Ползите и вредите от пушените продукти за тялото

Основната цел на тютюнопушенето едългосрочно съхранение на нетрайни храни без замръзване . Варени продукти са бактерицидно третиране, както и придобиват антиоксидантно покритие. В крайна сметка, веществата, получени в резултат на тютюнопушенето, проникват в мастната и мускулната тъкан, създавайки защитна бариера. Той позволява да се изключи гниене и развитие на микрофлора.

Добре известни видове пушене

\ t

Първата в поредицата от привлекателност естудено пушене . Продуктите се третират с дим при температура от40 градуса , отнемадо 5 дни . Продуктите, които са претърпели такава процедура, се отличават със своя изтънчен вкус и са в състояние да издържат на дълъг срок на годност.

Следва методътна горещо пушене , при който обектът на обработка се довежда до готовност в рамките на няколко часа . Приготвя се при температура на димадо 90 градуса . Получените в резултат продукти също се отличават с оригиналния си вкус, но имат кратък срок на годност.

Последниятметод без тютюнев диме в списъка на привлекателността. Прилага се в промишлен мащаб, печелейки чистота и практичност. В резултат на обработката продуктът получава стока, която може да бъде представена.вид. Въпреки това, по отношение на вкуса и срока на годност, той е по-малък от метода на студено пушене.

Положителни

Тежкото предимство на продуктите, които са преминали процедурата за пушене, епълната липса на всички видове микроби . Бактерицидните свойства на дима, от който се състои лечението, работят за изключване на такава вероятност. Има и други положителни аспекти на този метод.

 • Отсъствието на бактерии , провокиращи продукти с гниене, елиминира увреждането на продуктите по този начин. Тази характеристика не позволява вероятността от хранително отравяне по време на срока на годност.
 • В резултат на готвене разпоредбитене абсорбират допълнително мазнините . В сравнение с други методи за топлинна обработка, този метод елиминира проникването на допълнителни калории в продуктите. В опушените храни има само тези мазнини, които първоначално са били там.
 • За студено пушени продуктине сте изложени на повишени температури . Това позволява запазването на витамини и групи от микроелементи в първоначалното състояние. Както и ценни аминокиселини, които регулират вътрешните процеси на тялото. Следователно, методът на студено пушене се счита за ефективен инструмент за приготвяне на продукти за дългосрочно съхранение.
 • Когато продукти за пушенене взаимодействат с помощната среда- мазнини, вода или киселина. Това състояние елиминира прекомерното дразнене на храносмилателния тракт.
 • На повърхността на продукта е образуван защитен слой изключват окислителните продукти . По този начин се намалява рискът от стомашни заболявания.

Наред с другите неща, тези ястия са много популярни сред гурмените. Не за нищо, те вярват, че опушен аромат подобрява апетита. Такива продукти са по-добри от други за използване на пътя, тъй като не изискват допълнителни условия за съхранение.

Отрицателни качества

Според специалистите по хранене здравословната диета изключва употребата на опушени продукти поради нарушената стерилност при производството. Те смятат, че с разумна употреба не причинява значителни щети на тялото на здравия човек. Въпреки това негативните последици могат да засегнат деца или възрастни хора, които страдат от хронични заболявания.

Дори малко количество пушени меса може да предизвика метаболитни нарушения и обостряне на хронични заболявания. Също така съществува риск от проникване на инфекции, причиняващи отравяне. Изследователи-диетолози идентифицират отделна група от хора, които не се препоръчват да използват пушени продукти:

 • Деца на възраст от 10 до 12 години, поради сложните ефекти на тези продукти върху възникващия стомашно-чревен тракт.
 • Бременни жени, както и кърмещи майки, поради заплахата от подуване, инфекция или отравяне.
 • Възрастни хора след 65 години, страдащи от хронични стомашни или чревни заболявания.
 • Пациенти, страдащи от бъбречно или чернодробно заболяване, с наднормено тегло,сложни форми на гастрит, нарушения на панкреаса и уролитиаза.
 • Хора, страдащи от всякакви алергични реакции.
 • Пациенти с онкологични заболявания с нарушена имунна функция или приемащи голям брой лекарства.

За други хора пушените продукти са безопасни във фиксирана сума, когато не се използват редовно.

Характеристики на съхранение

Времето за съхранение на опушените продукти е свързано с начина, по който те се приготвят. Най-лесният начин за бездимни (индустриални) продукти, които се продават в магазините. Към тях са приложени сертификати, указващи срока на годност. Хладно-пушените месни продукти могат да се съхраняват в тъмни и сухи помещения, в които няма чужди миризми. В миналото, таванът е бил най-доброто място за тази цел.

Срокът на съхранение на продуктите, произведени чрез студено или горещо пушене, зависи от температурата на съхранение. Когато се съхраняват в хладилник, студено пушени продукти няма да се влошават в продължение на няколко месеца, а горещите продуктидо 2 седмици . Основното условие е да не се нарушава целостта на външния слой.

Заключение

Методът на пушене от древни времена е бил използван за дългосрочно съхранение на развалящи се продукти, които се считат за: сирена, месо, птици и риба. Тези продукти придобиват специфичен нюанс на опушен вкус, който накисва продуктите по време на готвене. Въпреки това, този вкус стойност иизпълнен с основната опасност от такива продукти, поради вредното въздействие върху метаболизма на човешкото здраве.