Ботокс за лицето - полезни свойства и възможна вреда

В преследване на красотата и младостта жените (а понякога и мъжете) прибягват до използване на ботокс, процедура, при която се инжектира специално вещество в мускула на лицето, Botox.

Какво е Ботокс и неговият принцип на действие

Ботокс (ботулинов токсин) е лекарствен продукт, който дълго времеблокира мускулната контракция , изглажда бръчките и по този начин предотвратява появата на нови гънки по кожата.

Когато човек извършва обичайни движения на мускулите на лицето, кожата започва да се събира в обичайните гънки, което показва загуба на еластичност на кожата на лицето. Когато Ботокс се инжектира в мускула, той се отпуска и кожата се изглажда. След няколко седмици невромускулната връзка се разрушава, поради което мускулът се свива. Храненето на кожата не е засегнато. Няколко седмици след процедурата, невромускулната връзка се възстановява и лицевият мускул започва да работи както преди.

Ботулиновият токсин е най-силната отрова , но в микроскопични дози не вреди на тялото. За „снимки на красотата” се използват дози, десет пъти по-малки от тези, които причиняват отравяне. След известно време те се елиминират естествено от тялото.

С Ботокс бръчките могат да бъдат елиминирани в челото и назолабиалните гънки, на челото, в ъглите на устата и в очите,зони на т. нар. „крака на врана“. Ефектът от първата процедура се поддържа в продължение на няколко месеца, по-нататъшните инжекции имат продължителен ефект и удължават ефекта.

Възможно е да се правят инжекции от 18-годишна възраст, но няма толкова бръчки на толкова ранна възраст. Експертите съветват Ботокс след 35 години да блокират обичайното движение на мускулите и да предотвратят появата на бръчки.

Ползи

Ботоксът има малко полезни свойства за лицето. Използвайки процедурата, можете:

 • Подобряване на външния вид.
 • Постигнете ефект на вдигане и затегнете кожата на лицето.
 • Разширяване на „външния“ младеж.
 • За да се предотврати появата на бръчки и увисване на кожата на лицето, загуба на тонус.
 • Научете навика да се мръщят и да се мръщят.

Ако Ви се дават редовно инжекции на възраст 35-40 години, до 50-годишна възраст можете да изглеждате много по-млади от връстниците и връстниците си. С помощта на процедурите, той “напуска” за около 5-10 години.

Вреди

Ботоксирането е противоречива процедура, тъй като има отрицателни страни. Ето каква е неговата вреда:

 • На мястото на инжектиране се появяват синини и хематоми . Това се дължи на факта, че инжекционният лекар инжектира спринцовката директно в кръвоносния съд или е твърде близо до нея. Нараняванията обикновено изчезват за една седмица.
 • Клепачите или веждите се понижават . Този резултат се появява, когато инжекционната техника е неправилна или при хора с много зряла възраст (след 45 години). В такива случаи се предписват специални процедури, за да се улесни отстраняването на лекарството.
 • се нарушавамозъчна активност . В процеса на проучването е установено, че някои жени, които са инжектирали красота, са имали проблеми с паметта, речта и възприемането на информацията, и стана трудно да се разберат писмените текстове. Това се дължи на факта, че изражението на лицето стимулира мисловните процеси, а Ботокс намалява активността на изражението на лицето.
 • Появата на нови бръчки . Поради факта, че основните мускули на лицето престават да работят, работата им поема други мускули, които започват да работят два пъти по-силно. Това води до по-активно образуване на нови бръчки в други части на лицето.
 • Психологическа зависимост . Ботоксът премахва бръчките, но не и завинаги. И когато с течение на времето на лицето започнат да се образуват гънки, появява се желание за отстраняването им. Един “несъвършен” човек може да бъде много стресиращ и следователно се появява зависимост от инжекции.

Противопоказания

Съществуват редица противопоказания, в който случай строго забранено е болтозният ботокс:

 • Период на бременност и кърмене.
 • Нарушения на кръвта.
 • Миастения и други нервно-мускулни заболявания.
 • Хронични заболявания в острата фаза.
 • Възпаление на лицето.
 • Повишена чувствителност на кожата.
 • Инфекциозни и възпалителни заболявания.
 • Приемане на антибиотици, антикоагуланти, силни болкоуспокояващи, ноотропи, транквиланти, антитромботични лекарства.
 • SARS и настинки.
 • Наскоро прехвърлена пластична хирургия.
 • Период на менструация вжени.

Правила

За да се предотврати появата на странични ефекти и да се удължи действието на лекарството за дълго време, трябва да знаете и да следвате някои правила. За няколко дни след процедурата е забранено:

 1. Докоснете местата за инжектиране на наркотици, размесвайте ги, ги компресирайте и т.н.
 2. Измийте лицето с гореща вода.
 3. Издухайте косата си.
 4. Летете на самолет.
 5. За да посетите басейна, банята, сауната, солариума, вземете горещи вани.
 6. Слънчеви бани.
 7. Спортуване и извършване на тежка физическа работа (дори у дома).
 8. Наведи се.
 9. Пушене и пиене на алкохол.
 10. Яжте солени и пикантни ястия, пийте силно кафе и черен чай.

Непосредствено след инжектирането не се препоръчва да лежите, по-добре е да заемете вертикално положение колкото е възможно по-дълго (но без фанатизъм).

Най-добре е жените да идват на процедурата в средата на менструалния цикъл - това ще помогне на лекарството да бъде по-добре разпределено под кожата и да се избегнат странични ефекти.

Не се препоръчва да се правят инжекции за красота след 60 години. На тази възраст кожните гънки вече се сгъват много поради мускулната релаксация, а инжекциите могат да направят този дефект още по-изразен.

Трябва да се внимава при избора на лекар , който ще проведе процедурата. Трябва да прочетете отзивите, да научите за лиценза и професионалния опит. Преди процедурата трябва да уведомите Вашия лекар за всички болести, взети лекарства и за характеристиките на тялото, за да избегнете странични ефекти. Най-в най-добрия случай, капитанът ще изпрати у дома да се лекува, в най-лошия - да отмени процедурата за постоянно.

Ботоксът за лицето е ефективна процедура, но по-скоро опасна. Тя ще помогне за запазване на младостта и затягане на кожата, но рискът от странични ефекти е висок. Освен това може да се развие психологическа зависимост, в който случай ще трябва да посетите козметика веднъж на всеки шест месеца или една година. Има и други начини, по които можете да постигнете лифтинг ефект, към който може да се прибягва, ако има противопоказания за Ботокс.