Полезни свойства и увреждане на гъши месо

Gusyatina не е често срещано сред местните потребители на месо и се консумира много по-рядко от пилешко, говеждо или свинско месо. Въпреки това, диетолозите се препоръчва задължително да включват гъши ястия в диетата, защото месото на тази птица е богато на здрави вещества, съдържа много протеини и мазнини, които са необходими за организма.

Как иначе месото от гъски е полезно и какво е необходимо преди да бъде изядено?

Месо от гъски - основна информация за продукта

\ t

За първи път гъската започна да се яде в древността, преди няколко хиляди години - информация за това отдавна е открита от учени и историци. Древните египтяни, гърци и римляни, както знаете, обичали да пируват с месо от диви гъски (обаче тези животни скоро били опитомени). Ядат гъска и в древен Китай.

Месото от гъски се счита за едно от най-вкусните, както и най-полезните видове месо. Този продукт съдържамного протеини и мазнини . В допълнение, още едно предимство на гъска може да се нарече химически състав, богат на витамини и минерали.

В допълнение към положителното въздействие върху здравето, огромният плюс гъска еотличен вкус . Правилно приготвеното гъше месо има много приятен вкус, мекота и сочност, както и уникален, вкусен аромат.

Каквосе отнася до хранителна стойност, 100 грама гъска съдържа около180 калории(без кожа, с кожата същото съдържание на калории на продукта се увеличава значително). Химичният състав е богат на протеини и мазнини, както и на витамини и минерали.

Трябва да се припомни, че печена гъска епродукт с много мазнини и високо съдържание на калории , така че използването му е по-добре да се ограничи. Много по-полезно е варено месо, но не може да се похвали с впечатляващ вкус.

Ползи от гъска за тялото

 • На първо място, при гъска, както и при всяко месо, съдържанието на протеин ( 25 g ) и аминокиселини е доста високо, следователно, хората, които имат недостиг на протеин в храната, както и тези, които имат поднормено тегло или възстановяване от тежко заболяване.
 • Витамин А , който присъства в състава на гъските, е много полезен за здравето и здравината на костите и ставите. Той също има много положителен ефект върху състоянието на очите и значително намалява риска от много очни заболявания.
 • Гъката е полезна иза имунитетпоради високото съдържание на аскорбинова киселина в състава.
 • Друга отличителна черта на гъското месо е голямото количество мастни киселини в състава. Мазнините са необходими за нормалното функциониране на нашето тяло: те са включени във важни метаболитни процеси, регулират функционирането на репродуктивната система при жените и са необходими за правилното функциониране на храносмилателната система.
 • Високо съдържание Витамините Вимат забележителен ефект върху здравето и общото състояние на тялото, тъй като тези витамини регулират функционирането на много вътрешни системи: нервна, храносмилателна, имунна, циркулаторна. По този начин, gusyatina помага за подобряване на психо-емоционален фон и настроение, и служи като превенция на стомашни разстройства (с умерена консумация).
 • Желязо , присъстващо в състава, намалява риска от анемия и също така участва в синтеза на хемоглобин в организма.
 • За здравето на сърцето и кръвоносните съдове,магнезийи калийсе предлагат в гъши месо.
 • Наблюдавано е, че умерената консумация на гъши месо благоприятно се отразява на състоянието на черния дроб и бъбреците, допринасяза почистването на организма от токсините и токсичните вещества . И гъска се препоръчва като средство за предотвратяване на уролитиаза.
 • Месото от гъскистимулира производството на жлъчка , затова се препоръчва продуктът да се използва за предотвратяване на холелитиаза.
 • Гусятина е полезна за здравето и красотата на жените. Микроелементите, съдържащи се в месото (като селен, цинк, фосфор), значително подобряват състоянието на косата и кожата, укрепват ноктите и зъбите и също така имат положителен ефект върху здравето на репродуктивната женска система.

Противопоказания и възможна вреда

 • Пържената гъска е доста висококалорична и мазна ястие, така че те не трябва да се отнасят от хора, страдащи от наднормено тегло, проблеми със сърдечно-съдовата система.система, както и нарушения в храносмилателната система. По-добре е да се даде предимство на диетичното (варено) месо.
 • Противопоказания са наличието на панкреатични заболявания, както и нарушена чернодробна функция.
 • Не се препоръчва да се използва гъска за хора, страдащи от диабет.

Съвети

 1. Да поговорим за това как да изберем правилната гъска. Първо, трупът на птиците трябва да е достатъчно голям -не по-малко от 5-6 кг . Кожицата трябва да има лек, леко розово оцветяване. Никакви щети върху него не трябва да бъде! И разбира се, доброто и прясното месо не трябва да има никакъв ярко изразен мирис.
 2. Също така, при избора на труп, обърнете внимание на цвета на лапите на животното - младия, което означава, че те трябва да са яркожълта гъска.
 3. Лепкавата кожа и наличието на слуз върху нея, вдлъбнатини върху месото, бледи клюн, червени лапи показват, че имате стар трус от гъски и с доста ниско качество.
 4. Бледата гъска с синкаво-зелени петна вероятно е била подложена на многократно замразяване, така че е по-добре да се въздържат от закупуване на такова месо.
 5. Има много рецепти за готвене на гъски, но най-често срещаната класическа версия епечена гъска . Това ястие ще бъде чудесна украса на празничната маса (в Америка гъска е традиционна коледна чиния). Гъската може да се пълни със зеленчуци (картофи или зеле), ядки, гъби или плодове (ябълки). Месото от гъски също се използва, когатоготвени бульони. Гъското месо произвежда доста вкусни бургери или кюфтета.

Заключение

Месото от гъски трябва да бъде включено в диетата на всеки човек - то е не само вкусно и питателно, но и изключително здравословно.