Зелен лук: ползите и вредите за здравето

Не е тайна, че яденето на пресни плодове и зеленчуци може да подобри здравето и да удължи младостта. Но сред годните за консумация дарби на природата има и такива, които се отличават със своята специална хранителна стойност. Именно тези растения включват зелен лук. Каква е ползата му за човешкото тяло?

Какво е зелен лук?

Зелените лук се наричат ​​ листа от лук . Това е едно от най-полезните растения за консумация от човека. Етерични масла, каротеноиди, хлорофил, различни витамини, макро- и микроелементи - всички те се съдържат в зелен лук. Този зеленчук е известен със своите лечебни свойства от древни времена. Днес тя се използва широко в готвенето и традиционната медицина във всички краища на света.

Как е полезна лукът?

Лукът носи значителни ползи за човешкото тяло. Поради това е толкова популярен по целия свят.

 • Витамин А е от съществено значение за дадено лице . Той се превръща в визуален пигмент на родопсин, поради което рецепторите на ретината реагират на светлина. Хората, страдащи от недостиг на витамин А, могат да имат сериозни проблеми със зрението, дори язви на роговицата. Проблемът с липсата на този витамин може лесно да бъде решен чрез добавяне на зелен лук към диетата. простоедно зелено стъбло съдържа 3% от витамин А от дневните нужди.
 • Сокът от този зеленчук е признат за най-добрия естествен антибиотик . С него можете да предотвратите инфекция или настинка на ранен етап, както и да подобрите метаболизма.
 • Според многобройни изследвания, лукът съдържа значително количествофлавоноиди , по-специалнокверцетиниантоцианин . Тези химични съединения осигуряват безценна подкрепа на човешката имунна система. Доказано е също, че има противоракови ефекти. Друга приятна последица от яденето на лук езабавянето на стареенето . Това се дължи на високото съдържание на витамини А и С в растението. Те са антиоксиданти и предотвратяват образуването на свободни радикали. Поради това се предотвратява унищожаването на клетките на тялото.
 • Едно перо съдържаоколо 16% от дневната нужда от витамин К , иначе наречена филокхинон. Това вещество е от съществено значение за растежа, развитието и поддържането на здрава костна система. Тези, които редовно ядат зелен лук, никога няма да страдат от остеопороза и други костни заболявания в живота си.
 • Бременните жени трябва да включат този здравословен хранителен продукт в своята диета. Използването на зелен лук по време на бременност помага да се избегне развитието на дефекти на невралната тръба при дете.
 • Тези, които страдат от лош апетит, също трябва да обръщат внимание на този прекрасен зеленчук.
 • Поради много високата стойностСъдържанието на цинков луке абсолютно необходимо за женската репродуктивна система . Освен това, цинкът помага за поддържане на красотата и здравето на кожата, косата и ноктите.

Може ли лукът да бъде вреден?

Въпреки всички ползи от това растение, той има и противопоказания.

 • Зеленият лук не трябва да се използва от хора, склонни към образуване на кръвни съсиреци. В риск са тези, които са претърпели инфаркт, инсулт, тромбофлебит, тромбоемболия, тромбоза, както и тези, които имат склонност към сърдечни и съдови заболявания или страдат от разширени вени. Факт е, че лукът е сред зеленчуците, които са изключително богати на витамин К. Този витамин може да повиши съсирването на кръвта. 100 грама от продукта съдържа повече от два препоръчителни дневни приема на витамин К.
 • Също така си струва да се въздържате от консумацията на този зеленчук на хора, които иматпроблеми със храносмилателната система . Когато гастрит, ентерит или язва зелен лук е по-добре да не се яде. Това се обяснява с факта, че перата от лук съдържат горчивина - вещества, които дразнят лигавиците и натоварват органите на стомашно-чревния тракт. От злоупотребата с този зеленчук се увеличава киселинността на стомаха.
 • Зеленият лукстимулира нервната система на човека , което може да доведе до неизправност на сърцето и кръвоносните съдове. При болести като хипертония, лукът трябва да се използва постепенно и с повишено внимание, тъй като има тенденция да повишава кръвното налягане.
 • Лукът, както всеки друг продукт, може да причини алергична реакция . Това е таканастъпва, когато човешката имунна система възприема протеина на дадено растение като враждебен. Няма значение в каква форма се образуват зеленчуци, сурови или термично обработени. Понякога алергиите се бъркат с реакцията към химикали, които оплождат лука, това няма нищо общо с имунитета. Това растение е една от най-честите причини за контактния дерматит по кожата на ръцете.
 • Има случаи, в които етеричните масла, съдържащи се в изобилие от лук, предизвикват пристъп при хора, страдащи от бронхиална астма.
 • За заболявания на бъбреците, черния дроб, панкреаса или жлъчния мехур, перата от лук са строго забранени, тъй като имат токсично действие върху изброените органи.

Как се прилага зелен лук?

Най-ценната част от растението ебял, месест крак . Не изоставяйте съдържанието на хранителни вещества и най-близките 10 см зелени пера. Останалата горна част сама по себе си не носи никакво добро. Напротив, той може да предизвика такива неприятни явления като главоболие, сънливост, раздразнителност или чувство за ферментация в стомаха.

Единственото, за което горната част на писалката е подходяща, са козметичните процедури. Например, лъкът може да бъде полезен в борбата с косопада. За да се постигне подобен ефект, е необходимо да се постави каша от пресни луковици върху косата за един час. Главата трябва да бъде добре изолирана. След час трябва да измиете добре косата си.

Зелените лук често се консумират в сиренето.формуляра. За да може тялото да получи всички хранителни вещества, съдържащи се в него, достатъчно е да добавите този зеленчук към приготвената храна. Те могат да украсят салати, супи, закуски и други ястия. В комбинация с растително масло и сол, благотворният ефект на зеления лук се подобрява значително.

Заключение

Всеки хранителен продукт има своите предимства и недостатъци. Както е известно от древни времена, отровата от лекарството се различава само в доза. Ето защо, когато ядете зелен лук, много е важно да наблюдавате мярката и да не забравяте, че тя има някои противопоказания. Само този подход ще позволи да се извлече максималната полза от централата.