Розмари: какво е полезно и какво е вредно

Древногръцките учени са знаели за лечебните свойства на розмарина. Въпреки това, той се използва не само при лечението на много болести, но и в редица ритуали. Смята се, че с помощта на етерично масло от розмарин може да се привлече доброто настроение към жилището.

Описание

Розмари е красива ароматна билка с красиви игловидни листа от семейство Labiaceae. Тънките листа приличат на игли. Принадлежи на листови подправки. В ароматното зелено много етерични масла, витамини и микроелементи.

Лечебни свойства

Лечебните свойства на розмарина бяха известни в древността. Например към раната са добавени клончета розмарин за по-добро лечение. В момента растението успешно се използва не само в народната, но и в научната медицина.

Ползи

Учените са доказали, че розмаринът има положителен ефект върху човешкото тяло. С него можете да се отървете от главоболие, да подобрите настроението си и дори да облекчите възпалението на ставите.

 • Засилване на имунитета . Човешкото тяло по време на живота изпитва огромно количество стрес. От тях, най-устойчиви и мощни - окислителни. Има такъв стрес, дължащ се на окислителите. За да се увеличи издръжливостта на тялото, антиоксидантите идват на помощ, коетоспомага за засилване на имунитета. Тези антиоксиданти са напълно притежавани от розмарин.
 • Подобряване на паметта . Карнозолът, антиканцероген, който е част от подправката, не само подобрява паметта, но и успешно се бори с болестта на Алцхаймер.
 • Превенция на рака . Учените смятат, че розмаринът е мощен помощник за рака, дължащ се на съдържащите се в него молекулни компоненти и редица киселини с антитуморна активност.
 • Неутрализация на токсините . Неотдавна учени от Франция откриха, че екстрактите от растенията насърчават производството на ензими, необходими за неутрализиране на токсините.
 • Забавяне на процеса на стареене на кожата . Розмаринът има благотворен ефект върху кожата, забавя стареенето му. Научните изследвания показват, че този ефект е станал възможен поради съдържанието на защитния протеин на chaperone Hsp70 в растението, което спомага за намаляване на ефекта на свободните радикали върху кожата.
 • Сърдечна дейност . Инфузията с розмарин може да увеличи сърдечния ритъм и да тонизира човешкото тяло. Ето защо, този ароматен плевел е полезен за използване на хипотензивни. Розмаринът също се нарича сърдечен аромат.

Вреди

Както всяка друга подправка, тя може да причини непоправима вреда на човешкото здраве.

 • Ограничаване на допускането.Съществуват ограничения за консумацията на розмарин при децата. Педиатрите не препоръчват да се дава храна с подправки от нея на деца до 7-годишна възрастЕтеричните масла могат да допринесат за алергии. Същото ограничение важи и за използването на ароматна терапия. Също така е противопоказан при бременни жени, тъй като растението стимулира мускулната активност добре, а матката може да бъде тонизирана.
 • Заболявания на черния дроб и бъбреците . Но Розмари, както и всяка друга подправка, може да доведе до непоправими последици. Това са предимно хора, страдащи от чернодробна и бъбречна недостатъчност.
 • Алергия . Когато прилагате етерично масло от розмарин към кожата, трябва да се помни, че неговата неправилна употреба може да дразни кожата или дори да предизвика алергии.
 • Хипертония . Растението има способността да повишава кръвното налягане. Следователно, пациентите с хипертония трябва да се въздържат от употреба на продукти, съдържащи розмарин, под всякаква форма.
 • Преяждане . Подправете различна острота. Следователно приемането му трябва да бъде ограничено. Преяждането заплашва да обостри гастрита и може да причини силна болка в десния хипохондрий. Ако се появи такъв дискомфорт, лекарите препоръчват да се изпие чаша чиста вода.
 • Невротични разстройства . Когато неврози, лекарите съветват да се изключи розмаринът от менюто, тъй като подправката оздравява и мозъкът е в състояние на активиране, което може да доведе до влошаване на невротичните състояния.
 • Епилепсия . За хора, страдащи от епилепсия, лекарите не препоръчват да се подправят храната с розмарин поради своята острота, тъй като такава храна може да предизвика атака.

НеТрябва да се използва и масло от розмарин, тъй като съдържащите се в него химични компоненти също могат да причинят конвулсии.

Съвети за използване

Розмарин отдавна се използва в производството на различни козметични продукти. Например, за да придадете на кожата си еластичност, можете да използвате следната рецепта:

 1. Вземете една супена лъжица сушени растителни листа и един литър вода.
 2. Пригответе отвара.
 3. Два пъти на ден с памучен тампон, за да се нанесе получения инфузия върху кожата.

В медицината розмаринът е известен като голям помощник в решаването на много проблеми. Така че, розмарин чай може да помогне да се отпуснете след интензивен работен ден. За да направите това, трябва да добавите една чаена лъжичка листовки с растения към листата на чай и да я оставите да се варят в продължение на около 10 минути.

Спайсът се използва и при готвене. Приготвената с нея храна придобива вкус. Подправката е почти съвместима с всички подправки. Изключение прави дафинов лист. В допълнение, много учени смятат, че подправка намалява количеството на химическите съединения в месото, което влияе върху образуването на злокачествени тумори.

Много домакини използват розмарин за опазване. Изящният му горчив аромат придава оригиналния вкус на консервираните продукти.

Заключение

Подправката се отнася за подправка на листа. Нейният вкус е леко горчив и доста пикантен. Родина - Средиземно море. Култивирани в Крим и субтропични европейски страни. В неговия състав бяханамерени етерични масла със специфичен пикантен аромат, малко излъчващ камфор.

Розмаринът се използва успешно в готвенето, козметологията, медицината, битовата химия. Въпреки това, ние не трябва да забравяме, че тази подправка може да предизвика човешкото здраве не само полза, но и много значителни щети, ако не знаете какви заболявания е противопоказан.