Полезните свойства и увреждането на ухапванията от пчели

Ухапванията от пчели се считат за едни от най-често срещаните, по-ниски от предимствата само при ухапвания от комари. Те са много болезнени, могат да бъдат опасни за живота и здравето на ужилен човек, тъй като те могат да предизвикат силна алергична реакция. И в същото време ужилването на пчелите може да направи чудеса, тъй като има безценен терапевтичен ефект при лечението на много заболявания, допринася за удължаването на човешкия живот.

Защо хората използват лечение на ужилване от пчела - апитерапия? Как да се избегнат последиците от алергии, максималната полза от ухапването - неприятен акт на общуване с насекоми?

Физиология на ужилване от пчели

Пчелите се считат от хората за големи трудещи се, които осигуряват на хората много полезни продукти и лекарства: мед, прополис, восък, порем, ... и много болезнени ухапвания с освобождаването на отрова. Bite -е вид защита от врагове , в резултат на което насекомите не могат да оцелеят. Пчелата не е в състояние да измъкне ужилването си от меките тъкани на човек или животно, а прорезите, които се намират на ужилването, пречат на това. Опитвам сеизтръгвам свободен, насекомото оставя в тялото на жертвата не само остана жилото, но и част от червата, което причинява смъртта му.

Ужилването на насекомото, навлизащо дълбоко под кожата, инжектира безцветна тайна, горчива на вкус, с остър аромат - апитоксин. Това е отрова, която е идентична по състав с отровата на змията и се произвежда в тялото на пчелата в резултат на събиране на полени. На мястото на захапката се образуват зачервяване и подуване.

Опасни вещества от пчелна отрова и техните въздействия върху здравето

\ t

Апитоксиновите ензими са много активни. Според учените те са около 30 пъти по-ефективни от змията. Болезненост, подуване и зачервяване на мястото на ухапване - минималното отрицателно, което може да се очаква. Списъкът с по-сериозни последици от ужилването на пчела включва:

 • Припадък.
 • Нарежете в очите.
 • Главоболие и замаяност.
 • Сърцебиене на сърцето.
 • Трескаво състояние.
 • Диспнея.
 • Повръщане.
 • Алергична реакция, когато само квалифицирано лице може да спаси живота.

Опасността е в съдържанието на вещества, вредни за човешкия организъм:

 1. Мелитин и фосфолипаза А,
 2. Хистамин и Апамин,
 3. Хиалуронидаза и минимум.

Например, вредното въздействие наmelitin- основния токсин от пчелна отрова - върху човешкото тяло е, както следва:

 • Червените кръвни клетки са унищожени,
 • Увеличава се съдова пропускливост,
 • Възпалителните стимулиращи вещества се освобождават
 • .
 • Нарушенинтерстициални метаболитни процеси,
 • Неволно съкращаване на мускулите се нарича.

Знанията за алергичните симптоми и правилата за предоставяне на навременна помощ ще помогнат да се избегнат вредните ефекти.

Квалифицирана първа помощ след съвети за ухапване

Много е важно умело да се организира първа помощ:

 1. Първо,премахване на жилото на пчела ; не препоръчвайте да го изстисквате, за да предотвратите бързото разпространение на отрова в тялото. Ако не отстраните ужилването, освобождаването на отрова продължава няколко минути след ужилването на пчелите. Тази функция се използва при апитерапевтично лечение, оставяйки ужилване на пчела в тялото на пациента след ухапване за определено време.
 2. Провеждайте тази процедурас чисти ръце , за предпочитане е да използвате дезинфекцирани пинсети.
 3. За да се премахне туморът, да се неутрализира болката и да се предотврати инфекция на рани,се третира мястото на захапкатас едно от следните средства: водороден пероксид, алкохолен разтвор на невен, амоняк или разтвор на манган. Ефективно е също така да се неутрализират отровните рецепти на традиционната медицина, които препоръчват за лечение на мястото на ухапване с един от разтворите: сапун, сол, сода.
 4. Студен компрес ще помогне за облекчаване на болката и подуването.
 5. Компреси от листа от магданоз и живовляк, намазани със зоната на ухапване със зехтин, сок от лук или сок от алое, могат да помогнат за намаляване на оток и възпаление в близост до раната.
 6. Да предостави антихистаминната защита , следващото действие ще бъде използването на специални мехлеми, инжекции (епинефрин) или лекарства (дифенхидрамин, фенилетил, супрастин).
 7. Случаите на задължителна спешна медицинска помощ изискват случаи, които са особено опасни за живота и здравето на пациента: ако той има алергии или прояви на своите симптоми, когато пчелата е ухапала за първи път, отговорът на организма към токсина е неизвестен, ако възрастта на жертвата е ухапана до десет.
 8. Не разресвайте и не търкайте захапката.

