Нощно черно: полза и възможна вреда

Черно пасбище - растение, произхождащо от средиземноморския регион. Принадлежи на семейство Solanaceae, най-известните представители на които са домати, картофи, сладки пиперки, физали и дори тютюн. Въпреки това, много по-опасни растения принадлежат също към едно и също семейство - например дрога и беладона. Нощни сенки не могат да се нарекат отровни -плодовете му са доста годни за консумация , и се използва широко в билковата медицина и народната медицина. Но, както и много други растения, може да бъде вредно, ако се използва неправилно.

Какво е нощна сянка

Това растение е добре познато на всички, тъй като се среща навсякъде в Русия. Тези годишни храсти с изправени стъбла и листа на дълги дръжки могат да бъдат намерени в градината, на полето и в пустошта. Цъфти от юни до септември, малки цветя с бял цвят, които са свързани в средни съцветия.

От юли до октомври храстите вече имат сочни плодове със сферична форма. Първоначално те имат зелен оттенък, след което стават червени и накрая черни.

Растителни ползи

Полезните свойства на кучетата са известни от древни времена. По това време се използват както черни, така и жълто-червени плодове. Въпреки това, черните плодове се считат за по-силни. В древна Гърция пасбищеизползва се за лечение на някои заболявания на стомаха. И още през Средновековието лекарите знаеха, че някои видове от това растение са отровни.

Химичен състав

Това растение е добре проучено. По-специално, неговият химичен състав е известен. Тя включва:

 • Полизахариди.
 • Сапонини (съединения от органичен характер, които определят лечебните свойства на кучета)
 • Танини.
 • Витамин С (въпреки че най-вече не се съдържа в плодовете, а в листата)
 • Антоцианини, притежаващи силни антиоксидантни свойства.

Отровният алкалоид соланин се съдържа в това растение, което ще бъде описано по-долу.

Приложение в научната медицина

Понастоящем е доказано, че екстрактът от пасбище има следните ефекти:

 • Антиоксидант, който предотвратява преждевременното стареене.
 • Диуретично и следователно хипотонично, тъй като налягането се намалява поради отстраняването на излишната течност.
 • Хепатопротектор, който защитава чернодробните клетки.
 • Антинеопластични (доказано е, че полизахаридите, съдържащи се в растението, инхибират растежа на клетките от рак на гърдата),
 • Противовъзпалително.
 • Антихелминт, тоест, нощното пасище помага за премахване на паразитите.

Всички тези свойства се използват за създаване на лекарства на базата на екстракта от листата и плодовете на растението.

И експериментите продължават. По-специално са проведени проучвания, които също доказват, че лекарствата се основават наНощните сенки имат успокоително, т.е. седативно действие.

Вреди

Ако прекомерната употреба на растение или продукт може да бъде вредна. Например, в случая на Solanus black, това може да бъде диария. При продължителна употреба в големи количества, тя може да повлияе на състоянието на нервната система и да доведе до свръхвъзбудено състояние. Но най-много вреди донесе незрели плодове на куче.

Solanine и неговите свойства

Листата, стъблата и плодовете на черното пасбище съдържат алкалоид соланин. Това етоксично вещество . В най-високата си концентрация, тя се намира в незрели черни плодове на пасбище. Между другото, това вещество присъства и в картофените клубени, като количеството му се увеличава в покълналите и зелени клубени, които не могат да се консумират. Що се отнася до куче грозде, той съдържа най-голямото количество соланин в кожата на плода.

Това вещество е естествен фунгицид и инсектицид, т.е. предпазва растението от гъбички и вредители. За човека този алкалоид е токсичен. Той първо предизвиква вълнение, а след това депресия на централната нервна система, след което се появяват класическите симптоми на интоксикация:

 • Гадене и тежко повръщане.
 • Коремна болка.
 • Нарушено храносмилане.
 • Дезориентация в пространството.

Симптоми, характерни за сърдечно-съдовата недостатъчност, могат да възникнат, дишането е нарушено. Жертвата се оплаква от главоболие, понякога в такива случаи има повишаване на температурата. В най-трудните ситуации, дори и в комаконвулсии.

Първа помощ и лечение за нощна сянка

Не е необходимо специално третиране на кучетата. Стомахът трябва да се промие: пийте физиологичен разтвор (1 ч.л. сол за 1 литър топла вода) и предизвиквайте повръщане, за да отстраните токсините от тялото. В бъдеще, за да се нормализира ситуацията, вземете активен въглен или друг ентеросорбент (например Enteros-gel).

За тежка дехидратация, която се проявява след повръщане и диария, трябва да пиете повече разтвор за рехидратация (1 ч.л. сол 1 супена лъжица захар на 1 литър вода). Ако състоянието на пациента е тежко, трябва да се извика линейка.

Съвети: Как да използваме кучетата за медицински цели

Съвременната фитотерапия съчетава различни традиции при използването на кучетата. Така че, в руската народна медицина, отвара от цветята на това растение се счита за добър отхрачващо и диуретично средство. Същите свойства и има отвара от плодове, но той все още дава слабително действие. Пригответе го така - вземете 5 г пресни плодове и 4 г листа на чаша вода, оставете да заври, задържайте на слаб огън за около 5 минути, охладете и филтрирайте. Полученият обем е разделен на три стъпки.

В индийската медицина плодовете на това растение се използват за треска с различен произход и дисфункция на стомашно-чревния тракт. Препоръчително е да се вземат пресни плодове. Смята се, че техният сок помага при чернодробни заболявания и дизентерия.

В българската народна медицина се смята, че е най-добротоизползвайте младите издънки на това растение. От тях се приготвя бульон - 3 г натрошени зеленчукови суровини се налива 150 мл вода, заври до кипене и се вари на слаб огън в продължение на 10 минути, след което се охлажда и се филтрира преди употреба. Полученото лекарство се изпива три пъти на ден, 1 ст. Лъжица за подагра, бронхиална астма и болки в храносмилателния тракт. Също така от плодове направи каша, която се смесва с растително масло и се прилага за раната, за да се ускори тяхното лечение.

За лечение на спазматични болки билкачите съветват да се пиетинктура от куче грозде- 20 г плодове и натрошени билки се изтеглят в 100 г водка за една седмица, след което се приемат по 10-15 капки през целия ден.

Заключение

Nightshade - растение, което може да донесе безспорни ползи. Но само ако се използва предпазливост.Необходимо е да се консултирате с лекари едва след това да се вземат лекарства на базата на този екстракт или отвари от плодове и листа.