Картофи: ползите и вредите за човешкото здраве

Картофите са клубени от семейството на куче грозде. Обикновено това име се използва по отношение на клубените на тревисто растение, което хората ядат. Картофите бяха въведени в Европа през 16-ти век, в Русия се появи в края на 17-ти век благодарение на Петър I. Въпреки това, зеленчуците станаха широко разпространени едва през 19-ти век с огромно увеличение на площта на тази култура.

В днешно време картофите са едно от основните храни на хората в Северното полукълбо. Най-големите производители на продукта са Русия, Холандия, Китай, САЩ, Украйна, Полша, Франция, Беларус, Индия.

Какво е картоф?

Както е посочено по-горе, картофите обикновено се наричат ​​клубени от тревисти многогодишни култури. Засаждането на картофи обикновено започва в момент, когато почвата се затопля с около 10 см с 6-7 градуса. За засаждане най-често се избират разсад от миналогодишните клубени, които се поставят в дупки, изкопани в почвата, на разстояние около 20–30 cm един от друг . След това ямките се погребват и оплождат. По време на процеса на растеж, почвата трябва да се отърве от плевелите, да се напръска и, ако е необходимо, да се оплоди. Културата се премахва в момента, когато върховете на листата умират. Срокът на почистване зависи отрегион.

Клубените са модифицирани подземни издънки (подземни стъбла), които са ядливи и растителни семена. Всъщност това е коренище, което в резултат на съдържащите се в него хранителни вещества набъбва и дава живот на нов храст, а след това нова култура.

Всяка грудка възниква в процеса на удебеляване на подземните стъбла. Това уплътняване се дължи на производството на голямо количество нишесте от надземно растение, което се транспортира до постепенно сгъстяване на стъблата. Клубените се надуват в момента, в който цялото предприятие започва да инвестира в образованието си по-голямата част от ресурсите. Накрая, клубените се образуват след като температурата на почвата достигне 27 градуса по Целзий. Броят и размерът на клубените зависи от сорта, почвата, количеството на хранителните вещества в него и нивото на влага.

Картофите се консумират във варени, пържени, задушени и печени форми, както и под формата на прясно изцеден сок. Използва се и при печене и е съставка в многокомпонентни ястия като салати и супи.

Енергийна стойност -76 kcal на 100 грама продукт .

Ползите от картофи

\ t Каква е ползата от консумацията на този зеленчук? Може би, напразно този продукт е на масата не по-малко от хляб? И това го прави ценен:

 • Картофите съдържатголямо количество калий . В нормалната диета именно той е основният доставчик на този елемент в тялото, който е необходим за поддържане на функционирането на сърцето.
 • Високото съдържание на витамин С в картофите, както и витамините от групи В, Н и РР, медта, мангана, фосфора, балансираните аминокиселини, имат високи антиоксидантни свойства.
 • Картофитеимат висока хранителна стойности поради това е необходимо малко количество от този продукт, за да може човек да почувства ситост.
 • Картофите се използват за медицински цели . Сокът от този зеленчук се използва като начин за облекчаване на възпалението в стомашно-чревния тракт и също така се счита за полезно да се яде малък, суров, нарязан картоф по време на обостряне на киселини. В народната медицина парата от прясно сварени картофи диша за заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове и използва настъргани пресни картофи за кожни лезии като дерматит или екзема.
 • Нишестето , което се съдържа в картофите, е материал за производство на прахове, използва се като пълнител при производството на прахове и таблетки, както и като хранителен сгъстител и като материал за производство на лепила, хартия и плочи.
 • Козметичните продуктиса направени от картофи , по-специално маски за лице и ръце.

Картофите не са само продукт, който е в диетата на почти всеки човек. Богат е на витамини и микроелементи, а ползите за тялото са безценни.

Увреждане на картофите

Въпреки всички полезни свойства на този продукт, той може да причини неоспорима вреда за организма, а именно:

 • Опасността за хората, които са склонни към затлъстяване ипациенти с диабет поради високото калорично съдържание и високо съдържание на нишесте, което се разделя на глюкоза става опасно.
 • Незрелите зелени и стари грудки не се препоръчват да се консумират поради високото съдържание на токсично телешко месо.
 • Ако често използвате много картофи,ще настъпи повишаване на теглото , тъй като картофите бързо се абсорбират в тялото, давайки чувство на ситост, но доста бързо гладът се връща на човека.
 • Честата употреба на пържени картофи и пържени картофи може да увеличи риска от заболявания на черния дроб, бъбреците и жлъчния мехур.
 • По-голямата част от полезните вещества изчезват по време на топлинната обработка на продукта.

Необходимо е да се подходи внимателно към процеса на консумация на този зеленчук. Ако главното е насищането, тогава най-важното е да не се прекаляваме.

Съвети за пиене

 1. Струва си да внимателно да инспектира грудките преди готвене, да се отстранят всички зелени или гнили части и е по-добре да се изхвърли такъв картоф веднага.
 2. Ако целта е да се получат хранителни вещества - най-добре е да се пие сок от картофи.
 3. Оптималният дневен процент е 200 грама варени или печени картофи.
 4. От диетата е необходимо да се изключат пържените картофи в масло, тъй като това ястие има висока калоричност и съдържа много холестерол.

Заключение

Картофите сега се наричат ​​втори хляб, а ястията от този зеленчук не съставляват само мнозинствоточовешка диета, но също така се продава като бързо хранене в магазините. Той е евтин, задоволителен и лесен за приготвяне, лесно смилаем, съдържа редица хранителни вещества, необходими за човешкото тяло.

Въпреки това, си струва да си припомним, че незрелите картофи могат да бъдат отровни, не трябва да се консумират през цялото време, особено в пържени форми. Разбира се, това не означава, че е необходимо изцяло да се изключат картофите от диетата. Необходимо е да се поддържа баланс в приготвянето на менюто и правилно да се комбинират картофите с други храни.