Бягаща пътека - ползи за здравето и вреда

Редовната физическа активност е неразделна част от здравословния начин на живот. Към днешна дата има много симулатори, които ви позволяват да поддържате тялото в добра форма. Един от най-популярните и лесни за използване симулатори е бягащата пътека. Той се използва за затопляне на мускулите преди основната тренировка, притискане след спорт и също като самостоятелно основно упражнение.

Бягаща пътека - какво е това?

Бягаща пътека илибягаща пътекае специализиран спортен симулатор, който симулира писта за движение. Беговата пътека се дължи насърдечносъдови апарати , които са в състояние да осигурят на организма силен аеробен товар. Прототипът на съвременния снаряд се появи в средата на миналия век. През 1968 г. американски лекарКенет Купърпубликува доклад с подробности за ползите от аеробното здраве. Той предложи да се използват tredban в медицински и рехабилитационни институции, както и у дома.

Модерните симулатори са многофункционални и много удобни за използване:

 • Основният елемент на блока е двигателят . Максималната скорост на движение на основната мрежа и максималното тегло на човек зависят от неговата мощност.
 • Ходовите лопатки на устройствата са покрити с плътен материал, принципът на тяхната работа е прост - те са опънати върху две движещи се ролки.
 • Много модели са оборудвани с механизми, които регулират ъгъла на острието, което ви позволява да симулирате ходене или бягане нагоре.
 • За да се избегне прекомерното натоварване на коленните стави и гръбначния стълб, еластомерите са включени в дизайна на симулаторите, които осигуряват омекотяване.
 • Важен компонент на пистата еконтролен панел . Тя ви позволява да следите времето за тренировка, пулса (ако симулаторът има сензор за импулс), ъгълът на наклона и скоростта на движение на мрежата. Това помага да се направи правилния режим на обучение и да се придържат към него ясно.
 • Перилата са необходими за поддържане на равновесие и подкрепа по време на ходене и бягане.
 • За да се избегнат наранявания и падане от платното, много модели на симулатори са оборудвани със защитен ключ. Единият му край е прикрепен към дисплея на устройството, а вторият - към дрехите на спортист. Ако тялото на лицето рязко се отклонява встрани или назад, ключът излиза от слота, а бягащата пътечка спира.

Обезщетения за здравна пътека

Правилното и разумно използване на симулатора позволява впечатляващи резултати. Положителната точка за ходене или бягане е не само тънка и годна фигура, но и подкрепа за здравето на сърдечно-съдовата и дихателната система.

 • Движения на стереотипите . Тичане на откритоПарк, на стадиона) има широк диапазон на интензивност и скорост на движение. По време на тренировката на симулатора, спортистът е принуден да се придържа към един ритъм, а също и да направи стъпката си по-мека и по-гладка, за да избегне прекомерния натиск върху платното. Този начин на аеробно обучение е по-ефективен и ви позволява да избегнете нараняване и прекомерна компресия на гръбначния стълб и коленните стави.
 • Помощ за отслабване . Бързото ходене и бягане са много енергоемки видове физическа активност. Доказано е, че стъпките на бягащата пътека могат да изгорят до 300 kcal на час и да се движат с умерен или бърз темп от 500 до 750 kcal на час.
 • Ползите от аеробните упражнения . При този вид натоварване кислородът е основният източник на енергия за поддържане на двигателната активност. Механизмът се състои в това, че продуктите от разграждането на мускулния гликоген влизат във връзка с кислорода в цикъла на Кребс, в резултат на което се произвежда енергия. Мускулните влакна по време на тренировка са в постоянен тонус, стават по-еластични и еластични.
 • Подобряване на кръвообращението . Сърдечната честота по време на ходене или джогинг се увеличава с около 15-30 удара в минута, което ви позволява да увеличите притока на кръв в органите и тъканите. В допълнение, мускулните контракции играят ролята на активна помпа, която поддържа съдовия тонус.
 • Ускоряване на метаболизма . Аеробните упражнения спомагат за ускоряване, на първо място, на метаболизма на мазнини и въглехидрати. Ускорен процес на използване на глюкозапречи на развитието на захарен диабет и инсулинова резистентност. А активираната липолиза помага да се отървем от подкожните и висцералните мастни натрупвания.
 • Намален апетит и подобрено настроение . Физическата активност допринася за производството на серотонин и допамин. Тези биологично активни вещества се наричат ​​"хормони на радостта", те са естествени антидепресанти. И лептин, хормон, произвеждан от мастните клетки, притъпява чувството на глад.

Щети от тренировки на бягаща пътека

Упражненията не винаги имат ползи за здравето. Неправилната схема на обучение, някои съпътстващи хронични заболявания и неспазване на мерките за безопасност по време на работа могат да причинят неизправност на тялото.

 • Прекомерното натоварване на сърдечно-съдовата системае противопоказано при хора с вродени и придобити сърдечни дефекти, коронарна болест на сърцето и сърдечна недостатъчност. Той може да причини стенокардия и сърдечни пристъпи. В случай на сърдечна патология, трябва да се избягва бързо движение по пистата, ограничавайки ходенето с умерено темпо.
 • Ритмичната компресия на междупрешленните дисковепо време на бягане може да доведе до развитие на остеохондроза, издатини и хернии.
 • Интензивните дейности на бягащата пътека заплашватразвитието на артроза и артрит . Най-уязвими са коленните стави, които са причина за основния товар. Избор на симулатор с добър амортисьор и спортПоходните обувки могат да намалят натоварването на ставите и да избегнат нараняване.
 • Постоянно променящият се тонус на артериалните съдове по време на работа има отрицателен ефект върху пациенти с хипертония.

Правилна техника за обучение

 1. Преди да започнете да ходите или бягате, трябва даопънете мускулите . За да направите това, е достатъчно да извършите основно загряване.
 2. Започнете тренировката да бъде от ходене с умерено темпо, ъгълът на пистата е по-добре да се постави паралелно на позицията на пода. След няколко минути можете да ускорите темпото на движение и да промените ъгъла на наклона.
 3. Оптималното време за натоварване се определя от състоянието на организма и възрастта на лицето, но обикновеноне превишава 50 минути .
 4. Спазването на режима на консумация на алкохолпо време на учението е важен въпрос. За половин час физическа активност се препоръчва да се пие поне 500 мл чиста вода. Много бягащи пътеки са оборудвани със стойка за бутилка с вода.
 5. Окачването след тренировка е също толкова важно, колкото и загряването . Разтягането на мускулите и няколко минути дълбоко дишане ще ви помогнат да се възстановите от товара.

Заключение

Treadmill - лесен за използване симулатор, който ще бъде от голяма полза при отслабване и поддържане на формата. Не всеки има възможност да се движи в парка или на стадиона, освен това замърсяването на въздуха в големите градове не прави аеробното обучение толкова ефективно.