Царевично нишесте: ползи и възможна вреда

Царевичното нишесте, заедно с еквивалент на картофи, се използва широко в готвенето. Но всеки продукт има както положителни, така и отрицателни характеристики. Как царевичното нишесте влияе на човешкото тяло? Какви са ползите и възможните вреди за здравето трябва да се очакват от продукта?

Какво е това

Това, от което се произвежда продуктът, е ясно от заглавието. Първоначално царевичните зърнабяха напоени със сярна киселина . Процедурата е необходима за разтварянето на протеините. Освен това, след отстраняване на ембриона, зърното се раздробява. В процеса на такава обработка се получава мляко, което в изсушена форма се превръща в нишесте.

Продуктът има висока енергийна стойност. В сто грама нишесте повече от триста калории. Съставът на праха включва:

 • Витамини, най-вече РР.
 • Микроелементи, най-много натрий.
 • Въглехидрати и малки количества протеини и мазнини.

Използват се два вида царевично нишесте -простиимодифицирани . Първият се получава по обичайния начин. Ако обикновеното нишесте се подложи на допълнителна обработка, тогава се получава модифицирана. Това вещество има някои други характеристики. Модифицираният продукт има различна миризма и цвят и не може да се разтвори в студена вода.

Полезни свойства

Царевичното нишесте е заместител на традиционния картоф. И двата продукта са сходни по своите характеристики и начин на употреба. По отношение на полезните свойства на продукта за организма лекарите разграничават следното:

 • Ежедневната употреба на веществото в малки дози позволявада подобри храненето на клетките на нервната система . Той също така помага при изграждането на мускулна маса.
 • Веществата, които съставляват скорбялата , ускоряват отстраняването на токсините и шлаките от тялото .
 • Прахът се препоръчва за употреба при пациенти с диагностициран захарен диабет. Той помагада поддържа нивото на глюкозав кръвта в желаните граници.
 • Помага за подобряване състоянието на кръвоносните съдове и нормализиране на процеса на съсирване на кръвта. Тези свойства ще бъдат полезни за пациенти с хипертония, анемия и проблеми със сърдечно-съдовата система.
 • Друга полезна характеристика -ускорява процеса на жлъчката . На базата на царевично нишесте правят напитки и отвари, които се използват при уролитиаза.
 • Отбелязани иблагоприятни ефекти върху имунната системана човек. Защитата на тялото от външни опасности се увеличава.

В царевичното нишесте няма глутен. Поради тази причина често се използва като диетичен продукт. Разработени са дори цели системи, където основното е царевичното нишесте.

Прахът се използва активно в козметологията . Има абсорбиращи качества, които позволяват използването на скорбяла.в дезодоранти и прахове. Също така, продуктът ви позволява да регулирате мастните жлези, премахва мазния блясък и оказва благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Царевичното нишесте прави различни маски, кремове и дори шампоани. Много от тези рецепти са лесни за използване у дома.

Вреди

Употребата на всеки продукт следва да се извършва в съответствие с правилата. Ако ги счупите, тогава дори и от най-полезното вещество може да дойдат катастрофални последици за тялото. Ако говорим за възможна вреда от използването на царевично нишесте, лекарите изброяват следното:

 • На първо място -индивидуална непоносимост . Алергията към царевицата и нейните продукти са рядкост, но винаги трябва да помните за тях.
 • Въпреки че тази субстанция се използва в някои диети, тя все още има висока енергийна стойност . Не се препоръчва употребата му с наднормено тегло.
 • Някои заболявания на стомашно-чревния тракт са противопоказани. Те включват лекариязвиигастрит .
 • Въпросното вещество помага за подобряване на съсирването на кръвта. Ако човек иматромбофлитит , тогава употребата на продукта трябва да бъде напълно изоставена.

Следва да се обърне специално внимание на качеството. В съвременния свят неприемливо количество пестициди се използва за получаване на големи добиви в селското стопанство.

Освен това е широко разпространеноотглеждане на генетично модифицирани растения. Какво повече вреда или полза от царевицата, получена по този начин, не е известно. По-добре е да се даде предимство на продукта, получен по традиционните методи.

Съвети за използване

Царевичното нишесте, както и неговият „брат“ от картофи, на практика не се използва като независим продукт. Той е компонент на други ястия. Използва се от производството:

 1. Майонеза.
 2. Кетчуп.
 3. Различни сосове.
 4. В някои сортове евтин колбас.
 5. В сладкарските изделия и в редица други продукти.

Нишестето с произходе евтино . Поради тази причина много производители го добавят към своите продукти в повече, отколкото е определено в количеството на рецептата. Поради това е много трудно да се проследи нивото на нишесте, което влиза в тялото. Лекарите посочват, че той е безопасен за човешкото здраве, ако количеството на въпросното вещество не е повече от 20% от общото количество изядени.

Важно е да изберете правилния продукт. Предлага се в прахообразна форма, която трябва да е бяла с леко жълтеникав оттенък. Не се допускат бучки. Производителите предлагат три сорта, най-добрият за консумация се счита за най-висок. По-добре е да закупите продукта в плътна опаковка, тъй като губи всичките си качества, когато влезе в контакт с въздуха.

Заключение

Царевичното нишестее чудесна алтернатива на традиционния картоф . Не съдържа глутенпозволява да го използвате в диетата. Вещества в неговия състав имат холеретични свойства. Освен това, в козметичните процедури се използва скорбяла.

Но не се предавайте прекалено. Този прах съдържа голям брой калории, което го прави нежелателно да се използва при наличие на излишно тегло. Също така, приложението трябва да бъде изоставено при откриване на язви и повишено кръвосъсирване.