Йодирана сол - ползите и вредите

Какъв продукт е неизменно във всеки дом и мащабът на консумацията му понякога остава напълно незабелязан? Става въпрос за сол. Никой кулинарен шедьовър не може да направи без щипка бял прах, а опитни домакини знаят, че малко сол трябва да се добави дори към сладкиши. В крайна сметка, солта е най-мощният подобрител на вкуса, който трансформира ястията.

Има много митове и предразсъдъци около продукта. Някой вярва, че трябва да бъде изцяло изключен от диетата и някой вярва в най-важната му роля в организма.

Йодирана сол - какво е това?

Йодираната сол е обща кухненска сол, към коятосе добавя строго определено количество йодни соли . Йод се добавя към продукта, за да обогати тялото на широките маси на популацията с този жизненоважен микроелемент. Минералът участва в синтеза на основните тиреоидни хормони, тироксин и трийодтиронин. Те участват във всички видове метаболизъм и осигуряват координираната работа на целия организъм.

Проблемът с недостига на йод в някои страни е довел до увеличаване на честотата на ендемичната гуша - патологично увеличение на обема на щитовидната жлеза на фона на общия хипотиреоидизъм (хипофункция на ендокринните органи).

Въпросът за йодиранетоХраната в СССР се интересува от 1930 година. Тогава изключителен ендокринологО.В. Николаевпредложи да снабди цялото население на Кабардино-Балкарската република със сол с добавяне на калиев йодид.

Още след 10 години масовите клинични проучвания показват, че честотата на разпространение на тиреоидна патология е намаляла с 60%. Това беше истински пробив в медицината и истинско спасение за хората. Кампанията за прехвърляне на всички растения към производството на изключително йодирана сол произвежда нейните плодове. До днес е трудно да се намери бял прах без маркировката „съдържа йод“ на рафтовете на магазините. Само няколко дребни производители са опозиционери, които добавят йодни съединения към своите продукти, но това се дължи само на страховете им от високите производствени разходи.

Интересно е, че йодът не е единствената полезна добавка към такъв познат продукт. В африканските страни в състава са включени и железни съединения. От техническа гледна точка това е много трудно да се направи, но необходимостта да се предотвратят анемиите от железен дефицит принуждават производителите да направят това. Някои страни използват флуорирана сол, която поддържа здравето на зъбите.

Ползите от йодирана сол

\ t
 • Предотвратяване на недостига на йод . Този минерал е незаменим микроелемент за всички възрастови групи. Дневната нужда от йод е много малка и е около 150 микрограма. Дори няколко грама йодирана сол на ден могат да попълнят запасите от минерали в тялото.
 • Йодът има свойствотода се натрупва в депото на тялото . Основният ефект на минерала е поддържането на всички видове метаболизъм, дължащо се на активирането на синтеза на тироидния хормон. Симптомите на недостатъчност на тези хормони са слабост, умора, сънливост, подуване и увеличаване на теглото. Ако хормоналния фон на тялото се стабилизира във времето, тези последствия могат лесно да бъдат избегнати.
 • Солта е най-естественият подобрител на аромата . Достатъчно е просто да се опитате да не добавяте към обичайната салата или супата, за да разберете голямата роля, която няколко щипка сол играе в общата картина на вкуса. Такъв прост и лесен продукт ще ви помогне да получите истинско удоволствие от всяка храна и да задоволите глада си.
 • Натриевият хлоридучаства в поддържането на нормалното осмотично състояние на междуклетъчната течност и вътреклетъчната течност, както и на кръвта. Без това съединение е немислимо да се поддържа нормално ниво на кръвното налягане. Солта е жизненоважна съставка, която поддържа баланса в цялото тяло.
 • Продуктът участва визграждането и стабилизирането на мембранитена телесните клетки. Поддържането на колоидното състояние на флуида и регулирането на натриево-калиевата транспортна помпа са основните функции на натриевата хлоридна сол.
 • Продуктът засяга иконтрактилитета на гладките мускули на червата , като го засилва. Редовната консумация на умерени количества сол подобрява храносмилането и нормализира цикъла на движение на червата.

Увреждане на йодирана сол

Изявлението „сол е бяла смърт“, разбира се, е твърде радикално. Сам по себе си, продуктът не носи много вреда на здраво тяло, а фактът, че помага за превенцията на ендемична гуша, го прави просто незаменим.

Проблемът е прекомерната консумация на солени храни, които могат да навредят на организма. Световната асоциация на кардиолозите съветва да се използване повече от 5-7 грама продукт на ден , а хората със заболявания на сърдечно-съдовата система и хроничната бъбречна недостатъчност трябва да намалят количеството сол, консумирано почти 2 пъти.

Дори липсата на навик да досаливат храна не означава, че човек е напълно защитен от страничните ефекти, причинени от този продукт. Факт е, че почти всички закуски, бисквити, чипс, колбаси и колбаси и дори сладкиши съдържат огромни количества сол.

 • Излишният продукт в диетата може да доведе до повишено кръвно налягане , което е особено опасно за пациенти в зряла възраст.
 • Повишената осмоларност на кръвтапоради консумацията на големи количества от продукта води до появата на вътрешен (скрит) и външен оток. Едеми могат да бъдат локализирани по лицето, да имат тестовично консистенция и да се увеличават в сутрешните часове след сън. Скритото подуване е лесно да се диагностицира чрез контролиране на телесното тегло.
 • Йод помагада се бори с хипофункцията на щитовидната жлеза . Но излишъкът от този микроелемент не носи нищо добро. приСистематичното злоупотреба с йод увеличава риска от възпаление на щитовидната жлеза и автоимунния тиреоидит.

Как да се използва правилно йодирана сол

 1. Здравите хора не трябва да консумират повече от7-10 грама сол на ден .
 2. Солта е за предпочитане да се добави в процеса на готвене. Не е необходимо да добавяте готови топли храни.
 3. Правилното съхранение на продукта предотвратява контакта му с други вещества и течности. Най-добре е да се съхранява в оригинална опаковка или хартиена торба на топло и сухо място.

Заключение

Йодираната сол -е уникален продукт , който е резултат от мащабна интеграция на медицината и готвенето. Грижата за здравето на гражданите и борбата с ендокринната патология се излива в производството на този уникален продукт. Трябва да използвате умерени количества от продукта, за да сте сигурни, че няма възможни странични ефекти.