Лечебните свойства на ужилване от пчела:

От полза на Bee Bite

Ужилването на пчелите не само може да причини вреда, дори смърт, но и да помогне при лечението на болести.

Пчелната отрова съдържа аминокиселини (до 90% от техния състав се търси в човешкото тяло) и протеинови вещества; Състои се от фосфор и магнезий, калций и мед, въглерод и водород, фосфолипиди и глюкоза. Всички компоненти активно влияят на човешкия организъм:

 • Хидрохлорната и мравчена киселина могат да разширяват кръвоносните съдове и да намаляват кръвното налягане.
 • Пептидите осигуряват активност на хормонални, протеинови, мастни, минерални и водни метаболитни процеси в организма, като по този начин осигуряват безценен принос за здравето.
 • Напротив, протеиновият ензим стимулира чувствителността на човека към състава на отровата, което представлява заплаха за алергиите, дължащи се на ефектите на анафилактичен шок или ангиоедем.

Използването на лечебни качества в медицинската практика

Онколозите твърдят, чемелитин , като компонент на молекулата на пчелната отрова, унищожава клетките на тялото с минимална токсичност в сравнение с други средства, известни на медицината. Следователно, лечението на рак с апитоксин е ефективно, ужилването на пчелите забавя растежа на злокачествени клетки и образувания.

Хистамине друг компонент на отровата. В кардиологичната сфера няма по-ефективно естествено средство в борбата срещу атеросклерозата и хипертонията. Той разширява кръвоносните съдове, намалява холестерола в кръвта. Хипертоничното лечение е гарантирано.

Благодарение напептиди и герутин , кръвни съсиреци се разтварят, намалява се вискозитетът на кръвта, увеличава се кръвоснабдяването на крайниците, болезненост и подуване на краката изчезват дори след дълга разходка. Пчелните продукти се използват успешно от флеболозите при лечението на разширени вени, позволявайки да се постигне положителна динамика без хирургична интервенция.

Невролозите също успешно прилагатапитерапия за заболявания на нервната система . Акупунктурните методи дават трайна ремисия при остеохондроза и невралгия, поради спазмолитичното действие на отровните компоненти. Самолечението не се препоръчва, за да се избегнат вредни последици, тъй като положителен резултат е възможен само при условие, че ухапването от насекомо попадне в необходимата точка на тялото на пациента.

Според ревматолозите отровата, действаща върху нервната система, помага да се лекуват дори пренебрегвани форми на ревматизъм.

Препаратите за пчелна отроваефективно лекуват очните възпалителни процеси . Така че, офталмолозите се занимават с кератит, конюнктивит, ирит, иридоциклит и др., Като използват капки за очи на пчелен продукт.

Популярно е лечението на псориазис да се прилага чрез физиотерапия. Електрофореза с пчелни тайни върху различни зони и системи на тялото осигурява регенериращ ефект върху болната кожа, успешно лекува не само псориазиса и неговите прояви, но и други дерматологични проблеми, премахва дори следи от белези и белези.

Продуктите на пчеларството не само могат да причинят влошаване на страдащите от алергии, но и с помощта на отрова да преодолеят бронхиалната астма. Особеност на приложението е използването на редовни минимални дневни дози, които се прилагат на пациента в гърдите. Благодарение на този метод бронхоспазъм може да се намали до минимум.

Противопоказания за лечение с апитоксин

\ t

Апитерапията, като уникален терапевтичен метод, е забранена за малък брой пациенти:

Този списък включва индивидуална непоносимост, изразена в алергични реакции към пчелните продукти.

При заболявания на бъбреците, черния дроб и панкреаса трябва да се въздържат от този вид терапия.

Противопоказанията са също диагнози „туберкулоза“ и „диабет“.

Методи за приготвяне на апитоксин и методи за неговото лечение

 1. Най-приемливият начин за получаване на отрова е да го получим директно при ухапване от ужилване от пчела . Много лечители използват опцията, когато жива пчела, която държи с пинсети и провокира ухапване, се довежда до желаната област или точка на тялото на пациента.
 2. Мехлем на базата на отрова , можете сами да приготвите по специална рецепта, или да си купите в аптека, за да използвате такава възможност да помогнете като триене. Смисълът на лечението е да разтриете лечебния състав върху леко изпарената кожа (след душ или вана) с леки масажиращи движения, докато се абсорбира напълно. Този метод се е доказал при заболявания на опорно-двигателния апарат, нервната система и кръвоносните съдове, с кожни проблеми.
 3. Инхалациятае ефективна при респираторни заболявания. При този метод се вдишват пари на апитоксин, разтворен в гореща вода.
 4. Капки за очис апитоксин са били признати при очни заболявания.

Заключение

При използване на апитоксин в медицинската практика отдавна са направени изводи за лечебните качества на състава и за безценната помощ на неговите компоненти при много човешки болести.