Солени печени фъстъци: добро и лошо

Случило се така, че продукти, които по някакъв начин са свързани с процеса на печене или осоляване, са повод за загриженост, тъй като потребителите са убедени, че нямат никакви полезни вещества и най-вероятно не носят нищо друго освен вредно. ефекти върху тялото. Подобно предварително мнение не е неоснователно и като правило има добри аргументи. Нека се опитаме да разберем дали има положителни резултати от яденето на солени печени фъстъци.

Солени печени фъстъци: Какво представлява този продукт?

При споменаването на солени печени фъстъци, нашият подсъзнателен ум е свикнал да предизвиква образи на цветни пакети, натъпкани по рафтовете на магазините и супермаркетите. Не е тайна, че такива продукти в по-голямата си част се състоят от различни химически добавки, включително аромати, канцерогени, стабилизатори, емулгатори, консерванти - като цяло всичко, което е изключително негативно за организма.

Въпреки това, солени печени фъстъци не са само продукт, който е популярен като закуска за бира, заедно с чипс, бисквити и други неща, но също така и обикновен домашен лек, който обичаме да се отдадем от време на време. Много хора предпочитат да пекат фъстъци сами, което дава увереност в отсъствието на разрушителнивещества в съда.

Има ли полза от този продукт?

Въпреки факта, че повечето потребители се съмняват в наличието на положителни свойства на този продукт, ще се изненадате колко е полезна.

 • Изобилието на магнезий и калийспомага за подобряване на работата на сърцето и за укрепване на кръвоносните съдове.
 • Наличието на желязо и фолиева киселинав съставаможе да стимулира работата на червения костен мозък, който произвежда червени кръвни клетки и хемоглобин, затова е по-лесно за човек да се възстанови от анемия и кислородно гладуване на телесните тъкани. В тази връзка, използването на фъстъци е от особено значение за жените по време на менструация, тъй като по това време нивото на хемоглобина е значително намалено.
 • Ядките са известни с технитеанксиолитични(с други думи, успокояващи) свойства. Следователно, употребата им до известна степен може да се счита за алтернатива на антидепресантите, тъй като води до подобряване на здравето, повишени физически и умствени способности и др.
 • Този продукт е особено полезен за мъже: в солено пържена формапредотвратява аденома на простатата . В допълнение, този естествен афродизиак спомага за подобряване на потентността, а също така намалява риска от безплодие и хормони на нивата, както при мъжете, така и при жените.
 • Въпреки че растителните мазнини и протеини изобилстват с фъстъци,почти няма ниско молекулно тегло (вреден) холестерол , следователно няма да срещнете такива последствия като затлъстяване, атеросклероза,инфаркти, инсулти, бъбречна недостатъчност, аортни аневризми и големи артерии и др.
 • Фосфорът , съдържащ се в , регулира работата на мозъка, както и централната и периферната нервна система.
 • Фъстъците саизточник на триптофан , алфа-аминокиселина, която се намира в протеините на почти всички живи организми и е необходима на клетките да се регенерират, разделят и функционират нормално.

Каква е вредата от тези ядки?

Независимо колко твърди продукти от фъстъци заслужават да бъдат признати за техните качества, в някои ситуации те наистина могат да се окажат твърде вредни.

 • За съжаление, всички видове ядки са известни с факта, че не всеки организъм е в състояние да ги понася добре, защото те са един от най-силнитеалергени . Добре известно е, че най-силното проявление на алергична реакция към фъстъците, както и другите ядки, е анафилактичен шок . Фъстъчено кори е най-силният дразнител, който неблагоприятно засяга лигавицата на стомаха и червата, така че когато гастрит, ентерит и пептична язва на стомаха и дванадесетопръстника в никакъв случай не могат да се ядат непелирани ядки.
 • Не се препоръчва използването на пържени солени фъстъци при наличие на разширени вени, тъй като това води до увеличаване на съсирването на кръвта .
 • Не забравяйте, че в осолените фъстъцие налице прекомерно количество натрий , което има способността да натрупва влага в тялото, което води до подуване исъответстващи на неприятни последствия.
 • Има голяма вероятност от алергия при детето, ако майката активно използва солени печени фъстъци по време на бременност и кърмене.
 • Често доставчици и производители несъзнателно допускат грешки или просто небрежно се отнасят до транспортирането и съхранението на продукт, в резултат на което се натрупват различни токсични вещества, като афлатоксини, които могат да причинят сериозни алергични реакции.
 • За хората, страдащи от подагра, артрит или артроза, фъстъците са най-вредните от всички ядки. Огромното количество протеини в техните ядра изисква да се изключи този продукт от диетата.

Как да се предпазите от увреждане на тялото?

Самото фъстъци не е толкова опасно, колкото неговата кора. Ето защо, като се използва това ястие, се грижи за цялостното почистване на гайките. Не забравяйте, че този продукт в суров вид е изключително вреден за здравето, затова е необходимо да се изпържи добре фъстъците, така че всички ядки да се обработват в необходимата степен.

Освен товапечените фъстъци се изчистват много по-лесно . Като се има предвид, че този продукт е с високо съдържание на калории и съдържа огромно количество натрий, най-добре е да го използвате като част от всички ястия. Има безброй салати, десерти, брашно, които добавят различни ядки, включително фъстъци.

Струва си да се отбележи, че макар много от нас да са убедени в изключителна вредасолени печени фъстъци, всъщност при условие, че се консумира умерено, това ястие е много полезно за тялото. Разбира се, ако ядете обикновени печени фъстъци, а не продукти от тези, които съдържат повече вкусови химически добавки, отколкото нещо друго.

Потребителите трябва да бъдат внимателни, когато купуват ядки, за да не купуват увредения продукт. Ежедневната порция фъстъци трябва да бъде около двадесет ядки за възрастен здрав човек. Следователно рационалното решение ще се придържа към този показател и няма да злоупотребява с този деликатес.