Заешко месо - ползите и вредите за тялото

Развъждането на зайци е стар клон на животновъдството, много често зайците се отглеждат на вили и домакинства. Заешкото месо има добри хранителни и хранителни свойства, често обслужва нашата маса, макар и по-рядко, отколкото в старите времена. Незаслужено забравен продукт има много полезни качества, разбира се, той има своите отрицателни страни, които са много по-малко от положителните фактори.

Преди да атакувате заек, трябва да се запознаете с това, какво съдържа и какви свойства има и в какви количества трябва да се яде.

Състав на заешко месо

\ t

Заешкото месо се счита за едно от най-вкусните и здравословни. На практика няма мазнини, но има голямо количество протеин, който да е лесно достъпен за тялото да абсорбира. Протеинът е полезен както за изграждане на тялото, така и за неговото функциониране.

Месото е богато на ненаситени мастни киселини, съдържа почти всички витамини от група В и витамини А, Е, С и РР. Полезни микроелементи като натрий, хлор, сяра, калций, фосфор и магнезий, както и калий, присъстват в заешко месо. При всичко това продуктът е с ниско съдържание на калории - калориидо 150 килокалории на 100 грама .

Полезните качества на заешкото месо

\ t
 • Мускулна формацияорганизъм се случва с усвояването на протеини от храната - следователно, заешко месо е необходима помощ в изграждането на мускулите. От него само 10% от протеина не се абсорбира - останалата част отива за изграждане на тялото. Сравнете - месото от говеда се абсорбира с 65%. Ето защо, заек месо - незаменим продукт за тези, които изграждат мускулна маса, например за спортисти или просто хора, участващи във физическата култура.
 • Подходящ за хора, които наблюдават техния външен вид- защото месото не съдържа мазнини и следователно не произвежда нежелани мастни натрупвания.
 • Заекът не съдържа тежки метали ! Ето защо, използването на бебешки зайци на възраст от седем месеца не дава на тялото допълнителна радиация и се препоръчва при пациенти с рак.
 • Използването на заешко месо е разрешено в следоперативния период и като цяло на хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания. Месото не причинява газове и лошо храносмилане - лесно се смила, безопасно месо.
 • През първите месеци на хранене на детето за качеството на майчиното мляко, някои от сестрите следват специална диета, която не позволява на бебето да има проблеми с корема. В такава диета, заешкото месо има своето място - богато на витамини и микроелементи, но не причинява колики и подуване на червата.
 • Заекното месо не предизвиква алергии . Не причинява алергии и вътрешни мазнини от трупа на зайците, така че той отива за приготвяне на козметични мехлеми.
 • Малък заек до известна степен понижава нивата на кръвната захар , следователно е подходящ за хранене на пациенти с диабет.
 • Когато се използва месо от заек , имунитетът се увеличава , червата се изчистват от токсини и други вредни вещества.
 • Подобрява се метаболизмът чрез консумация на заешко месо (поради голямото количество витамини В), както и нервната система. Засяга съпротивлението на стреса, както и лекува депресия, подобрява съня.
 • Минералите, съдържащи се в месото, засягат скелетната система, както и състоянието на зъбите, косата и ноктите.
 • Обикновено противопоказан при подагрични условия, месото е от различен тип. Заедното месо отива и хората, страдащи от подагра, няма пикочна киселина в продукта. Само вие не можете да прекалявате.
 • Микроелементи като калий, съдържащи се в зайци, са полезни за функционирането на сърцето и цялата кръвоносна система.
 • В месото от зайци няма холестерол . Наред с други неща, той премахва холестеролните плаки и се бори с първоначалните прояви на атеросклероза.

Необходимо е да диверсифицирате диетата си с заешко месо - това е по всякакъв начин. Но трябва да се обърне внимание, когато купуват месо - неговият цвят трябва да бъде розов, едноцветен. Не трябва да има мастен слой, той трябва да бъде без коса и остатъци от кожата. Месото на малките зайци, малко тегло е по-подходящо за диета и като цяло е по-нежно.

Вредни свойства на заешко месо

\ t

Те са много малко:

 • Допускат се при подагрични болести месото не трябва да превишава 150 на ден. Още месопредизвиква влошаване. За да бъде възможно дори консумацията на заешка подагра, тя трябва да бъде приготвена в две или три води.
 • Преработено заешко месо - източник на циановодородна киселина, образувана по време на готвене в мускулната тъкан на месото. Тази киселина е вредна при редица заболявания, като псориазис и артрит.
 • Покупките на месо трябва да се извършват от производители, които отглеждат добитъка на зайците си далеч от екологично „замърсени“ райони, като това месо е дори по-полезно и изобщо не съдържа никакви вредни вещества.
 • За следоперативното и болничното хранене е необходимо също така водата да се сменя няколко пъти, докато месото се готви.
 • Месото се намира със слоеве мазнини. Това е аномалия и е вредно за диетата, не трябва да го купувате.

Съвети за готвене

Като цяло, в диетичното, следоперативното и болничното хранене, голямо внимание се отделя на процеса на приготвяне на месо. Тъй като това е здравословна диета, се отбелязва само процесът на готвене. Във всеки случай, заек е по-добре да се готви в няколко води и да не се смила. Такова месо отива на абсолютно всички.

Ако не се притесняваш от полезността на варено месо, тогава можеш да кажеш, че можеш да се пържиш, да се носиш, да печеш и да извършваш други процеси на готвене над месото. Добре е да направите котлети, котлети, да ги добавите към салати.

Заекът е подправен със същите подправки като другите меса. Добре е при различните видове странични ястия.

Заключения

Заешкото месо е ценно, диетично месо, лесно усвоявано от човешкото тяло и в наше време придобива голямо значение във връзка с неговите вкусови и диетични качества, съдържанието на витамини, протеини и микроелементи.

В активните спортове използването на заешко месо трябва да бъде редовно - тъй като осигурява висококачествен животински протеин, който е необходим за изграждането на тялото и в същото време не съдържа нежелани мазнини.