Охлюва мелания в аквариума - възможно вреда или полза

Мелания е охлюв, който може да бъде открит в много любители на аквариуми. Черупчести мекотели от този видса напълно непретенциознии успешно се адаптират към аквариуми от всякакъв размер. Най-популярният сорт е Granifera melania, чиито отличителни черти са толкова незначителни, че е трудно да се разграничи от други роднини.

В природата такива охлюви могат да обитават дори най-грозното водно тяло, като единствената опасност за тях е студена вода, защототяхната родина е тропиците . Видът има твърда черупка, която спасява хищници като тетрадоновите охлюви от нападение.

Основни характеристики

Melanoides tuberculata . Ето как изглежда името на представителя на дънните водолюбиви жители на латински. Мелания е широко разпространена, но не предизвиква недвусмислено отношение към себе си. От една страна , ушната мида е в състояние да подобри екологията на резервоара . Той контролира растежа на водораслите, както и почиства и разхлабва почвата, избягвайки образуването и застояването на слоевете. От друга страна, плодовитостта на мекотелите е катастрофална по размер и винаги трябва да се грижи за контрола над населението.

Родината на Мелания се счита за югоизточна част на Азия, както и за африканския континент. заДнес е доста трудно да се определи мястото, където този вид не се среща. Тази успешна вълна на миграция се дължи на несправедливото отношение на акваристите, които позволяват на „пътника“ да влезе в околната среда. Закупувайки водорасли за вашия мини район, трябва да сте внимателни, има вероятност от неочаквани гости.

Положителни

Забележителна черта на кохлеята е броят на зъбите, чийто бройдо 25 хилядив устната апаратура на мекотелото. Но устройството на такова „устройство“ има особени характеристики, тъй като собственикът на „инструмента“ не може да дъвче, а просто смила храната. Което позволява на животното да полира стъклото на аквариума отвътре и да премахне плаката от дънните камъни.

Често собствениците на домашни акваазиси по собствена инициатива обитават дънните домашни любимци, за да поддържат екологията на водната среда. Феновете на екзотичните риби разчитат на полезните способности на "санитарите" на резервоара и в този смисъл са прави. Мелания наистина е в състояние да извлече много ползи, като говори в различни роли:

  Теразхлабват почватаи избягват токсични образувания под формата на сероводород.
 • Като „еколози“ охлювитенаблюдават състоянието на дъното , като почистват повърхността, като преработват органични отпадъци и остатъци от фураж за риба.
 • С помощта на специфични хриле полезни безгръбначнифилтрират вредномикроорганизми , представени от най-простите форми. В резултат на това екологичната атмосфера на аквариума се увеличава, а прозрачността и качеството на водата се увеличава.
 • Определено население е в състояниеда контролира хармоничния химичен състав на водата , като участва в абсорбцията на излишния калций.
 • В случай на намаляване на допустимото съдържание на кислород във водата, Melania ще реагира пред другите обитатели на аквариума. Те ще се появят на повърхността през деня, противно на обичайната рутина на нощните обитатели.
Оказва се, че охлювитеса напълно глухи животни , които напълно отсъстват в слуховите и зрителните органи. Също така, няма начини за здрава комуникация, всички околни възприятия се основават единствено на докосване. Основната слабост на Мелания е непоносимостта към студена вода. Достатъчна температура да падне до 20 градуса, тъй като мекотелите незабавно губят активност.

Отрицателни моменти

Помощта на охлювите в поддържането на аквариума е да изпълняват различни полезни функции. Въпреки това, "помощниците" изискват голямо внимание към себе си - при благоприятни условия, те се размножават като на конвейерна лента, а от съюзниците могат да се превърнат във врагове. Прекомерната популация от мекотели води до:

 • Общо хранене на растения.
 • Разпространението на паразити.
 • Разпространение на инфекции.
 • Затруднява развитието на други жители.
 • Намаляване на качеството на водата.

В допълнение към органичната материя, която меланиявзети от дъното, те се нуждаят от допълнително хранене, за да се избегне унищожаването на водорасли. Долната храна за сом е подходяща за тази цел. И при липса на необходимия компонент, може да са подходящи нарязаните пресни зеленчуци или зеленчуци.

Условия за задържане

Меланите се отличават със своята непретенциозност от останалите охлюви и способността им да се приспособяват към различни условия на живот. Все пак, съществуват редица правила, които трябва да бъдат разгледани:

 1. Приемливата температура на водата следва да бъде в рамките наот 22 до 28 градуса , което изобщо не се различава от нормите за други жители.
 2. Киселинността, както и твърдостта на водата не играят основна роля.
 3. По-добре е аквариумътда бъде оборудван със система за компресиране за обогатяване на водатас кислород, което ще бъде пряка необходимост за повечето други жители.
 4. По-добре е дъното да се подрежда със среднозърнест пясък или пресяване (чакъл на най-малката фракция).
 5. За да се гарантира комфорта на такива животни, е необходимо да се отглеждат вертикално растящи водорасли, които са необходими за нощното движение на охлюви.

Този вид не носи яйца, а незабавно възпроизвежда в светлината образуваното потомство, което може да доведе до самостоятелно съществуване. Новородените мекотели са толкова малки, че можете да ги видите само с лупа.

Заключение

Мелания не се наричаше просто пясъчна, тъй като мекотелото се чувства най-удобно на пясъчна почвакоито могат лесно да бъдат погребани. Това обаче не означава, че те не са готови за други условия на живот. Ако е необходимо, обитателите на дъното лесно се вкореняват в финия чакъл, дори и без страх от близост до цихлидите.

Външният вид на този охлюв има малки разлики в цвета и дължината на черупката, но след първото познаване на Мелания е трудно да се обърка с роднините. За да контролират населението, охлювите трябва да бъдат редовно уловени. Уловените индивиди са обект на унищожение. Само това не означава, че мекотелите трябва да бъдат промити в тоалетната, защото не е изключена възможността те да се върнат.