Дъвка - ползите или вредата

Какво може да се намери днес в чантата на почти всеки човек? В допълнение към документите, ключовете и портфейла, със сигурност ще имапакет от дъвки . Масовата рекламна кампания и пропаганда от зъболекари направи дъвченето неразделна част от ежедневието на всички, млади и стари.

Децата избират ярка и вкусна дъвка, а изборът на възрастни често пада върху освежаващи ментолови таблетки. Но една дъвка обединява - предпазва здравето на зъбите и устната кухина и дава ненадминато усещане за свежест.

Дъвка - какво е това?

Навикът да се дъвче неразтворима твърда маса в устата от дълго време започва в световните цивилизации преди много векове. Древните гърци са използвали за тези целисмолисти дървета- дори тогава те разбрали, че могат да се използват за почистване на устата от остатъци от храна. Древните племена на маите са дъвчели на втвърдена смола от каучуково дърво, а американските индианци изпаряват иглолистната тайна в огъня и я правят подходяща за дъвчене.

Втвърдената смола от бор и лиственица се използва от жителите на Сибир. Тя не само освежи дъха си, но и лекуваше увеличеното кървене на венците и всички видове стоматологични заболявания. До ден днешен можете да намерите дъвчене по рафтовете на аптекитесмолисти таблетки, които се използват за профилактични и терапевтични цели.

Между 16-ти и 19-ти век в Европа и Америка, самотютюн , внесен от Индия, е бил използван като дъвкателна смес. Първите прототипи на съвременната дъвка се появяват едва в средата на 19-ти век. Технологията на производство на пастили се развива бързо - дъвката придобива в състава си подсладители и естествени аромати и, което е важно, удобна индивидуална обвивка. Класическа розова гума, с която е било възможно да се надуват мехурчета, се появи само през 1928 г. в Съединените щати.

Днес дъвките не се нуждаят от специално въвеждане. Състои се от дъвкателна основа и различни химически съединения, включително силни аромати. Производителите на стотици сортове сладки подложки правят всичко възможно, така че изборът на купувача падна върху атрактивната им опаковка и атрактивна реклама, а зъболекарите не се уморяват да ви напомнят за правилното използване на дъвка.

Ползи от дъвка

 • Помощ за поддържане на цифрата . Използването на дъвка помага за стимулиране на централната нервна система, а именно областите на мозъка, отговорни за насищането. След 3-5 минути активни движения на челюстите, тялото губи чувството на глад, което ви позволява да избегнете преяждане след основното хранене. Трябва да се отбележи, че не можете да дъвчете таблетки на празен стомах. В допълнение, според американски учени, дъвка се ускоряваметаболизъм с 20%.
 • Поддържане на оралното здраве . Когато дъвка увеличава слюноотделяне. Слюнката е основният помощник в почистването на устната кухина - почиства интерденталните пространства и подгингивалните джобове от остатъците от храната и натрупванията на микроорганизми, а също така насърчава нежен масаж на венците. Всичко това позволява да се избегне кариес, пародонтоза и гингивит.
 • Освежаване на дъха . Масовото прикрепване към дъвка е свързано с този положителен ефект. Няма по-бърз, по-приятен и удобен начин да придадете на дъха си приятен аромат, отколкото да дъвчете мента за няколко минути. Понякога употребата на дъвка помага да се превърне в индикатор за проблеми със сливиците, зъбите или стомаха - защото ако неприятната миризма отново върне използваната гума, трябва незабавно да посетите лекар.
 • Нормализиране на киселинно-алкалния баланс на устната кухина . След хранене, балансът се измества към киселата страна, което е идеално място за размножаване на бактерии. Масивните микробни колонии водят до появата на минерални покрития (зъбен камък) и кариес. Каучуковите таблетки помагат за стабилизирането на киселинно-алкалното състояние и отстраняването на голям брой патогени.
 • Справяне със стреса и подобряване на вниманието . Американските учени са стигнали до едно интересно заключение - монотонното и измерено дъвчене помага за облекчаване на нервното напрежение и дори повишава концентрацията. Студентите принуденижертвайки сън, за да се подготвят за изпита, офис работниците, бързайки да довършат доклада - всички знаят, че няколко минути дъвчене на освежаващ ментолов лосион успокоява и облекчава сънливостта.
 • Повечето съвременни дъвки съдържатфлуор, ксилитол и карбамид . Тези вещества принадлежат към категорията на противокариеса. За да разсеят митовете на някои производители, стоматолозите подчертават, че продуктът не може да се справи с вече развитите кариеси. Въпреки това, той е в състояние да предотврати разрушаването на зъбния емайл, реминерализира и възстанови структурата му.

Увреждане на дъвки

Дъвка, макар и хранителен продукт, не влиза директно в чревния тракт. Затова много потребители не мислят, че в някои случаи това може да навреди на здравето.

 • Употребата на венците на празен стомах допринасяза повишено производство на солна киселинаи провокира обостряне на хроничния гастрит и развитието на язва на стомаха.
 • Съставът на венците есорбитол- заместител на захарта, който има слабително действие. Далеч от всички потребители, които знаят за този имот, хората със синдром на раздразнените черва (IBS) или склонността към диария трябва да бъдат по-внимателни.
 • Изобилието от химически синтетични вещества в дъвките често е причина за развитието на силни алергични реакции.
 • Редовната консумация на дъвка можеда промени нормалната захапка . навикпоставянето на ментови таблетки от едната страна на челюстта може да доведе до изместване на ухапване, а малките деца могат да получат неправилно образуване на зъби, което изисква специално ортодонтско лечение.

Как да се използва правилно дъвката

 1. Дъвка трябва да се яде стриктно след хранене,не повече от 5-7 минути .
 2. Освежаваща пастила никога няма да замени цялостното почистване на зъбите - тя не трябва да се заменя с обичайната сутрешна или вечерна процедура за орална грижа.
 3. Най-добре е да изберете подложки от полимерен латекс.
 4. Зъболекарите не препоръчват често дъвка, а оптималният минимален интервал между дъвченето е3 часа . От това следва, че средно възрастните не трябва да консумират повече от 5 таблетки по време на активен ден.

Заключение

Дъвната гума е не само необходима част от ежедневието, но и средство за предотвратяване на кариес и заболявания на венците. Правилната употреба на продукта осигурява чистотата на устната кухина и защитата срещу бактерии.