Lemonem риба: какво е полезно и какво е вредно

Често срещаните видове риби, които отдавна са започнали да ядат зъби на ръба, карат купувачите да обръщат внимание на непознати имена. В това отношение е важно не само да се разнообрази менюто, но и да се увери в качеството, както и в полезните свойства на избрания продукт. Един от най-добрите решения в този случай ще бъде рибата от лимон.

Да видим какво е то, какви полезни свойства има, дали има противопоказания за хранене и какво да се ръководи от това при закупуването на този вид риба.

Какво е това

Леонема еценна морска рибаи принадлежи към групата на пукнатото семейство море. Той има продълговати, притиснати от всяка страна форма и кафяви малки везни. Месото от лимони се отличава с липсата на малки кости и е бяло, наподобява месо на треска на вкус. Максималният размер достига72 сантиметра дължина , а размерът на обикновения индивид е50 сантиметра(около два до три килограма тегло). Местообитанието на лема е във водите на Тихия океан, уловено е във водите на Охотско и Берингово море, както и в пролива Курил.

За да бъдете сигурни, че лимонът е полезен и запазва вкуса си, трябва да знаете и да използвате правилата за неговото приготвяне. Обикновено тя се продава на местните сергииидва взамразена форма . Размразяването на тази риба е една от основните важни точки на неговата подготовка. Този вид риба не трябва да се размразява при стайна температура, както и да се използва микровълнова фурна или контейнер с топла вода. Процесът на размразяване трябва да се извърши на долния рафт на хладилната камера, като периодично се изсушава рибата с хартиена кърпа, за да се отстрани излишната влага от повърхността. Важно е в процеса на размразяване месото да запази естествената си структура.

Възможно е да се приготви лимонова смес под формата напърви и втори курс . Рибата не губи вкуса си при всякакъв вид топлинна обработка (от сварена форма в супата до печене на открит огън). Месото от риба може да бъде мариновано, пълнено и направено от рибни котлети.

Полезни и лечебни свойства

\ t
 • Леонема енискокалорична риба , което означава, че хората на диета могат безопасно да ядат месото му. Освен това, този продукт предизвиква бързо насищане и не обременява стомаха.
 • Също така е научно доказано, че съдържащият се в този вид риба протеин е повечехранителен и лесно смилаем , отколкото белтъка от обикновено месо.
 • Съставът на този продукт е огромен брой полезни микроелементи, по-специалнойод . След като консумирате около сто грама филе от лимон-филе, можете да попълните дневната доза йоден дефицит. Този факт си струва да се обърне специално внимание на хора, които имат проблеми с щитовидната жлеза.
 • Мастни киселини,които запълват месото от тази риба, иматантиоксидантно действиеи неутрализират окислителния ефект на свободните радикали. По този начин се извършва превенция и борба с рака.
 • Продуктне съдържа въглехидрати , което означава, че увеличава нивото на глюкозата в кръвта. Поради тази причина тези продукти се препоръчват за употреба от диабетици.
 • Честата употреба на лимонаподобрява състоянието на кръвоносните съдовеи подобрява функционирането на сърцето, както и нормализира кръвното налягане, почиства организма от холестерол, подобрява мозъчната функция поради съдържанието на специална никотинова киселина.
 • Рибите съдържатметилирани феноли , които осигуряват защитната функция на клетките на организма, както и на клетъчното ниво, спомагат за равномерно консумиране на кислород.
 • Микроелементите , които са в лимони, помагат на организма да усвоява по-ефективно водоразтворимите витамини, като липсата на такива може да страда от умора, както и от болка в краката и раменете. Този вид витамини не се натрупва в организма, а изчезва след две седмици, така че подобряването на тяхната абсорбция е важен фактор.
 • Ястията от този вид риба ще бъдат особено полезни за растящ организъм, тъй като поддържат и осигуряват на тялото маса от полезни микроелементи иподобряват функционирането на храносмилателната система .
 • Различни минерални съставки, при редовна употреба на този продукт, ще осигурят необходимата подкрепаза здравето на възрастните хора.

Противопоказания за употреба

 • Основното противопоказание за употребата на лимонова меса еиндивидуална непоносимости алергични реакции.
 • Не се препоръчва използването на този вид риба, ако има съмнения относно неговата свежест и качество на замразяване.

Как да изберем правилното

Lehneme е рядък посетител на местните сергии, което изисква още по-внимателен подбор при извършване на покупка. Не трябва да купувате риба в непроверени точки на продажба, на спонтанни пазари, защото Този продукт е нетраен.

Обикновено лимонемата се продава взамразена форма без главата и опашката , а също така има разумна цена. Важно е да не забравяме, че такъв продукт не трябва да бъде подлаган на многократно замразяване и да не се купува риба, очевидно остаряла в магазина с външни знаци. Наличието на дебел слой лед и бели петна по тялото на рибата ще разкаже за този факт. Покупката в този случай е по-добре да се отложи. Рибата, замразена според всички правила, обикновено не губи привлекателността си на външен вид.

Също така относно правилното замразяване се посочва теглото на стоките. Тя не трябва да надвишава два до три килограма за едно парче, което показва липсата на влага вътре.

Преди да купите, обърнете внимание на очите, защото при всякакъв вид риба очите трябва да са светли и да имат изпъкнала форма.

Заключение

Leonema, при условие на успешна покупка, е продукт, който диверсифицираежедневно меню и донесе много ползи за хората от всяка възрастова категория. Практическото отсъствие на противопоказания за употреба и голям списък от полезни качества дава всички основания за закупуване на този дар от морето.