гладка, предотвратява пигментацията.
 • Те имат положителен ефект върху състоянието на костната тъкан, тъй като те съдържат калций. Укрепват костите и зъбите. Подобряване на състоянието на косата, ноктите.
 • Въздействат върху функционирането на сърдечния мускул . Премахване на лошия холестерол. Те почистват кръвоносните съдове, подпомагат образуването на кръв.
 • Плодовете се използват за превенция очни заболявания . Възможността за катаракта намалява.
 • Нискокалорични плодове, използвани в диетичното хранене.
 • Поради съдържанието на витамини, те се използват за попълването им в организма.
 • Веществата, открити в плодовете, могатда очистят черния дроб . Те засягат репродуктивната система, борбата с импотентността, мускулите и главоболието. Намаляване на симптомите на ПМС при жените.
 • Използвайте плодове запрепарат от мехлем , който има противовъзпалителни, лечебни рани, антиревматични свойства. Има случаи, когато те са били използвани за борба с лишенията.
 • Използва се в стоматологията за облекчаване на симптомите на стоматит.

Ползите от отвари и инфузии на базата на плодове

Използват се при възпалителни заболявания на дихателните пътища, урогенитална система.

Отвари от корени

\ t

Помощ за борба с кашлицата, имат аналгетични свойства. Използва се за спиране на менструацията. Нормализира ендокринната система.

Възможна вреда за физизалите

Растението е лекарствено.

 • Трябва да се прилага предпазливо отвара за хора с хронични заболявания.
 • Когато гастрит и някои видове пептична язва, както и проблеми с щитовидната жлеза не могат да прилагат отвари.
 • Майките на медицински сестри трябва да се въздържат от употреба на продукта. Бременните жени не трябва да се включват в плодовете на Physalis.
 • Плодовете могат да причинят алергии: сърбеж, главоболие.
 • Бъдете внимателнилечение на прием с ниско кръвно налягане.

Как да се използва правилно инсталацията

Използвайте плодовете на Physalis впресни . Първо е необходимо да се излее около него с вряща вода, за да се отстрани восъкът. Използвайте само зрели плодове. Сок на базата на тях се добавя към вторите рибни и месни ястия. Направете хайвер от плодове. Варени плодове се използват за украса на торти и пайове. Зърната се сушат, като стафиди. От Физалис се приготвят компоти, конфитюри, целули, пасти. Направете мармалад, консервирани.

За консервирането вземете на килограм плодове1 литър вода . Добавете една супена лъжица сол към водата, вземете малко захар, подправки по желание. Плодовете се измиват, бланшират, отстраняват кожата. Изгответе готовите плодове по бреговете. Сварете марината, налейте суровини, погребете.

За сладко, плодовете се измиват, бланшират, обелят, смазват. Вземете килограм плодове и захар. Някои подсладители. Кукминути 30 . Поставете в банките и затворете.

Когато самостоятелно използваните отвари трябва да следват правилата за приемане на лекарства. Прилагането на отвари не трябва да надвишава десет дни.

За да направите отвара, вземете около 20 грама сухи плодове на 500 грама вода. Те се измъчват в продължение на 10 минути. Вземете50 ml преди хранене .

За да приготвите мазта, вземете зрели плодове, разцедете и разбъркайте с масло, за предпочитане маслинено. Пропорциите са едно към две.

Според друга рецепта за неговото приготвяне, сухите плодове се изгарят, получената пепел се смесва смасло. Натъпкани в болки места.

Плодовете на Physalis, смесени с мляко, се смилат. Лечение на възпалено гърло при деца. Пийте 3 супени лъжици за4-5 дни .

Физалис е интересно растение. Когато го използвате, трябва да сте сигурни, че видът е годен за консумация. Преди да използвате лекарствено растение, винаги трябва да се консултирате със специалист. В малки количества, до 10 плодове на ден, ще се възползват от тялото.