Nutria месо - ползите и вредите

Месото от нутрия отдавна е известно с хранителните и лечебни свойства. Този хранителен продукт почти няма противопоказания. Подходящ е за хранене на деца, бременни и кърмещи жени. Хранителното месо не е много популярно в Русия. В крайна сметка, нутрията е гризач, силно напомнящ за плъх и не всеки ще иска да яде месото му. Въпреки това си струва да знаете за какво е полезен този продукт и дали може да бъде вреден.

Какво е това

Nutria е гризач, водещнощно . Първоначалното им местообитание беше Южна Америка. Но по-късно животното започва да се размножава на други континенти заради ценната и скъпа кожа. Животното яде растенията, които растат в близост до язовири. Много по-рядко - мекотели и пиявици. В средата на миналия век месото на нутрия е одобрено от Държавната санитарна инспекция. Той е официално признат като диетичен продукт. Има и отличен вкус. Въпреки това, предразсъдъците са все още силни. Въпросният продукт е по-често срещан в европейските страни. В Япония той се смята за истински деликатес .

Nutria месото иманежен вкусие доста сочно . Ако животното живее в естествената си среда, продуктът може да има лек рибен вкус. При второто качество той надминава дори заешкото месо. Продуктът има приятен аромат. Той е тънъквлакната. Цветът изглежда като говеждо. Вкусът е нещо средно между пилешко и телешко.

Ползи

Хранителното месо в хранителна стойност и химичен състав не е по-лошо от месото от зайци. Той съдържа уникална комбинация от вещества, необходими за нормалното функциониране на човешкото тяло. В този продукт, малко натриева сол го прави особено ценен хранителен продукт.

Nutria месото е много богато:

 • Комплекс от витамини- сред тях А, група В, С, Е и др.
 • Минерали- калий, магнезий, калций, селен, желязо, цинк, флуор, йод.
 • пепел.
 • Мазнини и пълни протеини(включително аминокиселини - триптофан, лизин, валин и треонин).

Съдържанието на калории ще зависи пряко от метода на приготвяне. Суровият продукт съдържа около140-150 калории , варени и задушени -160-165 , в пържените -215 .

Лекарите препоръчват хранене с нутриево месо за профилактика и лечение на различни заболявания. То носи особени ползи за деца и юноши, бременни и кърмещи. За хората, занимаващи се със спорт, този продукт е просто незаменим. В края на краищата, той има доста балансиран състав, благодарение на който тялото получава всички необходими вещества.

Възможните ползи от месото на нутрия са следните:

 • Помага за облекчаване на състоянието при нарушения в храносмилането, захарен диабет, склероза и патологии на черния дроб и бъбреците.
 • Елиминирасънливост и безсъние.
 • Подобрява функционирането на нервната система и повишава устойчивостта на стреса.
 • При хипертония нормализира кръвното налягане.
 • Добре се бори с желязна дефицитна анемия.
 • Подобрява метаболизма и насърчава загубата на тегло.
 • Нормализира нивата на холестерола.
 • Удължава младостта на кожата, оказва благоприятен ефект върху нея.
 • Увеличава мускулната маса и общата издръжливост.
 • Помага за укрепване на сърдечния мускул. Подобрява функционирането на опорно-двигателния апарат.
 • Предотвратява развитието на заболявания на щитовидната жлеза.
 • Нормализира функционирането на храносмилателната система.
 • Особено се препоръчва за включване в диетата с гастрит с намалена секреторна функция и пептична язва.
 • Това е лесно смилаем продукт и не предизвиква усещане за тежест в стомаха.

Всички споменати полезни качества се запазват дори следтоплинна обработка . От гореизложеното следва, че месото на нутрията е универсален хранителен продукт. Тя пасва почти на всички. Въпреки това, в някои случаи все още е възможно вредно въздействие върху човешкото здраве.

Вреди

Въпреки очевидните ползи от нутриевото месо, в определени ситуации си струва да се ограничи употребата му в храни или напълно да се откаже от нея. Това ще помогне да се избегне влошаване на здравето и потенциалната вреда.

Не се пренасяйте с продукта твърде много с:

 • Индивидуална непоносимост (понякога).
 • Гастрит с висока киселинност.
 • Също така при злоупотреба рискът от развитие на подагра нараства.

Също така продуктът е вреден за:

 • Недостатъчна топлинна обработка на всякакъв вид месо (както диви, така и земеделски) - инфекцията с трихинелоза вероятно се дължи на паразитни червеи, живеещи в суровия продукт.
 • Съществува риск отлямблиоза- затова е забранено да се опита сурово мляно месо. не пренебрегвайте продължителната топлинна обработка и избора на подходяща температура за готвене.

Може да се заключи, че понякога месото от нутрии може да причини повече вреда, отколкото полза. И за да намалите отрицателното въздействие на продукта, трябва да запомните няколко съвета и да ги следвате.

Съвети и как се използва

 1. Първо, трябва да се предпочете месо от животни, отгледанив плен . Когато се отглеждат тези животни трябва да бъдат ваксинирани. И е почти невъзможно да се заразите.
 2. Второ, при наличие на относителни противопоказания е необходимода се ограничи потреблениетона въпросното месо. В противен случай, вместо да се възползвате, можете да навредите на здравето.
 3. Трето,тя не следва да замества други видове месо с този продукт . В крайна сметка пълното и балансирано хранене включва разнообразие. Това е последното, което помага да се получат всички необходими витамини, минерали, аминокиселини и други необходими вещества и елементи.
 4. Четвърто, допустимата дневна надбавкаколичеството нутриево месо за бебешка храна е100 грама . При възрастни тази част може да се увеличи, при условие че няма противопоказания.

Заключение

Месото Nutria има много полезни свойства. Той е незаменим в медицинската, диетичната и бебешката храна. Продуктът може да се консумира от почти всички. Основното е да се изберат трупове на животни, които са отгледани във фермата, за да се сведе до минимум рискът от заразяване с паразити. Също така, не яжте прекомерно количество такова месо. И тогава разглежданият продукт ще бъде изключително полезен.