Ползите за здравето от киселината и киселия лук

Едва ли има човек, който да не е чувал за киселец. Но в нашата страна, това растение отдавна се счита за плевел и безмилостно унищожени. Но днес, киселец е напълно проучен, той се използва не само за готвене, но и като лекарство за здравето. Растението е един от основните източници на оксалова киселина; Тази киселина е за хората основният "доставчик" на органични желязо и магнезий.

Какво е киселец и оксалова киселина?

Растението принадлежи към семейството на елда. На пръв поглед светлозелени листа от киселец привличат вниманието. Това киселинно растение се счита за "извор" на полезни вещества. Може да се каже, че оксаловата киселина е диетичен продукт. Важно е, че сто грама киселец съдържаоколо 20 килокалории . Съдържанието на калории се дължи главно на фибри. Този продукт не съдържа почти никакви протеини и мазнини. Разбира се, освен оксалова, растението включва лимонена и ябълчена киселина.

Най-често в традиционната медицина се използва оксалова киселина. Ако говорим за минерални вещества, то и в киселината има много такива:

 • Калций.
 • Манган.
 • Желязо.
 • Магнезий.
 • Мед.

Флавоноиди и полифеноликиселините също иматположителен ефект върху тялото . А заедно с витамините А, С, В6, В2, В, В9, полифенолът придобивапротиворакови свойства .

Полезни свойства на продукта

Благодарение на етандинова киселина, киселецът има много полезни качества. Специфичните свойства на растението могат да имат следните ефекти:

 • Антискорбутин.
 • Противовъзпалително.
 • Изцеление на рани.
 • Антитоксични.

Най-често билкарите съветват да се използва киселец. Растението може не само да "лекува", но и да има превантивни действия. Има поне девет причини да се започне с оксалова киселина:

 • Укрепващи кости . Благодарение на витамините А и С, киселецът спомага за ускоряване на растежа на костите. Колагенът, синтезиран в листата на растението, подобрява мускулно-скелетната система. Благотворният ефект на оксаловата киселина върху състоянието на зъбите намалява риска от остеопороза. Sorrel компенсира липсата на калций в организма.
 • Ефект върху сърдечно-съдовата система . Освен калций, киселецът съдържа органичен калий. Именно това минерално вещество разширява кръвоносните съдове. Оксаловата киселина е профилактично средство срещу коронарна болест на сърцето. Растението има релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове и артериите. Това помага да се намали натоварването на сърдечната система и да се поддържа водно-солевия баланс в организма.
 • Зрение . С възрастта много хора имат лошо зрение.Основната причина за това е липсата на витамини А и С. Соръл също помага да се запълни този дефицит и да се запази зрителната острота. В допълнение, растението е добра превенция срещу образуването на катаракта.
 • Дихателна система . Често, при остри респираторни заболявания, дихателните пътища са първите, които са "ударени". Киселецът помага за предпазване от инфекции, намалява възпалението в гърлото. Растението се използва в борбата срещу синузита и бронхита. Важно е да се знае, че киселецът има изсушаващ ефект върху лигавиците на назофаринкса.
 • За инсулин-зависимо . Оксаловата киселина е добра превенция срещу образуването на диабет. Антоцианините намаляват риска от „зараждане” на болест, а органичните съединения подобряват цялостното състояние на инсулин-зависимите.
 • Нормализация на храносмилателната система . Първо, растението помага да се отървете от излишната вода в тялото, често се използва като диуретик. И второ, той има леко слабително действие върху стомаха, като по този начин е превенция от запек.
 • Здрави бъбреци . Както бе споменато по-горе, киселецът е диуретично растение. Ето защо, добре стимулира уринирането, почиства уринарните канали, почиства бъбреците от токсини и соли. Също така обърнете внимание на това растение за хора, страдащи от "камъни" в бъбреците.
 • Състояние на косата и кожата . Можете да започнете с факта, че киселецът има охлаждащи свойства. Киселините, съдържащи се в растението, помагат за "борбата" с многокожни заболявания. Оксаловата киселина намалява сърбежа и дразненето, елиминира зачервяването и обрива. Високото съдържание на желязо в младите листа ускорява зарастването на раните и има положителен ефект върху растежа на косата. Освен това, благодарение на витамин А, кожата става по-еластична, броят на бръчките намалява.
 • Укрепване на имунитета . Оксаловата киселина е добър инструмент в борбата срещу бактериите и вирусите. В народната медицина киселецът се използва като превенция на рака.

Възможна вреда

Въпреки полезността си, киселецът и оксаловата киселина могат да причинят вреда на организма. Първо, не яжте киселец, ако има индивидуална непоносимост към етанденова киселина. Второ, трябва да се помни, че това растение влияе на качеството на абсорбцията на калций. В никакъв случай не можете да ядете киселец дълго време. Прекомерната употреба на този продукт може да има обратен ефект:

 • Неразположение.
 • Появата на още по-голям обрив.
 • Появата на проблеми с уринирането.

Следователно за тази цел инсталацията се нуждае от прилагане на курса. Също така за противопоказания са следните заболявания:

 1. Възпалителни заболявания на бъбреците
 2. Възпалителни процеси в червата
 3. Повишена киселинност на стомаха
 4. Язва на дванадесетопръстника
 5. Язва на стомаха
 6. Силно нарушение на метаболизма на солта
 7. Подагра

Освен това, противопоказания за товаУпотребата на киселец също е бременност. Във всеки случай трябва да се консумират само младите листа на растението.

Съвети за пиене

За да не нанесе вреда на организма тялото, то трябва да се използва правилно. Не се включвайте в храни, в които киселецът се подлага на топлинна обработка. В големи количества, завареното растение влияе неблагоприятно на абсорбцията на калция и намалява разтворимостта на солите.

Трябва да се помни, че количеството на хранителните вещества също се влияе отсъхранение на киселец . Прясното растение не може да се съхранява в хладилник за повече от три дни. И киселецът трябва да бъде събран по един от следните начини:

 • Студена ецване.
 • Замразяване.
 • Сушене.
Дори и добре запазено растение може да облагодетелства организма и да повиши имунитета. Основното правило: да не се включат в използването на киселец и оксалова киселина.