Колбас от черния дроб: ползите и вредите

Харесва ли ви вкусът на чернодробна наденица? Проблемът е, че намирането на естествен и здравословен продукт, как е било направено преди, не е лесно. Като правило, безскрупулни производители се опитват да намалят цената на стоките. На първо място, това се отразява в качеството. Но все още можете да изберете полезен междинен продукт. Просто трябва да знаете как.

Състав на чернодробна наденица

В Русия такъв колбас се нарича чернодробно брашно. Приготвя се от черния дроб с добавка на месо. Предпочитание се дава на телешко и свинско месо. Съставът на съвременните продукти включва карантия от два сорта. Първият включва: черен дроб, бъбреци. Всичко останало е второ ниво.

На броячите можете да намерите 4 категории чернодробни полуфабрикати:

 1. Най-висока категория.Състои се от черен дроб от свинско или говеждо месо, постно месо, буза, яйца.
 2. Първа категория.Изработени от черен дроб и свинска мас. Добавят се свързващи вещества - уши, кожи, пятаци.
 3. Втора категория.В допълнение към черния дроб, използвайте свински кожи, говеждо месо.
 4. Третата категория.Приготвени от вимето, мезентерия, ушите, диафрагмата и други странични продукти. Черният дроб замества светлината. Добавете различни зърнени храни и нишесте за снопа.

За определяне на категорията може да се проучисъстав. Местоположението на компонентите показва техния брой. На първо място е съставката, която е най-голяма. В продукта, приготвен съгласно наредбите, този продукт трябва да бъде черен дроб.

С всичките си ползи, тя има тенденция да натрупва вредни вещества . Това са антибиотици, пестициди и хербициди. За да се намали концентрацията им, в черния дроб се добавят яйца, сметана или мляко. Повишава хранителната стойност и подобрява вкуса.

Във втората и третата категория на горепосочените продукти в състава е почти невъзможно да се намери. Но има консерванти, соя, багрила, емулгатори, натриев нитрит. Когато солта е в горната част на списъка, това показва използването на застояли храни за готвене. За да се увеличи срока на годност, да се даде апетитен вид и да се подобри вкусовото качество на добавените добавки от групата "Е" и подобрители на вкуса. Прекомерната им употреба може да доведе до здравословни проблеми и да усложни хода на съществуващите заболявания.

Ползите от чернодробната наденица

100 грама чернодробна наденица съдържа326 kcal . Един сандвич с наденица може да замени пълното хранене. Но не го злоупотребявайте. Хората на диета не се препоръчват да ядат повече от 200 грама на седмица.

В полуготовия продукт има витамини А, В, D, РР, Е, Н, както и вещества, важни за организма - аминокиселини, калций, магнезий, желязо. Умерено използване на продукта, има редица положителни свойства върху тялото:

 • Подобрява метаболизма и метаболитните процеси.
 • Укрепва костите.
 • Помага за правилното функциониране на сърцето и кръвоносните съдове.
 • Положително засяга нервната система.
 • Превенция на желязодефицитна анемия.
 • Подобрява зрението.
 • Регенерира клетките.

Витаминно-минералният компонент на чернодробната наденица е значително по-добър от всеки друг. Основният компонент ечерен дроб , богат на желязо от хем, който лесно се абсорбира от организма. Яйцата съдържат селен - незаменим компонент за пълното функциониране на щитовидната жлеза. От всички колбаси черният дроб не трябва да се добавя с натриев нитрит, тъй като се приготвя от варени продукти. Бульонът, в който черният дроб се вари е богат на колаген. Той е незаменим за ставите.

