Алуминиеви ястия - ползите и вредите за тялото

Алуминият е лек и реактивен метал. Изработването на чинии от него би било невъзможно, ако не беше тънък инертен оксиден филм, покриващ невидимата за очите повърхност. Благодарение на нея, алуминиевите съдове могат да се съхраняват дълго време и да не влизат в контакт с храната. Въпреки това, този филм може да унищожи веществата, съдържащи се в някои продукти, така че не всички могат да бъдат приготвени и съхранявани в алуминий.

През 19-ти век, когато алуминият е получен за първи път, той е оценен на равна нога със среброто. Впоследствие беше открит промишлен метод за масово производство на този метал, който значително намали разходите за продуктите. Днес, алуминиеви ястия се отличават с ниски цени, така че се използва широко в ежедневието.

Относно свойствата на алуминия

Лекота, топлопроводимост и висока химическа активност са основните свойства на алуминия. Свързани с тях са предимствата на алуминиевите съдове за готвене и вредите от него.

Порадитоплинна проводимост , съдовете се загряват бързо, в резултат на което храната се пече и пече равномерно. Но този имот има недостатък: храната лесно може да изгори.

Лекотатана алуминия прави продуктите си лесни за използване. Но ниската якост на този метал също е лесно свързана.Алуминиева лъжица или вилица може да се огъва, когато се използва небрежно.

Като химически активен, този метал можелесно да се оксидира . Тази способност се проявява, когато нещо разбива оксиден филм на повърхността. Тя може да се повреди механично, например, небрежно надраскване на чиниите с нож или вилица. Но по-често се случва химическо разстройство. В крайна сметка продуктите често съдържат органични киселини, които могат да разтворят тънък филм и да предизвикат по-нататъшна корозия на метала. В същото време алуминият започва да влиза в храната. И въпреки че не е токсичен, присъствието на алуминий в храната е вредно за организма. Освен това може да наруши вкусовите качества на храната и да повлияе на нейната безопасност.

Видове и модификации

В много случаи съвременните алуминиеви съдове са допълнително защитени.Анодирането на алуминийувеличава дебелината на оксидния филм на повърхността. За повишаване на привлекателността към оксидния слой се добавят оцветени багрила. Повечето от съвременните ястия са направени по този начин.

Според метода на производство има щамповане и леене. При щамповане се прилага алуминиев лист. Леенето е по-скъп метод: разтопеният метал се излива в калъпи. Продуктите от ролите са по-дебели от щамповани, по-тежки, по-тежки, но не толкова красиви.

Тиганите и формите за печене се покриват с незалепващ слой, който най-често се произвежда от флуорополимер(тефлон). Това неутрално вещество не влиза вкакви химически реакции надеждно защитават повърхността. Вярно е, че филмът от тефлон е доста тънък и може лесно да се повреди.

Ползите и предимствата на алуминиевите съдове за готвене

 • Поради наличието на оксиден филмняма пряк контакт на метала с храната . Храната запазва естествения си вкус и мирис.
 • Алуминиевите продуктисе нагряват бързо . Това съкращава времето за готвене и отопление. Вярно е, че е необходимо да се гарантира, че храната не е имала време да изгори.
 • При формите за печенехраната се пече равномерно , което подобрява вкуса му. Печенето не гори и не се придържа към формите.
 • Ястията са леки , което го прави по-удобен за използване. Например, тенджерата тежи 3 пъти по-малко от чугуна. Боулери и чаши са удобни за поход, тъй като те ще бъдат лесни за носене.
 • Той е евтин , дори когато има допълнително незалепващо покритие.
 • Тя изглежда красива и грандиозна , благодарение на технологията за анодиране. С различни добавки, анодираната повърхност може да изглежда като матово сребро, да бъде златна, червена, люляк и др.
 • Алуминиевите лъжици и вилици могат да се използват във всички случаи, дори за консумация на кисели храни. Контактът с продуктите е кратък и киселините нямат време да унищожат защитния слой.

Повреди на алуминиеви съдове за готвене

 • Поради високата топлопроводимостхраната може да изгори . Това значително ограничава способността на алуминиевите съдове, когатоГорещо е.
 • Забранява се съхраняването в алуминиеви съдове: ферментирали млечни продукти, сокове и др., Тъй като те могат да причинят окисляване на метали; плодове, тъй като сокът, съдържащ киселини, се извлича от тях - металът започва да преминава в храна; солена риба, кисело зеле, кисели краставички, кисели гъби и др.
 • Не е възможно да се приготвят продукти, които съдържаторганични киселини . Например, по-добре е да не се готви борш, въпреки че можете да готвите супи. Можете да направите конфитюр само ако плодовете не са пълни със захар предварително, а готвенето се извършва в един етап.
 • Оксиден филм на повърхността може да бъде случайно повреден с нож или вилица. Това увреждане ще бъде невидимо за окото, но ще предизвика метално окисление и неговото проникване в продукти.
 • По-добре е да не се мият алуминиеви съдовев съдомиялни машини . Старите саксии и уик, направени без специални покрития, могат да реагират с алкални детергенти. Съвременните анодизирани продукти губят красив вид от детергентите.
 • Алуминият е относително мек метал,лесно се огъва . Ето защо, с течение на времето, продуктите могат да се огънат и деформират, особено ако не се изливат, а се щамповат.
 • Съвети за използване

  Препоръчително е алуминиевите съдове да се третират внимателно, тъй като увреждането на оксидния филм с нож или вилица може да доведе до поглъщане на метал. Не използвайте железни четки и скрепери за измиване.

  Алуминият се използва най-добре в случаите, когато контактът с храна е налицекратко. Например, ако храната трябва да бъде загрята или варено мляко.

  Ако имате притеснения, че оксидният филм е повреден или надраскан, можете да излеете вода в съдовете и да задържитеза 15-20 минути . Това допринася за възстановяването на защитния слой.

  Повърхността на продукта от мащаб е лесно да се измие с оцет. Трябва да добавите няколко супени лъжици оцет в гърне, разредете се с вода и варете. След това, разтворът трябва да се изцеди и старателно изплакнете тенджерата с топла вода.

  Съдомиялните за печене могат да се използват само във фурната. Те не могат да се поставят в микровълновата печка, на газовата печка на горелката.

  При избора на ястия си струва да се обърне внимание на метода на неговото производство. По-добре се съхранява не подпечатан, и гласове продукти. Въпреки че те са по-скъпи. За предпочитане са тигани с керамично незалепващо покритие.

  Заключение

  Алуминиевите съдове за готвене не трябва да се страхуват. Когато се използва правилно, тя не представлява никаква вреда. Въпреки това, обхватът на неговото използване в икономиката е донякъде ограничен от факта, че не всички продукти могат да се съхраняват и приготвят в алуминий.

  Алуминиевите форми са идеални за печене, удобно е да се вземат лъжици и вилици с вас на поход или на пикник. Но за дългосрочно съхранение е по-добре да се използват ястия от други материали.