Син лук - ползите и вредите за здравето

От детството, от по-старото поколение, мнозина са чували фразите: „ядат лук, това е полезно“, „ще ядете лук, няма да се разболеете“. А това всъщност е така, защото съдържа голям брой минерали и витамини. Най-често срещаният хранителен продукт на света се счита за лук, който е включен в рецептите на почти всички първи и втори курсове, мезета и дори десерти.

Какво е това

Син лук - е зеленчукова култура - една от разновидностите на лука. Първоначално въведена от Испания, "сините зеленчуци" бяха няколко малки крушки, растящи заедно, и имащи лек синкав цвят, богат пикантен вкус, съдържащ голямо количество етерични масла.

С помощта на разплод, съвременните учени са разработили нови сортове на този корен, запазвайки всички полезни свойства, витамини и минерали. Всички разновидности на този зеленчук имат различен вкус и се използват както в световните кулинарни, така и за медицински цели поради техните лечебни свойства.

Има много разновидности на този корен, те се различават един от друг по размера на луковицата, добива, начина на засаждане и времето на прибиране на реколтата. Външно, сортове също имат различия, те са: кръгли, изпъкнали, сплескани и продълговати.

Полезни свойства на синьотолук

Тъй като разнообразието от син лук се състои от голям брой полезни микро и макроелементи, необходими за човешкото тяло, то има няколко полезни свойства:

 • Набор от витамини А, В, С, РР , съдържащи се в луковицата, отлично средство за бери-бери. Лукът се обогатява с витамин “С” и лесно може да замени дневната си доза консумация, като по този начин укрепва имунната система.
 • Етеричните масла- допринасят за бързото възстановяване от вирусни заболявания. Ако през деня помирише нарязания лук, той ще се облекчи от запушването на носа и хрема.
 • Счита сеза антибактериален агент , тъй като съдържа фитонциди. Това са биологично активни вещества, които се образуват и секретират от растенията с цел унищожаване или потискане на микроорганизми с бактериален произход.
 • С използването на лук тялото получавадостатъчна доза желязо , което ви позволява да се борите с анемия.
 • Поради високото си съдържание на калий той подобрява сърдечно-съдовата система.
 • Почиства кръвта и повишава хемоглобина , спомага за понижаване на холестерола, подобрява храносмилането.
 • Действа като седативна панацея за нервната система иподобрява съня .
 • Почиства организма от токсични вещества и помага за справяне с ефектите от наркотичната интоксикация.
 • Насърчава заздравяването на рани.
 • Използва се като анестетик за болки в ставите .
 • Учени,Въз основа на последните проучвания стигнахме до заключението, че синият лук намалява риска от рак.

Какво вреда носи?

Когато към диетата се добави син лук, трябва да се помни, че в допълнение към ползите, тя може също да причини вреда на тялото.

 • Забранява се използването му за хора, страдащи от такива заболявания като: стомашна язва, бъбречна и чернодробна недостатъчност, гастрит, хиперацидност, холелитиаза, обструктивна жълтеница, захарен диабет.
 • Сред онези, които са противопоказани, сините луковици са астматици и хора, страдащи от хипертония, алергии.
 • Здравият човек също не трябва да прекалява с използването на луковица, това може да доведе до дразнене и увреждане на лигавицата на хранителната система.

Съвети: как най-добре да се прилагат за медицински цели

Като всички зеленчуци и плодове, лукът трябва да се консумира суров, без топлинна обработка - това ще запази всичките му полезни вещества.

Изненадващо, дори и замразени зеленчуци, с подходящо размразяване, запазват всички полезни вещества.

В народната медицина лукът се използва за лечение на болести като:

 • Общата простуда . Трябва да нарязвате лука и да изстискате сока от него. В сока, който трябва да добавите мед или гъши мазнини, получената субстанция смазва гърдите, гърба и се увива в нещо топло в леглото. За подобряване на ефекта се препоръчва сместа да се консумира вътре.
 • Сзапушване на носа и хрема използвайте тампони, напоени с марля, в предварително приготвен бульон. Бульонът е направен от лук сок, мляко, мед и алкохол, всички смесени в равни пропорции и доведе до кипене на слаб огън, оставете да се охлади при стайна температура.
 • Използвайки смесени нарязани лук и мед, лекувайтехемороиди. Приготвената отвара се поглъща преди хранене. Същата смес се взема с ниска киселинност.
 • Лечение на хелминтоза (червеи) , за тази употреба отвара от лук. Нарязаният зеленчук се налива с гореща вода и се оставя да се влива в продължение на 7 часа. Пийте половин чаша бульон преди хранене.
 • Изцеление на черния дроб. От позитивна гледна точка, той се е утвърдил като лекарствено средство по време на терапията с черния дроб. Инфузиите, приготвени на основата на този зеленчук, са преди всичко естествени и безопасни, с тяхна помощ се извършва почистване, защита, регенерация и лечение на черния дроб. Сместа лук със захар, когато се консумира, безопасно и бързо възстановява всички чернодробни клетки, предпазва от влияния на околната среда. Това лекарство се използва както за лечение на сериозни заболявания, така и като превантивна мярка. Също така се препоръчва да се вземат лук със захар след операции, извършени на черния дроб, той помага за бързото му възстановяване.
Най-важното, което трябва да запомните е, че когато се лекуват популярни рецепти, трябва да се консултирате с Вашия лекар, който ще Ви посъветва за най-добрия начин за приготвяне на лекарствени смеси и правилната им доза.

Заключение

От всичко казано по-горе става ясно колко полезна е лукът както в превантивни цели, така и в лечението на много заболявания. Не отказвайте да го включите в диетата, дори ако много хора не харесват вкуса и миризмата. В крайна сметка, изключвайки този зеленчук от храната, тялото губи огромно количество полезни вещества, необходими за укрепване на имунната система.