Кудин чай: полезни свойства и възможна вреда

Чаят Kudin (известен като „Ku Ding Cha“) е един от сортовете китайски зелен чай. Въпреки че, да се обадите на чай kudin не е напълно правилно, тъй като тя няма нищо общо с чай храсти. Има широк спектър от лечебни свойства. Той също така се нарича „Горчиво сълзене” заради характерния си вкус.

История на произхода

Има легенда за произхода на кудин. ИмператорътТан Тянбаоиздал заповед да събере всички възможни методи за подмладяване на тялото на любимата му съпруга. Асистентът на императора намерил рецепта за напитка, наречена „Вечна пролет“ в един манастир. Същността на неговото приготвяне е подмладяващите свойства на листата на падунда.

Асистент приготвя чай по рецептата на монасите. Съпругата на императора оцени удивителните свойства на чая и подари помощника си. След това чайът се използва в рецепти за традиционната медицина в Китай повече от хиляда години и се цени заради лечебните си свойства.

Производствена техника

Кудинският чай се получава отшироколистна холи . Листата на това растение са с дебел пейзаж, покрит с ръбове4 cmдължина и дебелина4 mm . Това дърво расте почти навсякъде в Китай. Най-често колекцията се провежда в южните провинции на Китай. От мястото на растежа вкусът почти не се променя. Суровините се събират на ръка, за да се предотврати механичното събиранеувреждане на нежни листа. След това внимателно подбраните листа се подлагат на традиционна обработка.

Kudin събра и събрани веднага след като листата на Холи започнат да стават зелени. Събирайте и бъбреците. След това, листата са сгънати под формата на игла и се държат на слънце, за да изсъхнат, предотвратявайки увреждането на излагане на пара. След сушенето следва процесът на сортиране. Китай традиционно произвежда няколко вида кудин. Сортът зависи от времето на прибиране на реколтата и възрастта на листата.

Най-полезен е сортът„Kudin Shoyu Su“от провинция Сичуан, който е направен от малки млади листа на падуга. В зависимост от това какъв вид технология на производство е избрана и от качеството на суровините, кудинът е разделен на следните видове: листов, спирален, екструдиран, усукан и свързан.

Ползи от Кудин

Лечебните свойства на кудин сред традиционните китайски лекарствени билки са много изразени. Холисовите листа съдържат голям брой аминокиселини, полифеноли и витамини C, D, E, B, както и каротин, калий, калций, манган, цинк, селен, фосфор и други микроелементи. В традиционната медицина в Китай тя се използва в следните случаи:

 • Превенция и лечение на инфекциозни и простудни заболявания . За тази цел използвайте листа от падула. Те се сварят и се оставят да се влеят.
 • Елиминиране на токсини , премахване на увреждането от натрупаните метаболитни продукти.
 • Кудинима положителен ефект върху работата на черния дроб и бъбреците- органи, чиято функция е да отстранява вредните вещества от тялото.
 • Намаляваневъзпалителен процес при хронични заболявания на храносмилателната система.
 • Намаляване на теглото . Ежедневната употреба на чай спомага за намаляване на апетита, така че често се използва от жени, които наблюдават теглото си.
 • Разреждане на кръвта , намаляване на вероятността от образуване на кръвни съсиреци, почистване на кръвоносните съдове.
 • Подобрена памет , повишена способност за концентриране.
 • За необходимостта от постигане науспокояващ ефект , намаляващ нервността.
 • Облекчаване на синузита, ринита, главоболието.
 • Лечение на бронхит.
 • Намаляване на холестерола . При редовна употреба на алкохола нивата на холестерола се намаляват.
 • Повишаване на ерекцията при мъжете и възбудимост при жените.
 • Поради балансираното съдържание на стимулиращи вещества, чайътима положителен ефект върху репродуктивната система на жените .
 • При пациенти със захарен диабет, кудин е полезен и за пиене, тъй като понижава нивата на кръвната захар.
 • Хипертензивните напитки Kuda чай и кръвното налягане се намалява чрез облекчаване на вазоспазъм.
 • За облекчаване на различни видове възпаление и треска.
 • Свобода от махмурлука.
 • Като антиоксидант и регулиране на метаболизма;

В допълнение към изброените полезни свойства, кудин помага да се отпусне, насърчава умствената яснота, също много силно и тонизира. Този чай е едно от най-добрите средства за укрепване на имунитета.

Kudin damage

Полезните свойства на напитката са разнообразни и безценни. Но в барелКудин полезността е капка от вреда. Въздържайте се от вземане на чай:

 • При ниско кръвно налягане.
 • В случай на храносмилателни нарушения, ако страдате от язва и гастрит.
 • В периода на критичните дни.
 • Ако сте бременна или кърмите.
 • При отделни ендокринни заболявания.

Този чай също е противопоказан при деца под 12-годишна възраст. Във всички тези случаи заменете кудин с традиционен зелен или черен чай.

Всички останали са много полезни за приготвяне и пиене на тази напитка.

Подходяща подготовка

Приготвянето на кудин е бързо. Следвайте тези съвети. В противен случай вкусът на чая може да стане неприятен. Не вземайте прекалено много суровина. Вземете 5 грама кудин на 250 мл. вода.

За да получите приятен вкус на напитката, е много важно да не го оставяте да стои. В противен случай вкусът на чая ще пострада и ще бъде почти невъзможно да се пие. Разбира се, не можете да варите kudin вряща вода. За да го направите, използвайте малко студена вода до 50-60 градуса. Напълнете листата с вода и след5 секундиго източете. Тази процедура е необходима за разкриване на чаеното листо и отстраняване на праха. Пивоварството прави бързоне повече от 10-20 секунди , можете да повторите до пет или шест пъти. Спазвайки тези прости правила, ще се насладите на наистина вкусна напитка, в която благородната горчивина ще бъде заменена от сладникав послевкус, придаващ усещане за свежест.

Цветът на чая може да варира от светложълт до зелен. Пийте го с малки глътки,разтягане удоволствие. Оставете го в устата си за известно време и едва след това го погълнете. Kudin пият в най-чистата си форма. Това означава, че не се възползвайте от напитката със сладкиши, шоколади, бисквити, кифлички и други сладкиши. За големи сладки зъби можете да добавите лъжица мед към чая.

Пиенето на кудин ще бъде от полза за всички категории хора: водещ активен и пасивен начин на живот, който трябва да се възстанови след болест или нервно изтощение, умора и стрес, по време на диети и по време на активно физическо натоварване и др. И при най-малкия симптом на горепосочените заболявания, пий чаша чай - това ще помогне!