Zabrus пчела: ползи, вреда и как да се прилага

Пчелният мед е много интересен продукт. Този природен феномен е завладяващ и интересен. Производството на мед, както и всяко друго, дори индустриално, има свои собствени технологии и характеристики. В този процес се генерират и отпадъците, и вторичните продукти. Един от тези продукти е пчелен восък.

Какво е zabrus

Когато пчелните пити са пълни с мед, пчелите запечатват всяка клетка с восък. След извличане на готовата пчелна пита, пчеларят трябва да стигне до меда, т.е. да го изцеди от всяка малка пчелна пита. За целта с помощта на специалния инструмент горната част на медена пита се отрязва - това е пчелния запръс, самите восъчни шапки, които предпазват готовия мед.

Името на този продукт идва от буквалния израз„зад преградата“ , т.е. тази част от клетката, която се намира в кошера отвъд самия бар.

Уникалността на този страничен продукт е в нейния състав:

 • Секреция на медоносни пчелни жлези.
 • Прополис.
 • Цветен прашец.
 • Perga.
 • Восък.
 • Частици от мед.

По-голямата част от него се разтопява за по-нататъшна употреба в процеса на изграждане на нови пчелни пити, но този продукт има редица много полезни свойства за човешкия организъм.

Ползи за органа

Zabrus се използва както в традиционен, така и в народен стиллекарство. В традиционните е необходимо за производството на някои лекарства. В народната - за лечение на почти всички патологии и болести. Също така може да се използва за домашно лечение и профилактика на различни заболявания.

 • Болести на устната кухина.Слюната на пчелите е най-силният антисептик. Нашите предци са използвали zabrus за дезинфекция и почистване на устната кухина. Също така, той има свойствата да освежи дишането, да възстанови устната лигавица и да лекува кървенето на венците. Има свойства, които помагат за предотвратяване на пародонтоза и кариес.
 • Лечение на синузит. Прополисът има отличното свойство да почиства дихателните пътища от слуз и тежки секрети. В случай на тежък ринит или синус, е необходимо да се дъвчат капсули с восък на всеки час - след няколко часа ще се появят обилни секрети и носните проходи ще се изчистят от слуз. В случай на заболяване е необходимо да се дъвчат редовно през първите два дни.
 • Лечение на студ.С ARI или ARVI, чай с мед е много полезен. Восъкът има не по-малко полезни свойства, които помагат както при профилактика, така и при директно лечение. За да го предотвратите, можете да я дъвчете няколко пъти на ден през периода на остри епидемии.
 • Пушене и дробове. Пчелният восък също ще спомогне за спиране на тютюнопушенето. Може да се използва вместо никотинова дъвка - ако искате да вземете цигара в устата си, дъвчете Zabrus, жаждата за пушене ще мине. В допълнение, това ще помогне за възстановяване и възстановяване на бронхите и белите дробове.
 • Бременност. Употребата по време на бременност е възможна само след консултация с лекар. Трябва да се уверите, че няма индивидуална непоносимост към този продукт. Полезни вещества ще помогнат на тялото на бъдещата майка и ще я предпази от различни инфекции, както и ще укрепи имунитета на нероденото дете и ще намали риска от настинки и вирусни инфекции. При настинки, по време на бременност не се препоръчва употребата на различни медикаменти, но използването на натурален продукт ще донесе на тялото само полза и ще облекчи заболяването.
 • Стомашно-чревен тракт. Той също така помага за нормализирането на работата на червата, убива вредните микроби и подобрява чревната микрофлора. Подобрява обмяната на веществата и метаболизма, известни диети с помощта на zabrus.

Вредни свойства

Най-добри пожелания - това правило действа и тук. Можете също така да причините вреда на тялото, особено когато използвате този продукт неконтролируемо.

 • Индивидуална нетърпимост.Забранява се използването на хора с непоносимост към пчелните продукти. Не забравяйте, че алергичната реакция може да доведе до много тъжни последствия. Ако сте алергични към мед, то естествено не можете да дъвчете или да използвате медена пита, тъй като там със сигурност присъстват мед и частици от полени.
 • Заболявания на стомашно-чревния тракт. Хора с гастрит, язви или висока киселинност също използват zabrus. Това може да влоши съществуващата болка и да доведе до сериозни последици,най-добре да се консултирате с лекар.
 • Бременност и деца до три години. Бременните жени и деца не трябва да злоупотребяват с восък, тъй като това може да причини хронични алергии към пчелни продукти от бъдещо или вече родено бебе.
 • Онкологични заболявания. Не трябва да се консумира по време на развитието на рак, особено в последните етапи. Zabrus може да провокира активен растеж на раковите клетки и да влоши положението.

Методи на приложение

Методите на прилагане са доста разнообразни:

 1. Дъвченето е добро за устата и полезните вещества попадат в тялото заедно със слюнката.
 2. Поглъщане - този метод се използва по-рядко.
 3. Медицински тинктури.
 4. Четки на зъбите.
 5. Компресиране на наслагвания.

Съдовете са също антибиотици. Те могат да се използват заедно с терапевтично лечение. Въпреки това, трябва да се разбере, че при лечението на заболявания на един zabrus може да не е достатъчно - трябва да следвате препоръките на лекарите.

Тя трябва да се дъвче за около десет минути, след което всички полезни вещества влизат в тялото. В устата ще остане твърда буца чист восък, който трябва да се изплюе. Ако част от восъка попадне в стомаха - няма какво да се тревожи.

Курсът на лечение трябва да бъде проведен, за предпочитане не повече от един месец с ежедневна употреба3-4 пъти дневно .

Заключение

Използването на този страничен продукт от пчеларството е малко известно. Въпреки това, обхватът на приложениемного голям. Струва си да разгледаме използването на Зарус в ежедневието. Превенцията на заболявания с вещества от естествен произход винаги е много по-благоприятна от лечението на тези заболявания с химически произведени лекарства.