Popcorn - ползите и вредите

Деликатесът от пуканки е добре познат на всеки, който е посетил киното поне веднъж в живота си. Popcorn в продължение на много години в повечето страни се счита за традиционен атрибут на гледане на филми на широк екран, в допълнение, с сладка закуска, че е добре да се организира семейство филм маратони у дома, на телевизора. Деликатесът се отличава и с богатия си вкус: от сладък до солен.

Наред с нарастващата популярност на пуканките дори и най-невероятните слухове започват да се носят около него: някой твърди, че този продукт има разрушителен ефект върху тялото ни и я отрови; други, напротив, изразяват мнението за пуканки като ... полезен продукт!

Наистина ли известният деликатес е толкова вреден за здравето и може ли да ни бъде от полза?

Popcorn - основна информация за продукта

\ t

„Пъхнала царевица“- това е „пълното“ име на популярния в цял свят и мезета, продавани във всяко кино. Английската фраза се превежда като"експлодирала царевица" , и това е много подходящо и колоритно име, в което същността и основният метод за приготвяне на продукта са много сбито разкрити.

Зърната от царевица от даден сорт съдържат нишесте, „пълно“ с вода от вътрешната страна. Ако зърната се загреят, тази вода ще ври и в крайна сметка царевицата ще се пръснеотвътре. Това е точно как се прави пуканка. Този продукт, между другото, е много древен. Преди много векове местните жители на Америка, индийците, бяха се досетили за това свойство на царевични зърна и бяха редовно подготвени по този начин.

Е, масовото производство на пуканки започна в началото на 20-ти век в Съединените щати. Деликатесът се продаваше в кината и хрускането на пуканките придружаваше и продължаваше да съпътства всяко кино шоу в Америка, Европа ... и по целия свят!

Полезни качества

Въпреки че някои привърженици на здравословния начин на живот и правилното хранене отказват да признаят наличието на "положителни" хранителни качества в пуканките, все още има полезни свойства в този продукт, а не в най-малкото количество, и това е доказано от научни изследвания: 26]

 • Първо, не трябва да забравяме, че суровините, от които те правят популярна закуска, са много здрави и съдържат много витамини и минералицаревица . Разбира се, по време на приготвянето, някои микроелементи изчезват от нея, но определено (много голямо) количество витамини остава и по този начин има положителен ефект върху тялото.
 • Например, поради хранителните влакнини (естествени влакна), съдържащи се в зърнените зърна , той има добър ефект върху функционирането на нашата храносмилателна система . Целулозата улеснява процесите на храносмилане и усвояване на храната, ускорява чревната подвижност - при условие, че продуктът се използва в разумни количества.
 • Попкорнът е богатнай-полезенретинол , или витамин А. Този елемент е изключително полезен за нашето тяло и затова: подобрява състоянието на зъбния емайл, укрепва костите и ставите, участва в изграждането на костната тъкан, като по този начин значително намалява риска от поддържане на заболявания двигателен апарат. В допълнение, витамин А регулира някои метаболитни процеси и е отговорен за синтеза на нови клетки.
 • Известният деликатес съдържа също много важни витамини от група , които регулират обмяната на веществата и са необходими за нормалното функциониране на психиката и нервната система. Липсата на витамин В забавя скоростта на мислене, причинява психични и сънни нарушения и може да причини много неврологични заболявания.
 • Popcorn съдържажелязо , което участва в синтеза на червени кръвни клетки и предотвратява много заболявания на кръвоносната система.
 • Микроелементите, като напримеркалийимагнезий , които са полезни за здравето и работата на сърдечно-съдовата система, са включени в лечението.
 • Антиоксидантите , съдържащи се в пуканките, забавят процеса на стареене и също така подобряват способността на организма да се борят срещу патогенните бактерии и намаляват риска от развитие на ракови тумори.
 • В умерени количества, лечението може да се използва и от диета. 100 g от продукта съдържа около400 калории , но пуканките са изключително леки и затова лесно можете да ядете по една порция от 50 g и да не навредите на фигурата.

Щети от пуканки

 • Уви, често всички ползи отЗакуски са сведени до "не" поради множеството не безвредни nтърсещи добавки , които се използват, за да се придаде вкус и аромат на продукта. Така че, пуканките с много захар, сол, карамел и други кулинарни изкушения в състава са по-вредни, отколкото добри, и могат да предизвикат бърз набор от излишни килограми и всички проблеми, свързани със затлъстяването.
 • Понякога производителите пускат пуканки и са много по-вредни от захарта, химическите добавки, консервантите и подобрителите на вкуса. Някои от тези веществаса канцерогеннии са токсични и могат да причинят отравяне, алергии и образуване на злокачествени тумори.
 • Злоупотребата с пуканки е изпълнена с проблеми със стомаха и нарушения в храносмилателната система (диария или, обратно, запек; подуване на корема, увеличено образуване на газ).
 • Продукт свисоко съдържание на захарс честа употреба може да причини диабет и проблеми с кръвоносните съдове и сърцето; Деликатес със сол провокира стагнация на течността в тялото и в резултат на това подуване.

Препоръки

 1. За да се получи минимална вреда от продукта, е препоръчително да се ядат пуканкибез никакви ароматизанти . Калоричното съдържание на такъв деликатес ще бъде значително по-ниско, както и съдържанието на вредни за здравето вещества.
 2. Попкорнът, приготвен в домашни условия , е най-здрав . За приготвянето на закуски ще ви трябват зърнени култури, растително масло и захар (или сол - в зависимост от предпочитанията). ощеСмесете съставките и ги изпратете в тиган или в микровълновата печка. Както виждате, в този деликатес няма никакви химически добавки и консерванти, което означава, че предястието няма да донесе колосална вреда.

Заключение

Popcorn - не е такъв вреден продукт, както се казва за него. Вероятно е веднъж месечно да се разнообразява гледането на интересен филм с този деликатес, но си струва да си припомним, че злоупотребата с продукт ще донесе здраве повече вреда, отколкото полза.