Ползите и вредите на белите касис за здраве

Ягодите, плодовете и другите растителни продукти са най-важната част от човешката диета, защото тя е склад на витамини и минерали. Обичайната кафява зрънце, богата на витамин С, често се среща в градини и зеленчукови градини. Обикновено градинарите растат само в червено и черно, а бялата касис е далеч от популярността на техните „зеленчукови сестри“. Защо е толкова лишен? Липсват ли нещо заради невежеството си за този продукт? Или, напротив, влияе ли зърната негативно и не трябва ли да го използвате?

Какво е това

Бялата касис е зрънце от Европа. Цветът на плодовете е бял или жълтеникав. В тяхняма оцветители , защото те не са лесно замърсени. Те вкусват кисело, като плодовете на всяко друго растение от семейството на Крижовниковите. Белите касис са без мирис.

Често такъв продукт е включен в хранителните режими на хранене, освен това, както за загуба на тегло, така и за терапевтични цели. Често можете да чуете, че касисът е засаден за внуци, червени за деца и бели за себе си. И в края на краищата, това е вярно - то се препоръчва за употреба от по-възрастните хора, тъй като използването му има много положителни ефекти и нормализиране на работата на възрастен организъм.

Ползи

 • Убива микроби и елиминира възпаленията . Витамин С е отличен антиоксидант и вещество, което влияе положително на човешкото тяло. Аскорбиновата киселина помага при лечението,лекува рани и потиска всички видове възпалителни процеси.
 • По-добре от всички маски . Същият витамин С стимулира производството на колаген, който подобрява състоянието на кожата и косата. Благодарение на чифт лъжици бяло касис, можете да решите проблема с акне по кожата, загуба на блясък на косата. Освен това, малките бръчки ще започнат да изчезват.
 • Срещу рака . Зърната съдържат комплекс от минерали и витамини, както и много антоцианини и други антиоксиданти. Всеки от тях може да свърже свободните радикали, потиска процесите на възпаление и развитието на злокачествени тумори. Френско грозде предпазва от рак на всички части на тялото, от епитела до вътрешните органи.
 • Подобрява кръвта . Този продукт е отличен източник на желязо, а червените кръвни клетки не работят без желязо! И те са изключително важни, тъй като именно тези клетки транспортират кислород до органи и тъкани. Употребата на касис значително увеличава съсирването на кръвта и подобрява нейното качество.
 • Антиалергични и срещу алергии . Както вече споменахме, бяло френско грозде е продукт без пигментиращи вещества и се развива предимно алергия към касис под действието на оцветител. По този начин тялото винаги ще реагира спокойно на това зрънце. Освен това, при редовна употреба на веществото от продукта, те „успокояват” реакцията на организма към алергените отвън.
 • Намаляване на теглото . Веществата, съдържащи се в касиса, почистват тялото, подобряват храносмилането и насърчават загубата на тегло. И всичко това е безвредно въздействие върху вътрешната среда на тялото и благополучието!

Вреди

 • Киселина . "Аскорбиновата киселина" говори сама за себе си. Хората, чийто киселинен баланс в организма е нарушен, такава зрънце в диетата е строго противопоказана. Също така, поради високата киселинност, си заслужава да се откаже от такива лакомства по време на бременност и кърмене.
 • Засилва заболяването . При наличие на гастрит, язви или възпаления използването на бял касис може да влоши положението.
 • Предизвиква заболяване . Същите язви и гастрит могат не само да се изострят, но и да бъдат причинени от яденето на плодове. Това рядко се случва, но не е изключено.
 • Опасни с кръвни съсиреци . Вече беше казано, че бялата касис е богата на желязо, което е необходимо за работата на червените кръвни клетки. В резултат на употребата ще се подобри съсирването на кръвта. Това обаче ще престане да бъде положителен ефект, когато става въпрос за хора, склонни към тромбоза и страдащи от прекомерна кръвна плътност. Хората с такива проблеми трябва винаги да бъдат внимателни при избора на продукти за поглъщане.
 • По-скъпо . И все пак става въпрос за продукт, консумиран в храната, защото цената също е минус. Черните и червените плодове са три или два пъти по-евтини. Този минус се превръща в плюс, ако отглеждате това вкусно на техните храсти в градините. И когато става въпрос за закупуване на продукт, то със сигурност не е много добро.

Средно един килограм ще струва200-300 рубли . На тезиПарите могат да се купят с хляб за две седмици. Между другото, един храсталак ще струва300 рубли .

Съвети

Няколко съвета за хранене с бяла касис:

 1. Бериопределено трябва да се измие , преди да го изядете със суровини. Винаги е по-добре, отколкото в суров вид - така се запазва основното количество полезни вещества.
 2. Можете да се възползвате не само от яденето на плодовете от касис. Листа и клони могат да се използват за приготвяне на чай - той ще даде отделен пикантен вкус и ще насити напитката с витамини.
 3. Готвенето и преработката на плодоветене трябва да се намират в метално блюдо ; Това ще доведе до унищожаване на всичко полезно, което се съдържа в скъпоценния продукт. Температура от 30 градуса по Целзий над нулата ще доведе до пълна загуба на положителния ефект на касиса.
 4. Белите плодове правят вкусни консерви и конфитюри. Също така е добър вариант да запазите продукта или захарта. Така че полезните свойства няма да изчезнат напълно и лечението ще бъде много по-вкусно и ще изглежда по-екзотично.

Заключение

По този начин бялата касис еизключително полезна зрънце , която трябва да бъде включена в диетата. Разбира се, трябва да се добавя само при липса на противопоказания, основните от които са: гастрит и язва, склонност към гастрит и язва, повишена плътност на кръвта. Също така не си струвапремине с нея по време на бременност и кърмене. Като цяло, такъв продукт е отличен, естествен източник на витамин С, минерални киселини и соли.