Увреждане на чернодробна наденица

Възможно е да се говори за вреда, когато продуктът е произведен с отклонения от ГОСТ или с прекомерна употреба. В тези случаи ефектът върху тялото може да бъде непредсказуем:

 • Високата концентрация на сол ( на 100 грама 2 грама ) причинява подуване на тъканите и кръвоносните съдове. Това е опасно състояние за хора, страдащи от бъбречно заболяване и високо кръвно налягане.
 • Високото съдържание на мазнини повишава холестерола, което причинява запушване на кръвоносните съдове и в резултат на това инфаркт или инсулт.
 • При остри хронични стомашно-чревни заболявания е забранено да се използва такъв продукт, тъй като това може да предизвика обостряне.
 • Черният дроб съдържа много витамин А. Излишъкът му има отрицателен ефект върху развитието на плода по време на бременност.
 • Непрепоръчва се за хора с жлъчнокаменна болест.
 • Колбаси от черен дроб с много храна за домашни любимци. Това е абсолютно невъзможно. Черният дроб се абсорбира слабо от тялото на кучета и котки и може да доведе до затлъстяване, запушване на кръвоносните съдове.
Колбасът от черния дроб се разваля бързо. Преди това се освобождаваше в естествената чревна обвивка. Срокът на годност е само4 дни . Сега има вакуумни опаковки и парафинови черупки, които перфектно защитават от проникване на микроорганизми, сушене и окисление.

Как да изберем качествена чернодробна наденица

При избора, в допълнение към композицията, трябва да обърнете внимание на някои нюанси:

 1. Ако надписът„Произведено по ГОСТ“е посочен на лицевата страна на етикета и ТУ е написано преди състава, тогава този продукт няма нищо общо със стандартните техники на производство. По закон производителят на лицевата страна може да напише нещо. Основното нещо - да проучи състава.
 2. Истинска чернодробна наденица може да бъде само сива. Розовият цвят показва наличието на натриев нитрит.
 3. Съдържанието на черния дроб трябва да бъде най-малко 30%.
 4. Като правило, наденицата се продава в естествен корпус, на който няма надписи и знаци. В този случай можете да изискате от продавача документи за качеството и датата на производство.
 5. Не трябва да купувате полуготови продукти на места, които не са надеждни. Особено когато става въпрос за домашно приготвена наденица.

Често на етикета може да намерите надпис, който гласи"Не съдържа соя" . Това означава, чеВлакното се използва като пълнител. Той задържа вода, като по този начин увеличава масата на продукта. Знак на целулоза в състава - надпис "естествени влакна". Целулозата е полезна и безопасна. Но е по-добре да се консумират повече зеленчуци, отколкото да се купува целулоза, прикрита като "месен продукт" с помощта на химията.

Какво да готвя от чернодробна наденица

Liverka, както го наричат ​​хората, е универсален продукт, от който умелите домакини приготвят много ястия. Ето един от тях:

Съставки:

 • Сирене - 200 гр.
 • Колбас на черния дроб - 300 гр. \ T
 • Спагети - 500 гр.
 • Сол, подправки и билки.

Технология за готвене:

 1. Червеният лук се обелва и нарязва на малки кубчета.
 2. Изпържи се до омекване.
 3. Изпрати лука на лука, нарязан на филийки, яхнете5-7 минутипод капака.
 4. Гответе, докато спагети се сварят наполовина. Хвърли обратно в гевгир, предварително налейте половин чаша бульон.
 5. Разтопете сиренето. Добавете бульон спагети към него.
 6. Комбинирайте получената маса с лук и пържени колбаси, добавете спагети. Кипнете под покривка на слаб огън за 2 минути.
 7. Преди сервиране се поръсва с настъргано сирене, пипер, пресни билки.

Заключение

Консумацията на полуготови продукти, произведени от странични продукти, запълва нуждите на организма от основни вещества. Но само ако продуктът е произведен технологично правилно.

Идеални чернодробни колбаси -сиви, опаковани с парафин . Когато купувате, имате нуждаизберете доказани производители. Но все пак, рискът е много голям, за да си купите продукт с ниско качество, със съдържанието на вредни вещества. По-лесно е да приготвяте наденица у дома. Разходната цена ще бъде ниска, докато няма да има съмнение като готов полуфабрикат.