Тичане на място - какво е полезно и какво може да бъде вредно

Искате бързо да отслабнете и да влезете във форма - започнете да бягате! Сърдечно изгаря калориите и излишната мазнина е по-добра от всяка друга физическа активност. Това е аксиома, изпитана от опита на много спортисти.

Но какво могат тези, които по някаква причина - поради ограничения, например, или липса на пари - да не отидат на бягане в парка или да се запишат в залата?

Невероятно решение, гениално в своята простота, дойде в ума на фитнес ентусиасти. Оказва се, че за да имаш перфектна фигура, не е необходимо да отидеш някъде. Можете да бягате у дома! Ефективен ли е този метод? Да видим!

Как се движи на място?

Тя е много проста, в някои аспекти - дори по-проста от подобно упражнение на улицата. Достатъчно е само да смените обувките в удобни спортни кецове, да включите музиката, да застанете в средата на стая или балкон и да започнете да извършвате обичайните алтернативни движения с краката си, без да забравяте да контролирате дишането си.

Бягането на място има много предимства: на първо място, вече не зависи от времето и не може да бъде объркан от възгледите на минувачите или атаките с кучета (за съжаление това често се случва с бегачите).

Но в същото време този вид товар все още е травматичен. За да избегнете фрактури или навяхвания, трябва да следвате техниката на бягане и да изберете висококачествени обувки.

Обезщетениена място

Да пристъпим към достойнствата на този вид кардио:

 • Бягането на място, точно както редовното бягане, активно влияе върху сърдечно-съдовата системаукрепва сърцето . В резултат на това рискът от сърдечни заболявания е намален.
 • Това упражнение е по-безопасно за здравето на коленете, глезените и другите стави в сравнение със стандартния джогинг.
 • Такъв товар е отличентренира издръжливостта на тялото .
 • Интензивността на бягане на място е по-ниска от обикновената и тялото става по-малко уморено по време на тренировка. В допълнение, това означава, че този вид професия е разрешена за хора с ниска физическа форма. Възрастните хора също са много по-лесно да се движат на място, отколкото да се движат хоризонтално.
 • При движение на място рискът от нараняване е изключително нисък.
 • Намалено натоварване на гръбначния стълб.
 • За един час на джогинг се изгарят около 250-300 калории . Има техники за увеличаване на тази цифра и ускоряване на процеса на изгаряне на мазнините. Опитайте се да вдигнете коленете си по време на шофиране - това е допълнителна тежест за мускулите на седалищния мускул.
 • Добре установен интервал. По време на него тялото харчи повече енергия, натоварването на мускулите се увеличава. Техниката се състои в промяна на скоростта по време на шофиране: първо трябва да се движите бавно, бутам, след това отидете на максималната скорост (в рамките на една минута), след това забавете темпото преди ходене, а след това отново бързо. Повторете всички стъпки поне три пъти.
 • За срамежливиспортистите основното предимство на бягането ще бъдеспособността да я изпълняват у дома , където няма външни лица. Така за някои хора това упражнение е психологически по-лесно за изпълнение.
 • Освен това вие ставате напълно независими от времето и сезона. Можете да правите у дома си по всяко време. А плюс ще бъде липсата на нужда от специални дрехи и обувки.
 • Добър плюс за любителите на телевизията: можете да тичате точно пред телевизора и да гледате любимите си телевизионни сериали или филми, докато тренирате!

Противопоказания и възможна вреда

 • Разбира се, основното противопоказание еналичието на сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система . Не се препоръчва да се ангажират с този тип товар и хора, които имат проблеми с опорно-двигателния апарат (остеохондроза, херния).
 • Ходът на място не е достатъчно ефективен за бърза загуба на тегло или укрепване на мускулите, тъй като натоварването върху тялото като цяло е по-малко, тъй като няма хоризонтално движение.
 • Спортът в непроветрена зона не само не ускорява метаболизма, но може да бъде вреден за организма. За щастие, за да се премахне този недостатък е много проста - просто отворете прозореца или отидете на балкона.
 • За някои от тях съществен недостатък може да бъделипсата на промяна в околната среда , тъй като през цялата тренировка вие сте принудени да гледате на същата гледна точка. Разнообразие от джогинг ще помогне на играча или лаптопа с включения филм.

Съвети за бегач

 1. Задействайте с включения крачкомер и си поставете цел -изпълнете определен брой стъпки ! Това ще допринесе за вълнение и ще повиши интереса към обучението. Освен това можете да следите собствения си напредък.
 2. Не пренебрегвайте загряването преди тренировка. Правилно загрявайте всички мускули в тялото си за поне двадесет минути - това намалява риска от нараняване и ви позволява да изгаряте калории.
 3. Въздържайте се от хранене един час преди да се занимавате със спорт. Също така, не е необходимо да ядете нищо още един час след края им, в противен случай няма да има ефект от бягане.
 4. Ако почувствате жажда, докато бягате, погасете я.Водата няма да навреди .
 5. Доказано е, че тялото започва да изгаря мазнините само след двадесетата минута тренировка. По този начин, за да постигнат ефекта на бягане, те трябва да практикуват поне една четвърт час. Но ако това е твърде трудно за вас, не се подигравайте. Сменете джогинг с други по-малко досадни упражнения.
 6. Не забравяйте да следвате дъха си! Вдишайте през носа и издишайте през устата.
 7. При движението е изключително важноправилно да позиционирате крака . За да се избегнат отрицателните ефекти върху гръбначния стълб и краката, трябва да се движите по пръстите си. Въпреки това, можете да бягате от крака. Но опитайте се да не се приземи напълно на петата - това е изпълнено с наранявания.
 8. Тялото ви също трябва да се накланя леко напред докато се движи.
 9. Спрете, ако усетите мускулни болки, прекомерна умора.
 10. Изтръпването в страната често служи като знак.фактът, че не сте се затоплили достатъчно или сте придобили твърде много скорост. Спрете, поемете дъх и се опитайте да работите по тихо темпо и едва след това се върнете към бягането.

Бягането на място е достойна алтернатива на традиционното движение, а в някои случаи стандартният джогинг в парка е дори по-малък от домашните дейности.