Пилешко месо - ползите и вредите за тялото

Пилето е най-често използваното месо в света. Първо се приготвят пиле, второ ястия и салати. прави пасти и пече. Ползите и вредите от пилешкото месо се определят от възрастта на птицата, условията на отглеждане и метода на приготвяне.

Калорично съдържание и състав на пилешко месо

\ t

Съставът на пилешкото месо съдържа на 100 g продукт - 19 g протеин, 8 до 13 g мазнина (в зависимост от разделянето) и практически няма въглехидрати, което прави този продукт незаменим в диетата. Калоричното съдържание на пилешкото месо е190 kcal , а варено пилешко гърда е123 kcalна 100 g от продукта.

Пилето съдържа голям брой микроелементи, които са от съществено значение за човешкото тяло, включително витамините А, В, В12, С, Е, F, както и редица важни аминокиселини:

 • Аргинин- има противовъзпалителни и имуностимулиращи свойства.
 • Валин- заедно с левцин и лизин (които също присъстват в пилешко месо) са отговорни за растежа на мускулната тъкан, увеличава устойчивостта към ефектите на температурните колебания и предотвратява намаляването на нивата на серотонин (хормон на щастието) в човешкото тяло.
 • Пурин- подобрява абсорбцията на хранителни вещества и метаболитни процеси.
 • Триптофан- предотвратява хиповитаминоза.
 • Тауринът- засягаза възстановяване на клетките на паметта в мозъка.

Пилета от бройлери и месни породи се отглеждат в съвременни домашни птици. Последните са предимно за полагане на яйца.

Пилетата, отглеждани у дома, със сигурност са по-добри от техните земеделски партньори по броя на полезните вещества в месото, тъй като се хранят с трева, зърно и получават достатъчно слънчева светлина.

Полезни свойства

Пилешкото месо е перфектно усвоявано във всяка възраст, като същевременно подобрява защитните сили на тялото и създава условия за нормален живот. Такъв продукт е представен в достъпен ценови диапазон за всички категории клиенти и включва:

 1. В диетичното меню - в борбата срещу затлъстяването и диабета.
 2. В диетата на спортисти, вдигане на тежести и културисти - за изграждане на тегло, възстановяване на мускулните влакна и поддържане на тонуса.
 3. Съставът на храненето на децата и възрастните хора - за поддържане на имунитета.

По отношение на съдържанието на протеини, пилешкото месо е едно от първите места сред животинските продукти.

В диетата и спортното хранене

Като се има предвид калоричното съдържание на различните части от кланичния труп на пилето, когато се използва в диетичната диета, се спазват следните правила:

 • Варени пилешки гърди (бяло месо) - висока хранителна стойност и ниско калорични, в сравнение със свинско и говеждо месо.
 • Варени крака и пищяла (червено месо) - съдържат много желязо, необходимо за образуване на кръв, коетоПредупреждава за признаци на желязодефицитна анемия при хората.
 • Пиле яхния със зеленчуци, без добавяне на масло - обилно диетично ястие.
 • Пилешки гърди с макаронени изделия - като част от дневните нужди от незаменими аминокиселини и протеини, с тежко физическо натоварване.

Освен това в пилешкото месо се съдържа достатъчно количество фосфор и цинк, които са отговорни за здравето на косата, нокътните пластини и зъбния емайл.

За деца и възрастни хора

Пилешкото месо е полезно за поддържане на репродуктивната система на жената и на костната тъкан на нероденото дете.

 • Всички части от варени или задушени пилета - използвани като строителен материал за опорно-двигателния апарат на млад растящ организъм.
 • Пилешки бульон- препоръчва се за слаби и болни хора като средство за възстановяване. за хора със сърдечно-съдови заболявания и заболявания на стомашно-чревния тракт.

За приготвянето на супи и бульони се купуват месни видове пилета. В противен случай е важно да се има предвид, че при готвене бульон от пилета бройлери, първият бульон се изцежда, за да се отървете от вероятното наличие на вредни вещества и добавки.

Каква е вредата от пилешкото месо

Увреждането на пилешкото месо може да възникне от неправилно отглеждане и отглеждане на домашни птици. от нарушения на технологията за преработка и съхранение на пилешки трупове. относно методите за готвене, а именно:

 • Пилешка кожа- допринася за увеличаване на лошия холестеролчовешка кръв, съдържа голямо количество мазнини, е най-калоричната част. може да предизвика алергии, дължащи се на вероятното наличие на хормонални вещества в него от хранителни добавки.
 • Пиле на скара- високо съдържание на калории и канцероген.
 • употребата на антибиотици и синтетични витамини във фуражите при отглеждане на пилета-бройлери на големи ферми - употребата на такова месо има отрицателен ефект върху чревната микрофлора и отслабва производството на антитела при някои заболявания.

Прекомерната консумация на пилешко месо, особено пушено или силно печено, влияе отрицателно върху стомаха, като причинява гастрит, лошо храносмилане и други проблеми.

За да може пилешкото месо да носи само полза, то трябва да се приготвя със зеленчуци, зеленчуци или като самостоятелно ястие.

Как да изберем правилната

За да се консумират пресни и висококачествени продукти от пилешко месо, е необходимо да се подхожда правилно към избора на домашни птици, като се ръководи от следните категории:

 1. Млади пилета - месото се характеризира с деликатна структура, бял цвят и тънки вени.
 2. Стари пилета - повърхността на сивото месо с плътна и плътна кост.
 3. Остаряли пилета - насипно месо от бордо или жълт цвят.
 4. Полуготови продукти, богато поръсени с ароматни подправки - толкова често остарял продукт е маскиран.
 5. Огромният размер на птица или неговите части е голяма вероятност за включване на различни стимулатори на растежа във фуражните добавки.
 6. Труп сповреда и кървави петна - характеризира нискокачествения продукт.
 7. Стоките са опаковани в контейнер или вакуумна опаковка, с посочване на валидния срок на годност, печат „без хлор“, продуктът има външен вид на пазара, средният пиле е обикновено качествен продукт от добросъвестен производител.

Когато включвате ястия с пилешко месо в менюто си, трябва да знаете, че охладеното пилешко месо може да се съхранява при температура от 0 до + 5 ° C за не повече от 2 дни. замразени трупове, не се препоръчва да се използва след 1 година съхранение.