Ползите и вредите от минералната вода

Минералната вода става все по-разпространена. Изграждат се нови кладенци за производство на подводна течност и се строят заводи. На рафтовете на магазините изборът на "минерална вода" се увеличава всяка година. Но дали тази вода е добра за вас?

Минерални води: какво е това?

Човешкото тяло е 50-70% вода . Животворната влага е включена във всички метаболитни процеси и се използва активно от организма при създаването на нови тъкани. Следователно, за да се поддържа здравословното функциониране на органите и системите, е необходимо да се консумира достатъчно количество вода.

За възрастен дневният процент еот 1,5 до 2 литра . Този индикатор може да варира в зависимост от телесното тегло или обема на товара. Питейната вода трябва да бъде свободна от примеси и за предпочитане варена. Но има алтернативен вариант. В съвременния свят минералната вода е доста популярна и много хора решават да я консумират в ежедневието.

Минералната вода е с естествен произход , извличана от специални кладенци . Колкото по-дълбоко е кладенецът, толкова по-ценна е водата в нея. Факт е, че подземната течност е защитена от вредно химическо замърсяване на атмосферата. Също така, този източник има голямо количество минерали имикроелементи, сред които: натрий, калций, магнезий и др.

Водата от естествената сонда се класифицира най-често от количеството минерали на кубичен дециметър:

 • Трапезария- количеството солие по-малко от 1 g на кубичен метър. m . Такава вода може да се пие в неограничени количества и нейните свойства са подобни на обикновената неминерална вода.
 • Медицински трапезария- минералиповече от 1 година на кубичен метър. m . Отличен за профилактика на заболявания на първо място на храносмилателната система, но се препоръчва да се използва в малки дози.
 • Терапевтичнотоне е подходящо за обичайно пиене, количеството минерали надвишава 10 g на кубичен метър. Употребата на лекарствена минерална вода се предписва от лекар за сериозни заболявания на храносмилателната система.
По време на историята на минералната вода експерти спорят помежду си. Някои твърдят, че пиенето на такава течност причинява повече вреда, отколкото полза. Други отричат ​​това, като цитират доказателства за визуални случаи на нейните чудодейни свойства. Ето защо е важно да се разберат тези много плюсове и минуси, за да се определи дали да се използва "минерална вода" всеки ден.

Полезни свойства

Няма смисъл да се отричат ​​полезните свойства на минералната вода, тъй като положителният му ефект върху човешкото тяло отдавна е доказан. В допълнение към подобряване на храносмилането, минералната вода може да помогне с психологически разстройства и дори да има подмладяващ ефект. По-долу е даден списък на основните предимства.от питейна минерална вода:

 • Насищане на соли : независимо от натоварването, човешкото тяло се изпотява и ежедневно губи влага. Разбира се, тук може да помогне и прясна вода, но тя не може да попълни резервите от сол. Ето защо, добро решение би било използването на минерална вода.
 • Почистване на тялото : в хода на работата си органите отделят токсични вещества. Минералната вода има набор от микроелементи, които ускоряват процеса на премахване на токсините и нежеланите ензими от организма.
 • Подобрено храносмилане : яденето на част от минералната вода 10 минути преди хранене активира процеса на секреция в стомаха. Това означава, че храната в такава среда се разлага по-бързо и стомаха харчи по-малко усилия за храносмилането.
 • Разреждане на слюнка : много полезно свойство на вода, обогатена с минерали, затова при лечение на кашлица те често прибягват до точно такова решение. В допълнение, "минерална вода" подхранва тялото с кислород, което е важно и при алергична или астматична кашлица.
 • Укрепване на ставите : солите в минералната вода обгръщат ставите, което ги прави по-подвижни и еластични. Такива фуги се справят по-добре с товари и могат успешно да издържат на външни повреди.
 • Подобряване на нервната система : някои видове "минерална вода" съдържат йод, който стимулира щитовидната жлеза. В резултат на това се увеличава имунитетът на организма и нервната система се успокоява. ЗарадиНякои психолози предписват курс на консумация на натурална йодирана минерална вода.

Противопоказания и възможна вреда

На първо място, следва да се отбележат обстоятелствата, при които е необходимо да се откаже от употребата на минерална вода. Първо, по време на бременност. Сулфатите, които са част от "минералната вода", забавят процеса на абсорбция на калций, който е необходим компонент за развитието на здрав плод. Второ, след пиене на алкохол, част от минералната вода само влошава положението, дразни стомаха. На трето място, не можете да пиете много студена течност с минерали, тъй като това провокира появата на язва.

И сега можете да отидете в списъка на отрицателното въздействие на минералната вода върху организма на всяко лице:

 • Въглероден диоксид : той се използва като консервант: газирана вода задържа набор от микроелементи за по-дълго време. Но въглеродният диоксид може да предизвика подуване, колики и други неприятни симптоми.
 • Повишен натиск : в големи количества минералната вода оказва прекомерно натоварване върху бъбреците и черния дроб, което от своя страна увеличава налягането. Ето защо е важно да се следва дневната норма и да не се пие прекалено много.
 • Наличието на „външни“ компоненти : Случва се, че по време на екстракция във водата могат да попаднат вещества като сяра или различни нитрати. Използването на такива вещества може да доведе до нарушаване на някои системи на тялото, например, има случаи, когато човек започва да страда от безсъние.поради тази причина.
 • Предозиране на някои вещества : важно е да се наблюдават промените в тялото по време на пиене на минерална вода. В случай на отрицателни промени, трябва да се свържете с Вашия лекар възможно най-скоро.

Съвети за използване

Компетентният подход при използването на минерална вода може да сведе до минимум отрицателното въздействие. За да направите това, трябва да приемете сериозно избора на "минерална вода" и да вземете порции в определен момент във времето. Затова е препоръчително да се купува минерална вода в стъклени бутилки, тъй като в такава опаковка полезните свойства на течността се запазват по-дълго.

През деня напитката „минерална вода“ не трябва да надвишава 0,5 литра, с изключение на трапезарията. Така се оказва, че няма да е възможно да се замени прясна медицинска вода или медицинска столова.

Заключение

Минералната вода може да донесе ползи както на тялото, така и да остави отрицателна следа. Но компетентната употреба ще позволи да се почувства всичко, което е описано по-рано. Трябва ли да пия само минерална вода през деня? Определено не. Половин литър е дозата, която ще е достатъчна за подобряване на здравето на тялото.