Пържен лук: полза и вреда

Пърженият лук отдавна е твърдо установен като един от основните елементи на руската кухня. Използва се при приготвянето на различни ястия и като самостоятелна закуска.

Суровият продукт има по-скоро специфичен вкус и мирис, който далеч не се ползва от всички гастрономи, особено от нежния пол. И в процеса на печене е възможно да се смекчат тези качества, като същевременно се запазят всичките му полезни свойства. Затова този метод е приет от много домакини.

Състав на пържен продукт

На практика не се различава от суровия зеленчук. Ако печенето е направено качествено, тогава всички хранителни вещества остават вътре в него, и това:

 • Протеини -4.5 g , мазнини -13.5 g , въглехидрати -27.4 g , общо251 килокалории(100 грама пържен лук).
 • Минерали К, Са, Mg, Na, P, Fe.
 • Витамини РР, В1, В2, С, Е.
 • Диетични фибри -5,8 g .
 • Скорбяла -3.9 g .
 • Пепел -2.7 g .
 • Вода -45,6 g .

Какви са ползите от яденето на пържен лук?

Областта на нейното въздействие върху човешкото тяло е много обширна. Той включва:

 • Поради голямото количество фолиева киселина, печеният корен зеленчуке многополезна за бременни жени . Този елемент играе основна роля при формирането на организма на бъдещото дете. Освен това, той стимулира появата на серотонин, който е отговорен за доброто настроение, което е допълнителен стимул за неговото използване.
 • Хората със слаб имунитет следва да използват този продукт редовно.Високото съдържание на витамини и минералище повиши общия тонус и ще подобри здравето, което е особено важно в периода на респираторните заболявания.
 • Лекарите препоръчват диабетиците да правят печени кореноплодни растения задължителна част от ежедневната диета. Той кара тялотода произвежда инсулин във високи дози .
 • Пациентите с бъбречни заболявания, сърдечно-съдова система, атеросклероза, проблеми с налягането или аномалии в онкологията, третираните коренови зеленчуци ще помогнатна чисти кръвоносни съдове от холестерола , подобрят качеството на съединителната тъкан, увеличат хемоглобина и ще премахнат излишната течност от тялото.
 • Товае отличен седатив . При редовна употреба подобрява качеството на съня и успокоява човек по време на нервни сътресения. Медицински енциклопедии твърдят, че пърженият продукт е отлична превенция срещу инфаркти и развитие на ракови тумори.
 • Козметични ефекти . Почитателите на народните методи отдавна доказаха, че лукът има благоприятен ефект върху увредената коса, кожата и ноктите, което буквално им дава втори живот. Няма причина да се вярва, че пърженикореноплодието работи по различен начин.
 • Хора,склонни към гъбични заболявания . Лукният сок отлично убива микроби, както отвън, така и отвътре.
 • Има различни видове лук, които помагатда ускорят метаболизма , да подобрят обмяната на веществата и да повлияят на скоростта на храносмилането, като помагат и се отърват от излишните килограми. Ако следвате технологията за правилно изпичане на корена, за да увеличите неговото калорично съдържание, тогава тези свойства се запазват.

Вреди, които причиняват прекомерно хранене на пържен лук

Основната вреда на този продукт е, че за нейното приготвяне се използваопределено количество масло . В процеса на пържене, веществото, което съставлява това масло, замества течността вътре в лука. Следователно, калоричното съдържание на печени кореноплодни растения се увеличава няколко пъти в сравнение с пресния продукт.

Следователно пържените лук не се препоръчват силно:

 • Хора, които се придържат къмдиета , или просто искат да отслабнат.
 • Малките деца- незрял имунитет, може да не се справят с тежки мастни продукти, а алергичните реакции започват под формата на сърбеж, обриви и т.н.
 • Пациентите ссериозни заболявания на стомашно-чревния тракт- мастни храни увеличават тежестта върху тези органи. В допълнение, твърде много сок от лук увеличава киселинността на стомаха и раздразнява лигавицата на тези органи.
 • Ако човек имаслаб черен дроб . Заради високитесъдържание на мазнини, тя може да бъде твърде много стрес върху тялото, което е изпълнено с различни усложнения, до развитието на хронични заболявания.
 • За тези, които иматпроблеми с натиск или нервна система- пържените кореноплодни растения съдържат вещества, които в твърде големи количества провокират появата на тахикардия, внезапни скокове на налягането или появата на внезапни пристъпи на астма.

Но в умерени дози, пърженият продукт влияе благоприятно дори на такива отслабени организми. Ето защо, за болните хора, които обичат да използват лук, се препоръчва да не преяждате, за да не навредите на здравето.

Съвети за намаляване на калоричното съдържание на печени коренови зеленчуци

Пърженият лук е висококалоричен корен от зеленчуци. Но опитни домакини знаят няколко тайни, за да го направят не толкова дебел:

 1. Корената трябва да бъде обелена, нарязана и след това да се изсуши със салфетка. Това означава, че колкото по-ниско е нивото на течността, от която се състои, толкова по-малко масло се абсорбира в процеса на пържене.
 2. Ако растителното масло се заменя с маслини или сметана, чиято енергийна стойност е много по-ниска, следователно, калорийното съдържание на пържения продукт ще намалее.
 3. Масло, което се планира да се използва за пържене, разредено с вода в съотношение 1: 1, загрява се в тиган и се добавя лук. Пече се, че коренът трябва да е в отворено блюдо, докато течността се изпари напълно. Този метод е по-скоро като задушаване, отколкото при печене, което ви позволява да приготвяте лук с минимални смущения в маслото.

Заключения

Поради голямото количество витамини и минерали, пърженият лук е от голяма полза за човешкото тяло. Но всичко, което е добро, трябва да бъде в малка сума, за да не навреди на излишъка от вещества. Това правило се прилага за такъв продукт.

В умерени количества, но редовно, пържен лук ще направи всичко, за да подобри здравето си, и ще позволи на гастрономите да се насладят на такъв оригинален вкус на корените, които са толкова познати на всички.