Малцов хляб - ползите и вредите за тялото

Основата на здравословния начин на живот е използването в хранителния режим на храни, обогатени с витамини и минерали, които не съдържат висококалорични въглехидрати, трудносмилаеми съединения, вредни багрила и добавки. Продуктите от брашното се препоръчват да се консумират в малки количества или въобще да не се използват, ако човек е на диета. Производителите на някои видове хляб, включително малц, гарантират, че този хляб е не само възможен, но и трябва да се използва за здравословен начин на живот.

Какво е малцов хляб?

Малцовият хляб е брашно, състоящо се от ръжено или пшенично брашно сдобавяне на семена от зърнени култури , произведено по технология за печене на обикновен хляб. Този продукт, в зависимост от вида на брашното, може да има светъл цвят (на базата на пшенично брашно) или по-тъмен, светлокафяв (на базата на ръжено брашно). Самият малц - тези най-смачкани зърнени култури, се добавя към тестото преди печене. Обемът на малца в крайния продукт е приблизително равен на тридесет процента от общата маса на хлебния продукт.

Най-популярните семена, прибавени към брашното, са овес, царевица, ръж, кимион, слънчоглед, сусам. По време на производството суровината се накисва във водна баня при определена температура, докато семената се набъбнат, след коетоима независимо отделяне на обвивката от основата. След като суровините са преминали всички необходими процедури, той се изсушава и само след това се прибавя към тестото, докато малцовият екстракт, получен по време на топлинната обработка на зърната, може да се използва като естествена мая.

Процесите, протичащи със зърнената маса по време на обработката, променят състоянието си - настъпва т.нар. Комплексните елементи се разделят на по-прости и се обогатяват с глюкоза в резултат на въглехидратния катаболизъм, както и с аминокиселини, които се отделят по време на процеса на разграждане на протеините.

Полза за продукта

 • Високо съдържание на зърнени култури . Зърнените култури са източник на фибри, протеини, аминокиселини. Яденето на семена и зърнени храни подобрява храносмилането и има положителен ефект върху човешкото здраве като цяло.
 • Източник на фибри . Целулозата е естествена „гъба”, която абсорбира токсините и токсините. Тъй като човешкото тяло не абсорбира фибри, неговата роля е да абсорбира вредни вещества и да ги отделя естествено.
 • Продължително чувство за пълнота . За тези, които често изпитват глад, този продукт ще бъде необходим, защото допринася за дългото отсъствие на глад.
 • Източник на витамини . Покълналите семена съхраняват витамини и минерали, които не са засегнатипроцес на лечение.
 • По-ниска калория в сравнение с обикновения продукт. Калоричното съдържание на обикновен бял хляб е 310 калории на 100 грама краен продукт, докато малцовият хляб има калорично съдържание258 калориина 100 грама продукт.
 • Безопасен за хора с диабет . Поради накисването на зърнените култури, съдържанието на глюкоза - основният източник на захар - е значително намалено.

Потенциална вреда

 • Наличието на глутен . Безглутеновият за хора, които не страдат от алергии, е безопасен. Въпреки това, заболяване, наречено цьолиакия, прави продукта опасен за тези, които го притежават. За здрав човек, глутенът може да бъде опасен само като една от причините за наддаване на тегло, ако злоупотребява с хлебни продукти и продукти, които включват пшеница, ечемик и ръж.
 • Потенциално опасни добавки , допринасящи за увеличаването на обема на хляба. Допълнителни багрила, аромати, така наречените "бързи дрожди" могат да бъдат добавени към продукта от нечестен производител. Няма единен стандарт или производство на различни видове хляб в Русия и в света, поради което съставът варира от производителя до производителя. Добър заместител на закупения хляб ще бъде домашен продукт.
 • Високо съдържание на въглехидрати . На 100 грама продукт има 45,2 грама въглехидрати, което е почти половината от нормата за човек, който води неактивен начин на живот. За тези, които са избраливъглехидратната диета от употребата на малц и друг хляб трябва да бъде изоставена.
 • Висока киселинност . С всичките си качества, продуктът съдържа високо ниво на киселина, която се среща по време на производството на малц, хората, които имат слаб стомах, както и тези, които страдат от чревни заболявания, малц хляб е противопоказан.
 • Не може да се използва с определени видове продукти . Поради големия брой аминокиселини, освободени по време на разграждането на протеина, малцовият хляб не се препоръчва да се използва с продукти, които сами по себе си имат голям запас от аминокиселини. Важно е да запомните, че излишъкът е не по-малко нежелан от липсата на хранителни вещества в тялото, като свръхнасищане или глад.

Какво да ядем?

В руската гастрономическа култура ролята на хляба се определя като закуски, допълнения към основното ястие, което според диетолозите е погрешно, тъй като самият хляб е висококалоричен продукт с дълготрайни свойства на насищане. Затова трябва да се използва самостоятелно за закуска или вечеря в зависимост от индивидуалните предпочитания.

Малцовият хляб трябва да се консумирана малки порции , като основа за закуски или закуски. Благодарение на сладкия вкус, той ще върви добре с масло, мед, зеленчуци - краставици и домати, зелени. Те могат да бъдат заместени от вредни въглехидрати по време на чай.

Заключение

Малцовият хляб е вкусен иполезен заместител.обикновен хляб . Наличието на зърнени храни и други хранителни добавки прави продукта полезен и удовлетворяващ, а фибри помага да се организира работата на храносмилателната система. Продуктът е по-малко калоричен от обикновения хляб, така че може да се използва от хора, които се грижат за фигурата си. Въпреки това, хората, които имат заболявания на храносмилателната система, както и тези, които не понасят глутен, не се препоръчват да ядат хляб.