Chizhevsky полилей: полезни свойства и възможни вреди

Съвременният човек е толкова мързелив, дори когато става дума за неговото здраве, той е готов да закупи всяко устройство или устройство, което може да подобри здравето му, но няма да промени драстично начина му на живот. И въпреки че технологичният прогрес ни е предложил много устройства, които наистина помагат на човек да подобри здравето си, някои от тях са противоречиви, като например Chizhevsky полилей.

Какво е това

Чижевският полилей евъздушен йонизатор , който има сравнително прост дизайн. Това е джанта от стомана или месинг с диаметър 1 метър, на която е опъната телена мрежа с дебелина 0.2-0.3 mm . Мрежата се издига надолу и визуално прилича на полусфера. Заточени метални щифтовес дължина 300 mm се монтират на пресечната точка на жицата . Всичко това е окачено на порцеланов изолатор до тавана (всъщност тя е получила името „полилей“ за тази особеност).

Йонизаторът е свързан с високоволтов източник на напрежение и през него започва да тече електрически ток. От върховете на иглите, електроните се излъчват и разпръскват из стаята и, срещайки се по пътя си с въздушни молекули или прахови частици, прехвърлят зареждането си към тях.

Полезни свойства

 • Тъй като принципът на действие на Чижевския полилей се основава наобразуването на коронарен разряд, когато се използва, не образува специален вид кислород -озон . Много е лесно да се определи присъствието му в стаята - има специфична миризма, която много хора свързват с чист планински въздух. Въпреки това, не се заблуждавайте: това е особено отровен газ с максимално допустима концентрация във въздуха от 0.1 mg /m3 , така че прекомерното му съдържание във въздуха е изпълнено с големи здравословни проблеми.
 • Пречистването на въздухае основното предимство на йонизатора, поради факта, че емитираните от него електрони отрицателно зареждат праховите частици. Затова те започват да се утаяват върху положително заредени повърхности поради ефекта на електростатично привличане, главно по стените.
 • Много от ползвателите на полилей „Чижевски“отбелязват повишаване на устойчивостта към сезонни заболявания . Студеният и течащ нос, който стана особено активен през есента и пролетта, когато имунитетът на човек намаляваше, спря да ме безпокои.
 • Хората, особено онези, които са податливи на прах във въздуха и са алергични към прах, също могат да почувстват благоприятния ефект на йонизатора. Техните вечни спътници: кихане, разкъсване и общо неразположение ще бъдат нещо от миналото.
 • Както е установено A.L. Чижевски, който предложи дизайна на този йонизатор, отрицателно заредените кислородни йони, образувани по време на действието на полилей Чижевски, помагада намали броя на патогените , присъстващи във въздуха на всяка стая.
 • Във всеки апартамент и във всеки офис има доста различни дисплеи и монитори, които излъчват положително заредени частици по време на работа. Според А.Л. Чижевски, те влияят неблагоприятно върху човешкото здраве. Чижевският полилейги неутрализира , тъй като при взаимодействието на отрицателни и положително заредени частици се образуват електрически неутрални частици.

Възможна вреда

 • Много учени, изучаващи ефекта на полилей на Чижевски върху човек, изразяват увереност, че подобряването на благосъстоянието на хората е свързано с така нареченияплацебо ефекти йонизаторът няма нищо общо с него. Това означава, че полезните свойства, приписвани на това устройство, нямат солидна научна обосновка и се дължат само на вярата в тях от самите хора и именно тази вяра ги лекува.
 • Пречистването на прах с йонизация на въздуха има недостатъци. Факт е, че с течение на времето върху стените и другите повърхности започва да се образува слой от прикрепен прах . Освен неприятната гледка, която е вид мръсни стени, съществува риск от вдишване на този прах в големи количества по време на почистването на помещението.
 • Електрическият характер на йонизатора налагаограничения на местоположението му в помещението . Не трябва да се поставя в близост до масивни метални предмети, иначе при експлоатацията на Чижевския полилей може да се образува озон, който, както вече споменахме, оказва неблагоприятно въздействие върху здравето.човек.
 • Йонизаторът предава електростатичен заряд не само на малки частици, но и на дрехи и околни предмети, а това може да доведе до малки електрически разряди. Съгласете се, че е доста неприятно, когато ви бият с ток няколко пъти на ден, дори и да е слаб. А съмнителната перспектива за подобряване на здравето в този случай е доста слаба утеха.
 • Домакинските уреди, разположени в близост до полилей на Чижевски, могатда се провалят , поради влиянието на електростатичното поле на йонизатора върху тях.

Правилна употреба

Най-важното в началото на експлоатацията на полилей „Чижевски“ е правилният избор на място за монтаж. Не трябва да има други обекти в близост до него, особено за големи неща, в които има много метални компоненти. НЕ го поставяйте близо до стената или тавана. В радиус от 25 сантиметра от йонизатора изобщо няма да има нищо.

Що се отнася до битовите електрически уреди, минималното разстояние до тях е1,5 метра .

Необходимо е да се докосне устройството с изключително внимание. Особено се отнася до игли, от които завършват електрони. В случай на контакт с работещ йонизатор, може да бъдете доста забележимо електрошокови, макар и не фатални.

Заключение

По едно време, в периода на лудост за неконвенционални методи за лечение и превенция на болестите, полилейът Чижевски е доста популярен. Въпреки това, всички сериозни научниПроучванията не откриват уникални имоти, заявени от неговия дизайнер.

Понастоящем за почистване на прах пречиствателите на въздуха правят доста ефективно почистването на въздуха в помещенията. Допълнително предимство е фактът, че в устройството се събира прах, за разлика от гореспоменатия йонизатор.

Освен това не е необходимо да се закупува това устройство за хора, които искат да се надяват на тях за възстановяване. Ефектът от това ще се отрази през голям период от време, който се изчислява в месеци и години, но в случай на сериозно заболяване, това очевидно не помага.