Чай Ройбос: полза и вреда

Вероятно всеки ще се съгласи с твърдението, че чайът е едно от най-популярните напитки във всички части на света. Тя се пие както на изток, така и на запад, както в Европа и Америка, така и в африканските страни.

Има много разновидности на тази вкусна напитка за всеки, дори най-причудливият вкус. Но най-известните, може би, черно и зелено. Въпреки това, все още има невероятни сортове чай и методи за неговото приготвяне, които определено трябва да се опитате да разнообразите диетата си, а може би дори да подобрите здравето си.

Помислете за полезно разнообразие от известния чай от напитка - ройбос.

Чай от ройбос - какъв е този сорт?

Ние сме свикнали да носим отлично кафе от африканския континент, но в тези горещи страни те произвеждат и редки чайове. Чаената напиткаrooibus(и всъщност това е правописа на правилната дума) за първи път е използвана от южноафриканците. Те изсушават издънките на африканското растение, а след това ги сварят и получават вкусна напитка с богат вкус.

Този сорт дойде в европейските страни сравнително наскоро, през двадесети век, но незабавно придоби популярност сред любителите на доброто пиене на чай.

Защо трябва да пиете тази напитка? Първо, за богатите на витамини вещества.състав, благоприятен ефект върху нашето тяло. Второ, Rooibus има много интересен растителен вкус и приятен аромат. И, разбира се, тази напитка може да разнообрази обичайните ястия или чай.

Полезни свойства на напитка

\ t
 • Rooibos е известен сголям брой антиоксиданти в състава(при този параметър този сорт надминава дори известния зелен чай). Антиоксиданти - вещества, които забавят процеса на стареене в организма. Освен факта, че помагат да се запази младостта по-дълго и да се помогне за борба с мимичните бръчки и промените, свързани с възрастта, те също така намаляват риска от много съдови заболявания.
 • Roybus съдържамного полезни елементи : магнезий, желязо, флуор, натрий, манган, мед, цинк, калий. Всички тези вещества са необходими за нормалното функциониране на организма, по-специално на сърдечно-съдовата, храносмилателната, дихателната система.
 • В тази напитка, за разлика от много други видове чай, липсва кофеинът , което означава, че ройбос може да се използва от почти всички и дори деца.
 • Този билков чай ​​съдържа глюкоза, която може да бъде полезна за хора с диабет. Rooibos нормализира нивата на кръвната захар.
 • Rooibus се използва и заоблекчаване на колики при малки деца . Напомняме, че чайът не съдържа кофеин и следователно е позволено да се хранят децата.
 • Използването на този сортима положителен ефект върху храносмилателната система , като улеснява и регулира храносмилането.
 • Пиенетоще помогнеда се справят с паразитите(в комбинация с лекарства, разбира се).
 • Ройбос можеда нормализира хормонитев тялото иподобрява метаболизма .
 • Лекарите съветват пиенето на този чай при настинки, тъй като rooibusсе справя с инфекциитеи помага на организма да се бори с бактериите.
 • Струва си да се спомене и способността на напиткатада регулира кръвното наляганеинамалява риска от сърдечно-съдови заболявания .
 • Редовната консумация на билков чай ​​ също има добър ефект върху кожата : нормализирането на себума, акне и възпалението става по-малко, цветът на епитела се подобрява.
 • Ройбос може да бъде полезен за отслабване, тъй като тази напитка перфектно утолява жажда и глад и помага на организма да изгаря по-бързо мазнините.
 • Този чай има още едно изненадващо и приятно свойство, а именно - тойспомага за облекчаване на махмурлука , за бързо премахване на токсините от тялото.

Възможна вреда

  На практика няма противопоказания за ройбус, но трябва да се каже, че при наличие на алергична реакция или идиосинкразия пиенето на чай трябва да бъде изоставено.
 • Хората с ниско кръвно налягане също не трябва да злоупотребяват с напитката, тъй като може да понижи стойностите на налягането (със значителен излишък от препоръчваната доза).
 • Ако има сериозни бъбречни заболявания или пикочни проблеми от пиенето на чай, това е по-добре.се отказвайте.

Препоръки за употреба

  Предимството на този сорт чай е, че тойизобщо не е труден за приготвяне . За да приготвите правилно напитката, не е необходимо да извършвате никакви сложни действия. Rooibos сухи листа (не повече от две чаени лъжички на чаша) трябва да се поставят в порцеланови, керамични или стъклени съдове (обикновено е по-добре да се приготвят чай в съдове, изработени от изброените материали), да се налива гореща, но не кипяща вода, -6 минути.
 1. Искате ли да получите наистина интересен вкус или да разнообразите аромата на едно питие? Това ще ви помогне да подправите. Такива подправки като канела, кардамон, ванилия се комбинират добре с ройбос.
 2. Приятният сладко-кисел вкус на резенчета от портокал или лимон (или няколко капки цитрусов сок) ще даде чай.
 3. Не бързайте да изхвърляте сварения roobus, защото можете да пиете охладен чай. Студената напитка все още запазва всички полезни свойства и уникалния си вкус. През лятото, чаша хладен Rooibos може да спомогне за възстановяване на топлината.
 4. Изпийте няколко чаши билков чай ​​за настинки и грип. Голямо количество течност ще помогне за бързо промиване на токсините и вредните вещества от тялото. По същата причина напитката може да се консумира с хранително отравяне - тяуспокоява стомашните стени и намалява дискомфорта .
 5. Отварите на основата на ройбус могат да бъдат полезни при извършване на козметични процедури, или по-скоро, сутрин ивечерно измиване Тонизиращият чай почиства кожата, тонизира, овлажнява. Освен това този продукт е напълно естествен.

Заключения

Roybush е почти идеален клас чай. Той подобрява благосъстоянието, има богат, приятен вкус и уникален цветен аромат, може да бъде полезен както за възрастни, така и за деца, защото не съдържа кофеин в състава.