Месо от пъдпъдъци - ползите и вредите

Месото от пъдпъдъци има много полезни свойства. По вкуса си тя прилича на заек или пилешко месо. Този диетичен продукт се препоръчва за бременни жени и деца, както и за профилактика на различни заболявания.

Ползите от месото от пъдпъдъци се дължат главно на високото съдържание на протеини и хранителни вещества. Можете да го намерите в почти всеки магазин, така че ще бъде полезно да се разберат полезните и вредни свойства на този продукт.

Състав и калорично съдържание

\ t

Пъдпъдът има един малък недостатък -ниско телесно тегло . Теглото на кланичния труп средно може да достигне150-170 g . Въпреки това, експертите са установили, че с намаляването на размера на птиците, неговият вкус и устойчивост към болести се увеличават пропорционално. Следователно, пъдпъдъците са по-малко податливи на инфекциозни заболявания, месото не е пренаситено с лекарства, растежът им не се стимулира от хормони.

Въпреки ниското си тегло, трупът на пъдпъдъците има в състава си значително по-хранителни и полезни елементи, отколкото пилешко, заешко месо, говеждо месо, пуйка. Химичният състав включва следните вещества:

 • Витамини: D, B1, B2, B12, K.
 • Елементи на следи: калций, калий, желязо, мед, магнезий, цинк.
 • Основни аминокиселини: лизин, изолевцин, валин, аргинин,фенилаланин.

Освен това месото от пъдпъдъци има ниска калоричност: има само 134 калории на 100 g от продукта, около 12 g мазнина и 20 g протеин. Балансираният състав прави този продукт лесно смилаем. Съдържа и малко количество холестерол: 70 mg на 100 грама продукт.

Полезни свойства

Лекарите препоръчват месото с пъдпъдъци в диетата за всички възрастови групи: мъже, жени, деца, независимо от здравословното им състояние.

 • Източник на протеин.Протеинът трябва да се приема ежедневно. Дневният прием на протеин е 1 g на килограм телесно тегло. Липсата на протеини води до загуба на енергия, бледност на кожата, слабост, объркване. Месото от пъдпъдъци е естествен източник на протеин, който помага за възстановяване на енергията. Той е чудесен за спортисти и хора, които губят тегло, които искат да придобият мускулна маса заедно със загуба на тегло.
 • Храносмилателни органи . Диетолозите съветват редовно да се използва този продукт за профилактика на заболявания на стомашно-чревните органи: пептична язва, гастрит, колит. Месото се абсорбира лесно от тялото, без да претоварва храносмилателната система. Витамините регулират липсата на хранителни вещества, нормализират метаболитните процеси.
 • Нервна система . Благодарение на витамините В, съдържащи се в продукта, се подобрява функционирането на централната нервна система, както и паметта, концентрацията на вниманието. Хранене редовно пъдпъдъчно месо може да се справи с хроничноумора, раздразнителност.
 • Зрение . Съставът на месото включва витамини А, В, РР, поддържащи нормалното зрение, подобряване на активността на кръвоносната система. Включен е също селен, недостигът на който може да причини замъгляване на лещата на окото, развитие на катаракта или дегенерация на ретината.
 • Сърце и съдове . В диетата на пациенти с ангина коронарната болест на сърцето често включва месо от пъдпъдъци. Витамин Е, който е част от него, не само дава еластичност на стените на кръвоносните съдове, но и като цяло има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Също така е полезно да използвате пъдпъдъци за други нарушения на кръвоносната система, като анемия.
 • Превенция на рака.Съществуват доказателства, че антиоксидантите в яйцата от пъдпъдъци имат профилактичен ефект при развитието на рак. Ето защо, за тези, които са предразположени към такива заболявания или просто наблюдават внимателно тяхното здраве, се препоръчва този продукт да бъде редовно включен в диетата.

Вредни свойства

Използването на месо от пъдпъдъци не представлява пряка заплаха за човешкия организъм, ако се спазва правилно дневната норма. Има обаче някои ограничения:

 • Нетолерантност.Страдащите от алергия трябва да са наясно с потенциалните опасности, които присъстват във всяко месо. Месото от пъдпъдъци не причинява пряка вреда, но все още има изключения. Бебетата също трябва внимателно да хранят този продуктпоради риск от алергична реакция или идиосинкразия.
 • Болести. Съществуват някои ограничения за хора с бъбречни заболявания, подагра, високо кръвно налягане, уролитиаза. Високото съдържание на протеин в продукта може да навреди на тялото поради натоварването на бъбреците.
 • Калория.Този продукт в малки количества не е основен източник на енергия. С активно физическо натоварване, тя не може да попълни изразходваната енергия. Ето защо, спортисти и физически активни хора се препоръчва да допълнят диетата с други висококалорични източници - червена риба, яйца, извара, различни видове месо.
 • Мазнини. Животинските мазнини са трудни за смилане и се отлагат по стените на кръвоносните съдове. По време на храносмилането се образува пикочна киселина, допринасяща за появата на болести като артрит и артроза.
 • Кожа.Преди всяко лечение на пъдпъдъци, специалистите по хранене съветват да се премахне кожата на птицата, тъй като тя акумулира голямо количество вещества, вредни за човешкото здраве.

Съвети и правилно използване

За да се направи вкусно и полезно сварено ястие от пъдпъдъци, при закупуване, обърнете внимание на външния вид на трупа на птиците. Тя трябва да бъде еластична при натискане, не замразена, без чужди миризми. Най-добре е да се даде предпочитание на фермерското месо.

Замразено месо е възможно да се съхранява в продължение на няколко месеца, а охладеното се съхранява при температура не по-висока от 5 градусаза14 дни . Препоръчително е месото да се постави в контейнер или да се опакова във фолио.

Пъдпъдъците могат да се използват като основно ястие и лека закуска. Благодарение на високото съдържание на полезни аминокиселини, месото от пъдпъдъци се абсорбира лесно и бързо. Спазването на правилното хранене се препоръчва периодично да се включва в вечеря.

За да се предпази месото от загуба на полезните си свойства, можете да го пара или да се пече със зеленчуци. Най-добре е да се допълни ястието с прясна салата, патладжан, краставици, домати. Такива зеленчуци снабдяват тялото със сложни фибри, което подобрява храносмилането и спомага за бързото усвояване на елементите.

Заключение

Месото на пъдпъдъците се характеризира с висока хранителна стойност, като осигурява на човешкото тяло пълни протеини и полезни вещества. Като диетичен продукт, той е разрешен за бременни жени, кърмещи жени и деца. Поради ниското съдържание на холестерол е позволено да се използва при заболявания на стомаха, черния дроб и сърцето. В същото време, месото от пъдпъдъци е противопоказано при пациенти с протеинова непоносимост, заболявания на бъбреците и пикочните пътища.

Приготвянето на ястия от този продукт няма да отнеме много време. Месото може да бъде задушено, изпечено, задушено. При тези условия е възможно да загубите тези излишни килограми, да изградите мускули, да подобрите здравето си.