Риба тон: полезни свойства и какво може да бъде вредно

От дълго време риба тон е била изключителногурме ястие , което по правило се поднасяло само на официални приеми. Но с течение на времето рибната промишленост се разви значително, броят на стопанствата, в които този вид риба се отглежда изкуствено, се е увеличил, така че рибата тон е станала общ и широко разпространен продукт.

Популярността му е оправдана, защото има добър вкус, както и пълен с полезни за организма хранителни вещества, протеини. Тази статия има за цел само да покаже всички положителни и отрицателни страни на рибата тон.

Какво е риба тон?

Понастоящем съществуват15 сорта риба тон , които заедно с другите са широко разпространени в хранително-вкусовата промишленост. Всички те имат нежно месо, пълно с протеини, което може да е алтернатива на червеното месо. Просто невероятния му вкус и донесе риба тон на световния пазар за продажби, а също и популярен в областта на готвенето.

Хранителна стойност, калорично съдържание и състав

\ t

Ползите от рибата тон за човешкото тяло се дължат на нейния химичен, минерален състав, тъй като включва голямо количество хранителни вещества, витамини и минерали, които участват в абсолютно всички системи на тялото, а именно:

 1. Протеин , основният и основен компонент, в който участваформирането на мускулната рамка, формира формата и тялото.
 2. Антиоксиданти , чиято основна задача е да се борят с възрастовите промени в организма чрез стимулиране на производството на колаген.
 3. Наситени мастни киселини , омега-3 и омега-6, които играят важна роля в метаболитните процеси.
 4. Минерални вещества : фосфор и калций, магнезий и калий.
 5. Витаминният комплексе особено богат на риба тон с витамини от група В, които стимулират мозъчната дейност, подобряват външния вид, състоянието на косата и ноктите.

За тези, които прекарват голямо количество време и усилия за поддържане на фигура, е важно да се знае калоричната стойност и хранителната стойност на 100 g продукт:

 • Калории -185 kcal .
 • Протеини -29,9 g .
 • Мазнини -6.3 g .

Ползите от рибата тон

\ t

Както вече бе споменато, полезните свойства се дължат на съставните елементи. Често рибата тон е включена в диетичното меню, дори за деца и хора в периода на постоперативната рехабилитация. Тя оказва огромно влияние върху всички системи на тялото, анализира се в детайли.

Сърдечна система

Може би основното и основно свойство на рибата тон е именно в употреба за сърдечно-съдовата система. Този ефект се дължи на мастните киселини, които са част от омега-3 и омега-6, чиято основна задача е да намалят нивата на холестерола в кръвта, както и да предотвратят образуването на кръвни съсиреци и коронарна болест на сърцето.

Ето защо лекарите настоятелно препоръчватзамени някои мазни меса с риба, по-специално риба тон. Особено тези препоръки се отнасят до бременни жени, както и до хора на възраст.

Ефект върху кръвното налягане

Доказано е също, че мастните киселини могатда регулират нивото на налягане , което е важно за хората, страдащи от хипертония.

Калият в състава допринася за разширяването на кръвоносните съдове, което също спомага за намаляване на артериалната хипертония и това със сигурност ще повлияе на общото състояние на тялото, предотвратява появата на болести като инфаркт и инсулт, атеросклероза.

Помощ за растеж и развитие

Тази точка се отнася за деца, защото по време на растежа и развитието е важно тялото да бъде снабдено с всички необходими хранителни вещества, витамини и минерали. В крайна сметка, както знаете, протеинът е вид строителен материал, защото той участва в образуването на мускулна тъкан. В случаите, когато тялото не получава необходимата доза протеинови храни, тя започва да изпитва стрес. Ето защо е важно да се включи риба тон в диетата.

Освен това той е добър източник на енергия, който ще осигури чувство на ситост за дълго време, както и облекчаване на усещането за умора.

Помогнете за намаляване на теглото

Тунецът ще се превърне в истински съюзник в борбата срещу затлъстяването, тъй като порадиголеми количества протеин , той ще осигури чувство на ситост за дълго време, докато калоричното му съдържание е доста малко.

Учените също доказаха, чеСъставът на пептидния хормон допринася за нормализирането на апетита, което води до намалено желание за нездравословни и мастни храни.

Витамините от група В на свой ред ускоряват нивото на метаболизма, участват в енергийния метаболизъм. Ето защо фитнес инструктори и професионални атлети препоръчват риба тон на тези, които редовно тренират.

Имунна система

Съставът на рибата тон е достатъчнаголяма доза витамин С , както и магнезиев цинк, които имат силно антиоксидантно действие, в резултат на което тялото се почиства от свободните радикали, което може да предизвика образуването на рак.

Изследванията все още са в ход, но вече е установено, че рибата тон може да бъде превенция на рак от следните системи: бъбреци, дебело черво и млечни жлези.

Включен е и селен, който също е мощен антиоксидант. Неговата доза в риба тон е200% от дневната необходимост , необходима за дадено лице.

Увреждане на риба тон

Въпреки че има много полезни свойства на рибата тон, има някои възражения, а именно:

 • Прекомерната консумация на риба тон е строго забранена, тъй като това може да доведе до излишък на живак в организма. Предлага се във всички разновидности на морската риба, но неговото малко количество не носи никаква вреда. Въпреки че дебатът в научната общност по въпроса за живака все още е в ход.
 • Трябва също да ядете само прясно месо, като консумация на застояла рибаможе да предизвика хранително отравяне.
 • Трябва да се внимава да се използва риба тон за хора, страдащи от спад на налягането, тъй като високото съдържание на натрий може да предизвика скок на кръвното налягане.

Но има тесен кръг от хора, на които консумацията на риба тон не се препоръчва. Сред тях са тези, които страдат от бъбречна недостатъчност, алергична реакция или индивидуална непоносимост към риба тон, както и деца под тригодишна възраст.

По този начин ползите от рибата тон определено превишават това малко количество вреда, поради което се препоръчва да се включи в диетата без страх за здравето и възможните последствия.