Пектин: полезни свойства и вреди

Този невероятен продукт, подобно на много открития, е открит случайно по време на изследване, проведено от френски химик в края на 18 век. Той успя да изолира от сока от растителни грудки вещество, което лесно се разтваря в течност и може да гелира вода.

Четиридесет години по-късно друг французинХенри Бракаонпродължава да изучава това вещество и го нарича „пектин“. Именно този учен за първи път откри някои от полезните свойства на пектина за хората.

След това повече от сто години отнеха учени за по-нататъшно проучване на свойствата и химичния компонент на пектина. В началото на 20-ти век са открити първите предприятия за неговото производство. В момента тя е повече от 30 хиляди тона пектин годишно, и всяка година тази сума се увеличава.

Какво е пектин

Това е компонент от растителна клетъчна тъкан, поради което стените на растителните клетки са свързани и подсилени, а водният обмен в тях е регулиран. Този полизахарид има няколко свойства, които са безценни за хората: той е едновременно сгъстител и стабилизатор.

Пектинът се намира в големи количества в ябълки и портокалова кора, въпреки че повечето други плодове, зеленчуци и плодове не са лишени от тях. Това е най-популярната хранителна добавка ( E440 ). Без бонбони, без плодови пломби, без млечни продуктипродукти, нито сладолед, нито майонеза, нито кетчуп, нито мармалад, нито бонбони, нито бонбони, без пектин.

Ползите от пектина

\ t

Сега човешкото тяло губи способността да се противопоставя на вредните фактори на околната среда, екологичната ситуация, която се утежнява всяка година. Химически отпадъци, радиация, широко използване на антибиотици, емисии, изпускания, химизация на живота и производство на храни - всичко това подкопава защитните функции на човешкото тяло.

Все по-често човек е подложен на алергични реакции, инфекции, които се отразяват неблагоприятно на промяната в състава на микрофлората, предназначена да се изправи, за да защити лицето. В това отношение все по-често се наблюдава състоянието на дисбактериозата.

Предвид тези фактори съществува необходимост от хранителни добавки. Една от най-важните добавки е пектинът. Чрез консумацията му с храната в чиста форма е възможно да не се страхуваме от излишния енергиен резерв,тя не се абсорбира и не се усвоява .
  • Свойствата на пектина са подобни на тези на много диетични фибри. Товае истинска по-чиста . В тънките черва се превръща в гел, който чрез дехидратиране на червата и придвижване през него абсорбира и премахва жлъчните киселини и мазнини от тялото, като по този начин намалява нивото на холестерола в кръвта. Той също така предотвратява усвояването на тежки метали, токсини, ксенобиотици, анаболи, метаболитни продукти, биологично вредни вещества и създава благоприятна среда за увеличаване на броя на полезните микроби към тялото.
  • Това хранително влакно е чудесен помощник за тези, които искатда отслабнат . Той забавя движението на храната в дебелото черво, прави храната по-вискозна, забавя движението на усвояваната храна. Ето защо храната се усвоява напълно, а на организма липсва по-малко количество храна.
  • Чрез пречистване на организма пектинътукрепва имунната система на човека .
  • Обвивайки стените на стомашно-чревния тракт, пектиновото вещество се повишава до неговата защита илеко анестезира с улцерозни лезиии също има противовъзпалително действие.
  • Приемането на този сложен въглехидратнамалява риска от сърдечни заболявания . Както бе споменато по-горе, той понижава холестерола, за който е известно, че запушва кръвоносните съдове. Чистите съдове освобождават сърцето от ненужната работа. Също така, благодарение на пектина, калийът и калцийът се усвояват по-добре, така че са необходими за перфектното функциониране на сърцето.
  • Неотдавна американски учени извличаха пектин от цитрусовата кора, която може да се бори с раковите клетки, молекулите на този пектин лесно се абсорбират, влизат в кръвния поток и имат лечебен ефект върху цялото тяло.
  • Пектиновото вещество, приемано като хранителна добавка , има благоприятен ефект върху кожата . Добавката спомага за изравняване на тонуса на кожата, тонизира го, изглажда кожата и помага на други полезни вещества да се абсорбират в епидермиса. Пектинът е добър, защото е подходящ за всички типове кожа, перфектно го овлажнява, стимулира процеса на обновяване иклетъчен ремонт, предпазва от излагане на ултравиолетови лъчи.
  • Този полизахариде добър и незаменим консервантистабилизаторв козметичната и хранителната промишленост.

Увреждане на пектин

  • Алергичната реакция е противопоказание за приемане на пектин под формата на хранителни добавки. Това обаче не означава, че не можете да ядете пектин директно от храната.
  • Прекомерната консумация, като правило, е администрирането на хранителни добавки, съдържащи пектин, които могат да навредят на организма. Това води до газове, намалява абсорбцията на ценни вещества, намалява абсорбцията на протеини и мазнини.

Съвети и начини за използване на пектин

Както беше споменато по-рано, най-известните, най-полезните и висококачествени саябълкови и оранжеви пектини . Предлагат се в две форми - прах и течност. Прахът се комбинира със студени плодове или сок и към горещия продукт се добавя течност.Пектинът в прах е по-търсен .

Освен широката гама от терапевтични ефекти върху организма, пектинът се използва в промишлеността и при готвенето. Може да се намери в състава на пасти за зъби, шампоани, кремове. Той действа като лепило при производството на цигари и пури (лепило заедно с повредените тютюневи листове). Ябълков пектин се използва от производителите на любими деликатеси: мармалад, бяла ружа, желе, конфитюр, сладко, конфитюри. Цитрусовите плодове се използват в млекопреработвателната и консервната промишленост.

В домашна кухняМного любовници използват пектин като консервант и сгъстител за конфитюри и конфитюри . В този случай ролята на подсладителя (захарта) трябва да се даде на пектин. Конфитюри и конфитюри, които включват пектин, са по-малко калорични. Вкусът на плодове и плодове в такива продукти е по-ярък, тъй като не превишава захарта. Пектинът е естествено вещество, което е почти безвредно, така че може да бъде безопасно консумирано от бременни и кърмещи жени. Деца под 6-годишна възраст се препоръчва да го използват в естествена форма като част от плодове, зеленчуци и плодове.

Трябва да се помни, че по време на периода на консумация на пектини под формата на хранителни добавки трябва да се увеличи количеството вода или течност, което се пие.

Заключения

Пектинът е чудесно природно вещество, което помага на човека да поддържа здравето, красотата, тънкостта. Това е полизахарид, благодарение на който можете да се насладите на здравословни екстри. Сложен въглехидрат, който е във всеки дом. И в каква форма да се използва тази "полезност" всеки решава за себе си, най-важното, да не се прекалява.