Ползите и вредите от сливи за човешкото тяло

Положителният ефект на сушените плодове върху здравето отдавна е известен. Тези продукти имат висока хранителна стойност, бързо и дълго време задоволяват глада, оказват благотворен ефект върху работата на храносмилателната система и като цяло имат добър ефект върху нашето тяло, благодарение на състава, богат на витамини. Освен това, сушените плодове придобиват нов, много интересен и необичаен вкус, който също е несъмнено предимство.

Каква е употребата на сушени сливи, какъв е химическият състав на този продукт, какво трябва да се помни при закупуването и яденето на сливи - отговорите на тези въпроси са по-нататък в статията.

Сини сливи - основна информация за него

Вероятно не е необходимо да се предоставя подробно описание и биологични характеристики на продукта, тъй като всеки знае какво е сливи. Това са плодове от сливи, сушени за по-дълго и по-добро съхранение, широко използвани за кулинарни и козметични цели.

Сините сливи имат прекрасен, сладникав вкус и с разумна консумация носят огромни ползи за нашето тяло. Полезните ефекти на продукта върху храносмилането и стомашно-чревния тракт като цяло са добре известни.

Освен това, сушените плодове са известни с отличната си способност за незабавно насищане и постояннозадоволявам глада Ето защо сушените плодове на сливите често се препоръчват да се вземат на походи и да се консумират с високо интензивно, продължително физическо натоварване.

Полезни свойства за тялото

Въздействието, което сините сливи оказват върху здравето, е огромно. Използването на този продукт (в разумни, разбира се, ограничения) може най-добре да повлияе на състоянието и външния вид на всяко лице:

 • Сухите плодове от слива са широко използвани в традиционната медицина, за даподобряват функционирането на храносмилателната система . А шепа сини сливи на ден значително улеснява процеса на храносмилането и усвояването на храната, служи като превенция на стомашно разстройство и подуване.
 • Той има благоприятен ефект върху чревната микрофлора , като значително намалява риска от злокачествени тумори в дебелото черво.
 • Добре известно елеко слабително действие на сушени плодове върху тялото. Продуктът помага за лесно и безболезнено справяне със запек, ускорява естественото почистване на червата, отстранява токсичните вещества и шлаки от тялото. Между другото, поради този ефект, се препоръчва да се използват сушени сини сливи по време на гладно дни, както и тези, които са на диета и искате да се отървете от излишни килограми.
 • Високото съдържание на естествени антиоксидантизначително подобрява работата на метаболитните процеси в организма, забавя стареенето и влошаването на органите, а също така предотвратява много заболявания, включително образуването на злокачествени тумори.
 • Витамини от група В(тиамин,Рибофлавин) също са включени в плодовете на сливата; те са необходими за нашето тяло за нормален метаболизъм, усвояване на храната и въглехидратите, протеините и мазнините. Витамини от тази група също имат благотворен ефект върху състоянието на нервната система, подобряват настроението, нормализират съня, помагат да се справят с безсъние.
 • Съставът на сливи имаголяма доза калций и витамин А , който е отговорен за растежа и развитието на организма, който укрепва костната тъкан и зъбния емайл.
 • Изсушените сливи също са изключително полезни за имунната система . Аскорбиновата киселина, съдържаща се в сливите, има голямо влияние върху имунната система, укрепва я и намалява риска от много заболявания.
 • Витамин Ке необходим за синтеза на хемоглобина и нормалното функциониране на кръвоносната система.
 • Калиятв състава му е необходим за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система, за укрепване на сърдечния мускул, за предотвратяване на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Благодарение на сини сливи се регулира сърдечната функция, нормализира се кръвното налягане. Препоръчително е да добавите продукта към вашата диета за хора, страдащи от хипертония, мигрени.
 • Токоферол , съдържащ се в слива, е изключително полезен за здравето на жените и красотата на косата, ноктите и кожата.
 • Продуктъте полезен за здравето на черния дроб , за неговото възстановяване и подобряване на работата на този орган.
 • Сливите имат антибактериални свойства, когато се използват, те почистват устата на микробите от устата и намаляват риска от кариес.
 • Сушените плодове съдържат витамини и минерали, необходими за организма : йод, желязо, флуор, молибден, манган, бор, фосфор, алуминий и много други. Тези елементи укрепват тялото, подобряват неговата ефективност, задоволяват необходимостта от витамини и са полезни за дефицит на витамин.

Възможна вреда

Но какво трябва да се помни, когато се използва продуктът:

 • Превишаването на препоръчителната доза сливи може да предизвика затлъстяване, тъй като калорийното съдържание на сушени плодове е изключително високо - около 100 калории се съдържат в 100 г сушени плодове.
 • Малка доза изсушена слива съдържа канцерогени, които са вредни за здравето. Следователно не се препоръчва да се злоупотребява с сини сливи.
 • При наличието на диабет продуктът може също да бъде противопоказан поради високото съдържание на глюкоза в състава.

Препоръки

 1. При закупуване на сливи, обърнете внимание на външния му вид. Един добър продукт не трябва да свети и да е лепкав - наличието на тези ефекти показва химическа обработка. Плодовете трябва да имат изразен приятен вкус, а не горчив.
 2. Сините сливи укрепват здравето и имунитета, затова продуктът ще бъде особено полезен през есенните и зимните периоди, сезона на настинки и инфекции. Сушените плодове могат да се консумират с орехи и мед - това е истинският витаминен коктейл за тялото.
 3. Сушените плодове вървят добре с гъби, пилешко месо, както и с ястия от говеждо и свинско месо. Използвайте сушени сливи в готвенето, за да разнообразите вкуса и да придадете приятно ястиекиселост.

Заключение

Сини сливи са абсолютно необходими за нашето здраве. Благоприятният ефект от използването на сушени плодове върху състоянието на храносмилателната система нормализира червата. Сушените плодове от сливата също значително укрепват имунната система и могат да бъдат полезни в дъждовния сезон като превенция на настинки.