Праскови ями - са полезни и вредни

Повечето хора смятат, че плодовите кости на различни растения съдържат много полезни и ценни вещества. Включително и ями от праскови. Смята се, че те са антиоксиданти. Също така тези части на централата се използват активно за производството на масла, които се използват активно за козметични цели.

Въпреки това, предимствата на прасковите ями днес са много спорни. Отдавна е доказано, че в тях присъства химично съединение, опасно за хората. А размерът им е толкова малък, че е невъзможно да се говори за силно изразен благоприятен ефект на речта. Затова си заслужава да разгледаме по-подробно съотношението между потенциалните ползи и вредата от праскова ядки за човешкото тяло.

Какво е това

Ямките от праскови са семената на растението. Те са покрити с набръчкани жлебове с малки вдлъбнатини под формата на точки и върха с остър край.

Само ядрото е годно за консумация от човека. Можете да го достигнете с чук или други подобни устройства. Зъбите не се препоръчват. Ако ядете цели семена от праскови, тогава няма да има полза от тях. В крайна сметка, твърдата обвивка на плода е изключително устойчива на ензимите на човешкия стомах. Следователно те не се усвояват.

Ползи

При правилно и разумно използване отпраскова ями могат да получат някои ползи за здравето. Те са богати на следните съединения:

 • Високо ценни мастни киселини- омега-3, омега-6 и омега-9 (те имат много благоприятен ефект върху нервната система. Можете да добавите малко количество масло от праскова ядки в салатни превръзки)
 • Минерали- калий, магнезий, желязо и калций (те са необходими за нормалното функциониране на нервната, сърдечносъдовата и други системи)
 • .
 • Различни витамини- като А, група В, С, Е и Р (необходими за поддържане на добро зрение, добро състояние на кожата, косата и нокътните пластини, което е много важно за нежния пол).

Но това не прекратява полезните качества. Ядките на прасковите притежават:

 • Антиоксидантни свойства- те могат да забавят процеса на стареене на организма, да предотвратят раковите патологии и перфектно да почистят организма от токсини и шлаки.
 • Аналгетичното действиеподобрява обмяната на веществата и се бори с хипертонията и артрита, поради съдържанието на амигдалин (витаминоподобна субстанция, понякога дори наричана B17).
 • катехин ,керцетиниантоцианинсе съдържат в праскови ями - тези съединения са много полезни за хората като цяло, те са необходими за предотвратяване на сърдечни заболявания, затлъстяване и диабет.
 • Праскова масло , използвано в козметологията и медицината, има много полезни качества: забавя стареенето на кожата и избелва, укрепва капилярите и поддържа целостта на клетките.

От горното следва, че кости на праскови могат да оказват благоприятен ефект върху човешкото тяло. Въпреки това, ако сте прекалено ентусиазирани за продукта, съществува риск от неблагоприятни ефекти върху здравето. Амигдалин съдържа в състава си токсични вещества - цианид и бензалдехид. Ето защо, делът на предпазливостта тук не боли.

Вреди

Отрицателният ефект от праскова се дължи на наличието в тях на много голямо количествоамигдалин . Това съединение е цианогенен гликозид. Той може да образува цианид, влизайки в тялото. Поради това ядките могат да имат горчив вкус.

И ако в малки количества е полезен амигдалин, то с предозиране може да предизвикатежко отравяне . Това е възможно с еднократна консумация на излишното количество ядра.

При храносмилането в стомашно-чревния тракт се получава циановодородна киселина. Второто му име еводороден цианид . Това вещество някога е било използвано като химическо оръжие, което убива огромен брой хора. Това е най-силната отрова.

Какви са последиците от интоксикация с циановодородна киселина?

 • Той е най-опасен за малките деца . В крайна сметка, техните дихателни центрове не са толкова развити, както при възрастните. Тази характеристика има чисто физиологичен характер. Понякога в тежки случаи има риск от смърт.резултата. Водородният цианид пречи на клетките да отделят енергия, поради което клетъчното дишане е блокирано.
 • Не е желателно да се използват бременни жени . Съществува риск от спонтанен аборт в случай на тежко отравяне. Във всеки случай, в тази позиция трябва да се ограничи до ядене на праскова.
 • Ако ядките имат ярко изразен горчив вкус, те трябва да бъдат изоставени в храната. Горчивината показва опасно съдържание на амигдалин, което увеличава риска от тежка интоксикация дори при възрастен.
 • Слабото предозиранее придружено от следните симптоми: тежко нарушено храносмилане, гадене, гадене, втрисане, тежка слабост, чувство на неприятен вкус в устата. Необходимо е незабавно да се обадите на лекар. Тази мярка ще помогне да се избегне влошаване. Натриевият тиосулфат обикновено се използва като антидот.
 • Не можете да се опитате да получите доста здрава и твърда кост със зъбите си. В противен случай съществува опасност от повреда.

Смъртоносната доза циановодородна киселина за възрастен, който тежи 90 kg е само0,05 грама . За едно дете се нуждаят още по-малко.

Яденето на прасковени ядки за хранителни цели е допустимо, но само в ограничени количества. Това ще помогне да се избегнат здравословни и животозастрашаващи последици.

Съвети и правилно използване и използване

Максимално допустимият брой ядки на праскова на ден е10 броя . Деца се препоръчват не повече от 5-6. Те трябва да бъдат информирани за товавъзможно отравяне с прекомерна употреба. От яденето на ядрата с горчив вкус трябва да се изостави.

Семена от праскови могат да бъдат изсушени и смлени на прах. Те се добавят към кисело мляко, чай и кафе.

Заключение

При разумен подход използването на праскови може да бъде от полза за човешкото тяло. В крайна сметка, те съдържат много вещества, необходими за здравето. Но не забравяйте, че в семената на това растение е амигдалин. Той е в стомаха и се превръща в мощна отрова. Затова е по-важно от всякога да си спомняме, че всичко е добро в умереността.