Ястия от опалово стъкло - възможно увреждане на здравето

През последните години опаловите изделия от стъкло стават все по-популярни. И това не е изненадващо, тъй като опаловото стъкло енай-уникалното изобретение на учените . Той е по външен вид и характеристики се смята за знак за добър вкус, добавя към интериора елегантност и шик. Интересно е също, че такова стъкло се използва не само за производството на ястия. Използва се за производство на бижута, микровълнови печки, вложки за интериорни врати, за производство на полилеи, подови лампи и други декоративни елементи.

Какво е опал и как се произвежда стъкло от него?

Опалът е камък, който се състои от частици вода и силициев диоксид. Крайният резултат от цвета зависи от съотношението на състава. Колкото повече вода - толкова по-прозрачен е замръзналият камък. Често количеството вода има6-10% от цялата смес .

Стъклото се произвежда по същата технология, която веднага му придава необходимата форма. Също така в стъкления състав може да има костна пепел в малко количество, кварцов пясък, доломит, варовик и други допълнителни елементи. С тяхна помощ може да се постигне и прозрачен ефект. В случай на стъкло този ефект зависи и отсъотношението на съставните частици. След като процесът на топене преминава през няколко етапа, получавате истинско опалово стъкло.

Стъклото може да бъдепрозрачноилиматово . Всичко зависи от покритието, което се използва в производствения процес. Също така, стъклото в крайния резултат може да има многоцветна повърхност. Производителите постигат този ефект поради покритието с дъга или седеф.

Предимствата на материала и неговите ползи

Опаловото стъкло все повече се използва в индустрията на съдовете. Това се дължи на редица предимства, които тя притежава. Те включват комбинация от изтънчен порцелан, практично закалено стъкло и много други.

Основни предимства:

 • Устойчивост на удар . Опаловото стъкло е много по-силно от обикновено, така че продуктът няма да се счупи при удар. Често такива ястия се наричат ​​„вечни”. Но ние трябва да помним, че това стъкло, а в редки случаи с много силно въздействие, не може да издържи силата на удара.
 • Устойчивост на така наречените шокови понижения на температурата . С рязката промяна на температурата, съдовете не се пръскат. Това ви позволява да го използвате за печене на чинии във фурната или микровълновите фурни.
 • Устойчивост . Тези продукти не се износват с времето и не губят първоначалния си вид. Структурата на повърхността през годините остава гладка, без да се поддава на механични деформации, дори и след продължителен контакт с прибори.
 • Лекота и хигиена . благодаряВ крайна сметка такива ястия нямат пори на съвременните производствени технологии - мръсотията не се залепва, както при другите видове ястия и се почиства добре. Така при използване се осигурява висока хигиена. Също така, материалът е по-лек от порцелан, но не е по-нисък от неговата практичност и удобство.
 • Той имаголям избор на цветове и модели , които производителите прилагат. Затова всеки може да избере модела на продукта по свой вкус.

Може да се каже, че предимството на опаловата посуда се състои в практичността му при употреба, безопасността при готвене и продължителната употреба.

Недостатъци и възможна вреда

Като такива тези ястия не са вредни, а недостатъците на ястията с опал зависят единствено от производителите, тъй като технологиите и материалите са различни. Също така от потребителите, това става субективна оценка на свойствата и функциите на ястията.

Сред тези минуси са следните:

 • В процеса на ръчно миене на съдове (със или без ръкавици), стъклото става многохлъзгаво и „извън контрол“ , когато е в контакт с препарат.
 • Някои потребители може да не са доволни от теглото на продукта. Както и дебелината на страните, която за някои ястия (чаши, чаши) може да бъде не повече от 2 мм.
 • При рязко изменение на температурата от много ниско до високо, продуктът може да се напука на няколко части или може да се счупи малка част.
 • Неудобна форма . Някои производители преследватОригиналността прави ястията без страни, което затруднява улавянето. Също така, такава плоча може бързо да се нагрее или дори да се изплъзне от ръцете, което изисква по-голяма грижа при използване.
 • Има някои модели съдове, чиято външна повърхносте леко груба . Тази част може да пожълтява с времето и да създаде своеобразна непочтеност и да развали естетичния вид на продукта.

Какви ястия са изработени от опалово стъкло?

Асортиментът от продукти от опалово стъкло днес е доста широк. Това не са само чинии и чаши, но също и саксии, тави за печене, чаши, чаши, кани, салатни купи и много други.

Особености на използване

Това ястие може да се използва за вкъщи. Поставената маса ще бъде пример за добър вкус, изисканост и елегантност.

Често такива ястия се намират в ресторанти и кафенета. В допълнение към естетиката, за собствениците на заведения това са големи спестявания и възможност да се повиши цената на едно ястие, тъй като на такива ястия изглежда много по-привлекателно и апетитно.

Като цяло използването на съдове от опал не се различава от използването на други видове кухненски прибори.

Има някои характеристики и препоръки, които ще позволят на продукта да продължи по-дълго:

 1. Голям брой плочи могат да се съхраняват в купчина. Поради силата на каквито и да е промени и щети на табелките няма да има, а пространството в кухнята ще бъде спасено.
 2. Избягвайте резки температурни промени в микровълновата печкафурни и фурни е по-добре да се променя постепенно. С промяна на температурата, продуктът ще се настрои и ще промени и температурата си.
 3. Опаловите съдове могат да бъдат измити с всеки детергент.
 4. Допуска се зареждане на продукти в съдомиялната машина. В този случай не се наблюдава увреждане на съдовете.

Заключение

Може да се заключи, че ястията от опалово стъкло имат повече предимства, отколкото недостатъци. Поради дългия живот и безопасността на продуктите, такива ястия могат да се използват във всички сфери на ежедневието. Съвременните технологии и голям избор от продукти ви позволяват да направите избор в полза на това специално ястие.