Калциев фосфат: ползи и вреда

Калциевият фосфат се намира в големи количества в човешка костна тъкан. Много е в млякото и другите млечни продукти. В същото време тя може да бъде намерена в списъка на вредните хранителни добавки под номерE341 . Как е възможно, това е едно и също вещество?

Проблемът се усложнява от факта, че най-малко три съединения се имат предвид под наименованието „калциев фосфат“. Има много имена и термини, използвани във връзка с тях. Някои имена често се използват в химията, други в медицината и други в хранително-вкусовата промишленост. Как са свързани и как се различават, ще се опитаме да разберем тази статия.

Обща информация

Калциевият фосфат есол, образувана от калций и фосфорна киселина . Той е бял прах, без мирис и вкус, неразтворим във вода. Тя е част от костите и зъбите на човек под формата на хидроксиапатит. Около 70% от човешките кости се състоят от това вещество. Зъбният емайл съдържа 96% хидроксиапатит.

Калциевият фосфат се съдържа в млякото и някои млечни продукти. Тъй като е неразтворим, се намира в млякото под формата на микроскопични суспендирани частици. Той е свързан с млечния протеин и казеина и частично е включен в състава му.

В хранителната промишленост се използва като добавкаE341 . Използва се като прах за печене,уплътнител, регулатор на киселинността. Това приложение обаче не се основава на полезните свойства на веществото, а на технологичните. Продуктите от водонеразтворими прахообразни продукти добре.

Това вещество се получава синтетично, от фосфатна скала и фосфорна киселина. Друг метод на производство е преработката на хидратирана фосфорна киселина.

Сортове и техните наименования

Калциевият фосфат има три разновидности, които имат различни химически формули и наименования:

\ t \ t
Химична формула Химическо наименование Технически имена Определяне като хранителна добавкаКогато се използва най-често
Ca (H2PO4 2 Дихидрофосфат Монозаместен фосфат E341 i Като тор.

В състава на хранителните добавки (БАД)

CaHPO4 Фосфат Двузаместен,

дикалциев фосфат

E341 ii В медицината - пасти за зъби, хранителни добавки.

Като тор в земеделието

Ca3(PO4 )2 фосфат Тризаместени

трикалциев фосфат

E341 iii В животновъдството като фураж

Всички тези три вещества се използват като хранителни добавки. Всички изглеждат едни и същи, са бели прахове, неразтворими във вода. В кисела среда, те, напротив, се разтварят добре, така че могат да бъдат абсорбирани от човека. Всъщност в стомаха има солна киселина, която създава висока киселинност.

Ползи

Калциев фосфат:

 • Е добър източникна калций , необходим за костите. Той се намира в големи количества в мляко и млечни продукти, заедно с протеинов казеин, с който се абсорбира добре.
 • Източникна фосфор , който е необходим за нормалната мускулна функция, необходим за синтеза на протеини и изпълнява много важни функции в организма.
 • Включен в зъбния емайл и затова се използва в пасти за зъби. Главно под формата надикалциев фосфат CaHPO4. Това вещество също е мек абразив, т.е. позволява леко почистване на плаката, без да уврежда емайла. Той също използва своите близки аналози глицерофосфат и хидроксиапатит.
 • Предотвратява залепването и натрупването на вещества под формата на прахообразни вещества, т.е. Затова се използва като хранителна добавка при производството на мляко на прах, сметана, хлебни изделия.
 • Използва се при производството на преработени сирена като емулгатор.
 • Използва се катоминерални торовев селското стопанство като източник на фосфор. По-специално, дихидроген фосфатът с формула Ca (H2PO4 )2е основният компонент на такъв тор като суперфосфат. Утайката от тор се състои от хидрофосфат с формулата CaHPO4 .
 • Включен вкомбинирана храна за животни . Най-често под формата на трикалциев фосфат Са3(PO4 )2 .

Вреди

Калциевият фосфат се намира в организма в големи количества,следователно не представлява голяма опасност. В същото време се разпределя таблица с вредни хранителни добавки, в която добавката Е341 се описва като причиняваща нарушаване на храносмилането. Каква е причината?

При естествените продукти като млякото, калциевият фосфат се открива заедно с други съставки, с които е по-лесно да се усвоява. Ако консумирате много продукти, където се добавя изкуствено, то започва да не се усвоява, но се натрупва и шлака тялото. В тази форма той е способен да:

 • За влошаване на стомашно-чревния тракт.
 • Да предизвика бъбречна недостатъчност и бъбречна каменна болест.
 • Насърчаване на образуването на излишен холестерол.

В организма може да се образува излишък от фосфор, като се консумират големи количества месни продукти, особено колбаси. Калциевият фосфат се използва като антиоксидант в производството на колбаси, често в нарушение на технологията и в твърде големи количества - за увеличаване на обема и теглото на стоките.

Добавката E341 присъства в преработени сирена, маргарин, сухи смеси на основата на брашно, мляко на прах и сметана.

Освен това, излишъкът от фосфати се проявява със страст към бързото хранене и приготвените храни.

Препоръки за употреба

Калциевият фосфат се използва като биологична добавка в отсъствието на калций и фосфор. Препоръчва се за костни фрактури, крехки нокти. Използва се при заболяването като остеопороза. Добавки, съдържащи това вещество и неговите аналози, се препоръчва да се приема по време на бременност и кърмене.

Включени в такива лекарства катофтизия ,остеогеннаn и много хранителни добавки (например,Camosten ,Arthromil ). Най-често използва дикалциев фосфат. За пълното усвояване на тези добавки трябва да следвате препоръките:

 1. Яжте по-добре на празен стомах, преди хранене.
 2. Калцият се абсорбира напълно от организма в комбинация с витамин D, така че е по-добре да се използват лекарства, които съдържат този витамин. Ако се използват други, тогава витамин D трябва да се приема отделно, 1-2 часа преди приема на калциеви лекарства.
 3. Противопоказания за получаване са заболявания на паращитовидните жлези, уролитиаза, индивидуална непоносимост.
Аналозите на калциевия фосфат са хидроксиапатит и глицерофосфат (въпреки че са малко по-скъпи). Също така, калциевите добавки използват цитрат и карбонат на този метал, които се абсорбират добре, но не съдържат фосфор. Калциев глюконат, популярен като източник на този елемент, е слабо смилаем наркотик.

Заключение

Калциевият фосфат не е вреден, когато се приема с редовна храна. Но продуктите, които го съдържат като хранителна добавка E341, трябва да предизвикат бдителност. С честата употреба на такива продукти може да се натрупва излишък от това вещество в организма, което може да причини стомашно разстройство и да доведе до бъбречно заболяване. В големи количества, фосфатната шлака на тялото.

От друга страна, това вещество е полезно да се вземепод формата на хранителни добавки, особено ако има проблеми с костите. Препоръчва се също и при бременни и кърмещи жени.