Зъбен прах: полезната и възможна вреда

Дълго време традиционната четка за зъби и уста беше прах за зъби, който много от тях използваха в детството си. След като се появи на рафтовете на паста за зъби, тя беше забравена, въпреки че има няколко предимства. Може да се приготвя вкъщи или да се купува в готови магазини.

В съвременния свят често не е възможно да се намери реклама за прах, но зъболекарите не престават да го препоръчват за превенция, за борба с цъфтежа и неприятна миризма.

Продуктът е смес от частици с диаметър около 3 mm , като основният компонент е глина или натрошен тебешир.

Да се ​​опитаме да разберем плюсовете и минусите на използването на зъбен прах.

Какво представлява зъбният прах?

пр.н.е., хората използват раздробени черупки, корали и гипс като алтернатива на почистващото средство. Във всяка местност рецептата за детергента беше индивидуална. В съвременния свят всичко е много по-просто. Инструментът е смес от калциев карбонат, глина, натриев карбонат, ароматизатории допълнителни компоненти. Тя има различна структура в зависимост от възрастовата категория. За децата тя има по-малки кристали.

Когато в контакт с емайл, праховите частици отстраняват плаката, отстраняват бактериите, проникват и укрепват.

Има няколко разновидности на продукта с добавянето на мента,индийско орехче, деца, избелване, семейство. Някои видове съдържат допълнителни съставки като натриев карбонат или бикарбонат.

Ползи

 • В зъбния прах няма вредни пенообразуващи вещества, които разрушават емайла и увреждат венците. След нанасянетоповърхността на зъбите става гладка , тъй като частиците проникват и запълват пукнатини и неравности. Продуктът се справя с плака, зъбен камък, кариес.
 • Едно от неговите предимства е неговатаниска цена , наличието в магазините за продажба на дребно, естествения състав.
 • Тойможе да се използва по време на бременност , няма да навреди нито на майката, нито на бебето. Емайла ще бъде подсилен поради естествените съставки, включени в състава му, нормализира киселинно-алкалния баланс на устната кухина.
 • Средстваперфектно премахват частиците храна , които са залепнали между зъбите след хранене, нормализира киселинния баланс. Поради тази причина, зъболекарите препоръчват използването му след хранене.
 • Налице е вариант на избелване на праха, който ефективноунищожава тартара, избелва емайла . Може да се приготви като каша. Смес от прах и вода трябва да се нанесе върху зъбите, да стои 7-10 минути, изплакнете устата старателно.
 • Този продукт може да бъде изготвен вдомашни условия . Най-лесната рецепта се състои от бяла глина, можете да я купите в аптеката, градински чай и капки масло от евкалипт. Компонентите трябва да се смесват в хаванобразуване на кристали от същия размер. В бъдеще можете да добавите черен пипер, дъбова кора или дафинов лист.
 • Обхватът на продукта не се ограничава до почистване. Той е приложим в дома за премахване на петна, почистване на бижута.

Вреди

 • При честа употреба на агента е възможно да се намали дебелината на емайла поради наличието наабразивни частици . За да се избегне това, при почистване движението трябва да бъде с минимално налягане. Когато кръвта се появи в устната кухина, е необходимо да се натисне по-леко върху подложката на четката.
 • Забранено е използването на продукта при наличие на устна кухина, заболяване на зъбите или индивидуална непоносимост към компонентите на продукта.
 • Закупете продукта в запечатана опаковка и, ако е възможно, с дозатор. Заедно с влагата могат да навлязат вредни бактерии, които по-късно ще се окажат върху четката. Това може да причини различни видове заболявания.
 • Избелващият прахне се препоръчва да се използва всеки ден . Състои се от специфични химикали, честотата на употреба веднъж или два пъти седмично. В останалите дни от седмицата предпочитанието е да се даде прахът без добавки.

Съвети за приложение

Преди покупка се запознайте със състава на закупения продукт. Тя следва да включвасамо естествени съставки . Отхвърлете покупката, ако имате съмнения в състава. Обърнете внимание на наличието на глина, тя има лечебни свойства. Ако има възпаление, дайтеПредпочитание за състава от розова глина, лечебни билки. Спрете избора си на опцията в състава, която включва глина, а не креда. В крайна сметка, той е този, който има по-големи абразивни кристали, в резултат на това може да причини увреждане на емайла под формата на драскотини.

Инструментът е лесен за нанасяне, но е неудобен с оглед на неговата ронлива форма. За да го нанесете, намокрете четката и нанесете малко количество, интензивно мийте зъбите си, изплакнете устата си.

Удобства за използване:

 1. Четката за зъби трябва да бъде смека четина , за да не се повреди емайла. Преди почистване е необходимо да се овлажнява с вода, след това се поръсва с частиците, да започне почистването. Не потапяйте четката в буркан с прах, защото влагата може да доведе до растеж на бактерии.
 2. Избършете добре зъбите си,поне 4-5 минути
 3. Започнете с четка с предните зъби, след това се преместете към резците
 4. .
 5. След почистване устата се изплаква за няколко минути, за да не останат остатъци в кухината
 6. .
 7. Да се ​​съхранява на място, недостъпно за деца и животни, тъй като е много лесно да се разлее.

След употреба плътно затворете пластмасовия буркан с прах, почистете го на сухо място.

Заключение

При правилно и нечесто използвано прахообразно вещество, то само ще облагодетелства зъбите. Подобрете емайла, избелете го, предотвратете образуването на кариес. Зъбите ще бъдат чисти, красиви и най-важнотоса здрави .

Не забравяйте, че при наличие на алергични реакции към този инструмент си струва да откажете да го използвате. Не използвайтепродукт след стоматологична интервенция, тъй като може да има кървящи рани в кухината, консултирайте се с вашия стоматолог преди да изберете продукт.

Не забравяйте, че само цялостна грижа ще ви помогне да получите усмивка от Холивуд. Ето защо, заедно с праха, използвайте изплакваща и зъбна конци, яжте правилната храна, редовно посещавайте зъболекаря. Основното правило е, че продуктите се ползват, а не вреди.