Тофу сирене: полезни свойства и вреда

Гастрономическото разнообразие на съвременния човек допринася за разширяването на хранителните перспективи, кара ни да се опитаме да търсим нови продукти. Акцентът върху здравословния начин на живот, който все повече набира популярност, придава смисъл на подхода при избора на храна - храната трябва да има не само богат вкус, но и да облагодетелства организма или поне да не оказва отрицателно въздействие.

За щастие, сега има възможност да се използва опитът на различни страни, почти всички продукти са налични: някои от тях са донесени от чужбина, някои се произвеждат самостоятелно, приемат технологии. Те включват тофу, първоначално широко известен в Китай и Япония. Какво я прави забележителна и защо набира популярност?

Какво е тофу

Говорим засоево сирене , или, както понякога казват, соев извара, който дойде при нас от страните на Изтока, той е този, който се появява в различни азиатски ястия. Тя е направена от соя: направете соево мляко, след това добавете специални съставки, които я превръщат в меко сирене, което може да бъде пресовано и направено по-твърдо, процесът е подобен на приготвянето на обикновени сирена, но този е напълно зеленчуков.

По този начин се получава познат бял продукт, но с уникален състав. Вкусът му е мек ипо-скоро, той е неутрален, добре “възприема” вкусовите характеристики на продуктите, комбинирани с него. Нека разгледаме по-подробно нейните характеристики.

Полезни свойства

Поради своя произход, соевото сирене има богат състав. Той съдържа микро и макро елементи, витамини С и група Б. Това ви позволява да намерите много причини за включването му във вашата диета.

 • На 100 g от продукта се отчита10 g протеин- това е съизмеримо със съдържанието на говеждо и яйца, което позволява да бъдат заменени с хора, които искат да се откажат от месо или месо от животни, вегетарианци или такива, които са алергични към млечни продукти продукти. За спортистите високото съдържание на протеини също ще бъде неоспоримо предимство, тъй като този елемент е необходим за формирането на красив мускулен релеф
 • .
 • Холестеролът е напълно отсъстващ , тъй като растителният протеин, когато е нарязан в организма, намалява холестерола, напротив. Това има положителен ефект върху собствениците на проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Редовната консумация на тофу може да се счита за една от превантивните мерки за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания.
 • Продуктът имамалък брой калории , счита се за диетичен, докато е хранителен, идеален за хора, които искат да отслабнат или просто да наблюдават диетата си.
 • Високото съдържание на желязо и калций допринасяза повишаване на нивото на хемоглобина , за предотвратяване на анемия и за укрепване на костния скелет. При хора с недостиг на желязо, на базата на сиренебобовите растения в умерени количества ще спомогнат за поддържането на нивото му в организма.
 • Наличието на аминокиселини и антиоксиданти допринася заелиминирането на токсините , като подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите, забавя процеса на стареене. Те също допринасят за нормализирането на функциите на бъбреците, жлъчния мехур
 • .
 • Активните съставки на тофу имат способносттада избавят организма от диоксини , които влияят върху образуването на злокачествени тумори.
 • Поради ниския си гликемичен индекс продуктът ще помогнеда стабилизира нивата на кръвната захар , което е важно за хората с диабет.
 • Той не вреди на използването на тофу по време на епидемии от остри респираторни вирусни инфекции, компонентите на сиренето ще имат поддържащо действие върху организма и ще спомагат за противодействие на вирусите.

Отрицателни свойства

Въпреки че продуктът е в изобилие, съдържащ полезни и необходими за човешки вещества, тяхното изобилие може да доведе до отрицателни последици. Следва да се отбележат следните фактори:

 • Бобовите култури садоста алергенни храни , така че малките деца се насърчават да предлагат продукти, съдържащи соя, не по-рано от година и половина.
 • Бременните жени трябва да се консултират с лекар, ако използването на тофу причинява дискомфорт, поява на обриви.
 • Трябва да се внимава да се използва тофу за хора с проблеми с щитовидната жлеза и недостиг на йод, особено тези, които приемат подходящи лекарства.
 • Соята съдържа фитоестрогени-растителни аналози на женски полови хормони. В някои ситуации те могат да бъдат полезни, но за жени с хормонални проблеми или планиране на бременност е препоръчително да се включат бобови растения в умерени количества, след консултация с лекар.
 • Голям процент от соята в момента се отглежда с помощта на генетично модифицирани технологии, а за пламенните противници на ГМО това може да е причина да се откаже тофу. За да се избегнат нестандартни продукти, трябва да се даде предимство на сиренето, което притежава съответните сертификати.

Съвети за избор и използване

Соевото сирене, с относително неутрален вкус, се съчетава с различни подправки и зеленчуци, възприемайки техния вкус и аромат, може да се намери на рафтовете на тофу с лук, чесън, босилек, риган, ядки, гъби.

От тези видове твърда консистенция е добре да се приготвят закуски, месни ястия, салати или да се използват сами, съчетани с ориз, макаронени изделия и зеленчуци. Разбира се, не трябва да забравяме за азиатски, ориенталски ястия, много рецепти имат тази съставка в състава, използвайте го по различни начини: запържете, печете, сварете, добавете към супите.

Софт вариант е идеален за десерти, сладкиши, коктейли, изработени от него кремове, мусове за торти, както и за плодови салати.

Тези, които планират да се запознаят с продукта, за предпочитане е да избераткласическата версия без добавкиза по-добро запознаване с вкусовите характеристики. Сирене трябвада се продава във вакуумна опаковка, за предпочитане с вода, така че да се съхранява в хладилник до три дни.

Дори е възможно да се запази тофу за дълго време, затова водата ще трябва да се сменя ежедневно и също така да се гарантира, че в непосредствена близост няма силно миришещи храни.

Някои използват соево сирене за козметични цели, като правят подхранващи маски за лице, които също имат светлинен ефект, придавайки на кожата свеж вид.

Като цяло, това, което е известно днес за соята и нейните производни, ни позволява да направим заключение за общите ползи от използването на тофу за хора без значителни отклонения от здравето. Въпреки това е важно да се спазва мярката, да се насити храната с разнообразие от зеленчуци и плодове, компетентно да се направи диета, ако е необходимо, и ако имате неприятни симптоми в тялото, не пренебрегвайте медицинската помощ.