Магнезий: ползи и вреди за организма

За да не предизвиква загриженост човешкото здраве, е необходимо постоянно да се попълват запасите от основни микро- и макроелементи, витамини, минерали. Има много такива, и всеки от тях трябва да обърне внимание. Един от тези важни елементи е магнезият. Счита се за един от най-важните метали за човешкото тяло.

Какво е магнезий и къде се съдържа

Магнезият еалкалоземен метал , който участва във всички метаболитни процеси. Това е жизненоважен елемент. Той се намира в много продукти, които човек използва през целия си живот. Най-голямото му количество се съдържа в различни видове ядки, бял и червен боб.

По принцип всички продукти от семейството на бобовите култури са идеални за възстановяване на баланса на този метал в тялото. В ½ стандартното стъкло съдържа около 150 мг микроелементи, а соята - до 200 мг. В термично обработения пара спанак, кольраби, цвекло върховете са огромни "депозити" на магнезий.

Следва да се има предвид, че ако зеленчуците се варят прекомерно, микроелементът може да се измие. Затова е по-добре да се пара, без излишната вода.

Много повече мг от този полезен метал се срещат в какаовите зърна, пшеничните трици, сините сливи,яйца, овесена каша, копър, все още в сушени кайсии, маруля. Най-малкото количество от този полезен метал се съдържа в маслените продукти. В други зеленчуци, тя също съдържа, но нивото му зависи от състава на почвата, в която те са се увеличили.

Ползите от магнезий

Неговата роля е незаменима по време на свиването на мускулите на човека и в регулирането на състоянието на цялата кръвоносна система. В допълнение, това вещество помага за подобряване на нивото на смилаемостта на не по-малко от необходимия калциев микроелемент, като по този начин благоприятно засяга хормоните. Както бе споменато по-горе, този метал участва в регулирането на метаболизмав повече от 300 процеси в човешкото тяло . Заслужава да се отбележи, че работата му е да прехвърля йони между клетъчните мембрани, така че процесите на вътрешните органи да работят като часовник, докато произвеждат калций и протеини.

При приемане се разпределя във всички органи и течности. Обикновено микроелементът се намира в сърдечните клетки и мозъчната кора, все още в мускулните и меките тъкани, в течната среда на цялото тяло. По същество това е елемент на сграда, с участието на който се образува протеин в клетките, от които хората се нуждаят за образуването на мускулна тъкан и разграждането на глюкозата.

Благодарение на него:

 • Токсините се екскретират.
 • Повечето витамини се абсорбират по-добре.
 • Регенерацията на меките тъкани се подобрява.
 • Подобрява общия метаболизъм.
 • Участва в регулирането на стоматологичното здраве, емайла.
 • Мигрена, хронична умора, ставни болки не се появяват.
 • Следи нивата на захар.
 • Положително влияе върху растежа на костите.
 • С астма тя помага за гладкото дишане. и друго.

Увреждане на магнезиевото изобилие и недостатъчност Увреждането на такъв метал в тялото е минимално и то се случва само когато е недостатъчно в тялото или обратно, когато има излишък.

Като говорим за последиците от липсата на това вещество, което може да срещне хората от различна възраст и начин на живот, това се отнася до отрицателните последици от недостига на микроелементи. Малка част от този метал в организма води до повишен риск от диабет, развитие на бъбречни заболявания, чревни нарушения, чести главоболия, безсъние, мускулни спазми с различна тежест, тежка умора. В допълнение към всичко по-горе, в човешкото тяло може да се развие камъни в жлъчката, уролитиаза, появата на имунодефицит. В случай на остра недостатъчност на този метал, дори могат да се появят злокачествени тумори.

Причините за липсата на микроелемент могат да бъдат не само малки количества от съдържанието му в приеманите продукти, но и външни фактори:

  Постоянен стрес у дома, на работното място, в личния живот.
 • Интравенозно хранене с медицинска препоръка.
 • Приемане на антибиотици.
 • Отравяне с тежки метали (натрий, колбат, олово, манган и др.).
 • Трудности при производството на инсулин.
 • Прекомерни нива на други микроелементи, като фосфат,липиди, калций.
 • При алкохолизъм, с наднормено тегло.

В случай на свръхпредлагане на този микроелемент, който възниква в изключителни случаи, може да имадисфункция в работата на органите . Това означава развитие на артрит, нарушена говорна функция, нарушено функциониране на стомашно-чревния тракт, които се проявяват в гадене, диария, прекомерна сънливост и изсушаване на лигавиците. Вероятно отлагания на различни соли в бъбреците и дори обрив на псориазис.

Съвети за микроелементи

На ден възрастният човек се нуждае отдо 400 мг магнезийот различни източници, за жените среднодо 300 мг , мъже -до 400-500 мг . , Трябва да се има предвид, че използването на продукти, богати на микроелементи, се абсорбира от не повече от 30% от общото количество в продукта.

Необходимо е да се следи внимателно вашето благополучие, тъй като начинът на живот на съвременните хора постоянно е обект на промени в храненето и на основните компоненти на живота. Техниките на микроелементите могат да бъдат увеличени чрез:

 • Добро физическо натоварване.
 • Бременност (необходима е консултация с лекар).
 • При алкохолна интоксикация и пушене.
 • Под силен емоционален стрес.

Този елемент може да бъде получен не само от хранителни продукти, но също и от витаминни комплекси, които в голям асортимент могат да бъдат намерени в аптеките.

Препоръчва седа се консултира с лекар, когато се използват различни медикаменти .по отношение на необходимото количество от този метал.

Обобщаване

По този начин е трудно да се надценява ролята на магнезия в организма. Но неговото ниво трябва да се следи внимателно, да се контролира благосъстоянието и да не се игнорират някои нестандартни симптоми. Необходимо е да го използвате, да се придържате към нормата и да попълвате резервите си, като вземете предвид възрастта и теглото.