Бебе Уокър: ползите и вредата

С раждането на дете родителите имат естествено желание да му дадат най-доброто. Желанието на мама и татко за бебето да се научи да върви по-бързо, да говори, кара да мислите за закупуване на устройства, които допринасят за развитието. Един от устройствата, който дава възможност да се научат нови движения и да помогне в развитието на света около нас, е проходилка.

Какво е бебе Уокър

Това е устройство, чрез което дете, което не може да ходи, може да се движи сам. Състои се от удобна седалка с фиксирани ремъци и малка маса с играчки, често музикални. Цялата конструкция е разположена на широка основа с колела.

Дебатът за необходимостта от проходилка не изчезва. Лекарите са по-склонни към негативните последствия от употребата и психолозите, че са необходими за благоприятно емоционално развитие.

Предимства на Walker

 • Колкото по-възрастно става детето, толкова по-голяма е нуждата от разширяване на хоризонтите. Леженето на стомаха е трудно да се види какво е в далечния ъгъл и къде отива майката. Да бъдеш в проходилкаразкрива възможността за проучване на района около тях .
 • Нови движения, изследване на околната среда и начин за самостоятелно преместване доставят много положителни емоции .
 • Вертикалното положение позволяваукрепване на мускулите на ръцете и краката . Детето прави много движения, затова е по-уморен, яде добре и ще спи по-добре.
 • Мама, която не само се грижи за детето през целия ден, но и държи домакинството, няма време да се отпусне или да се грижи за себе си. Пешеходците могат да й дадат време за спокойна домакинска работа, докато бебето е заето да проучи ново пространство.
 • В проходилки тойняма да достигне до опасни за живота неща , например електрически контакт, врати на шкаф, дребни предмети.
 • Рискът от нараняване намалява , детето не може да се качи на дивана и да падне. Това важи особено за децата, които са прекалено активни и постоянно се опитват да се изкачат по-високо.
 • На масата, с поставени върху нея играчки, ще се помогнеда развие фини двигателни умения , а звуковите устройства няма да ви позволят да се отегчите.

Увреждане на Уокър

 • Като се движите в проходилка, можете да ускорите при висока скорост, докато се натъкнете на нестабилни обекти в стаята (стол, масичка за кафе) или заекване в точката на преход на килима и пода. Има шанс да се удари в острите ъгли на мебелите или падането и преобръщането на конструкцията.
 • В проходилка едно дете е вертикално за дълго време, което даватовар на гръбначния стълб, който все още не е станал по-силени може да доведе до неговата деформация.
 • Ходът на някои заболявания с честото използване на проходилки може да се влоши. трябваобърнете внимание на патологията на опорно-двигателния апарат. Ако детето има рахит, дисплазия на тазобедрените стави, нарушен мускулен тонус, проходилката може да повлияе негативно.
 • Когато неправилно седнат на стол, краката не докосват изцяло пода и детето става на пръсти. Това формира патологична походка, основана на предната част на стъпалото.
 • Пребиваването в устройствотоне обучава умението да се движи независимо , а по-скоро отблъсква този момент. Детето не се научава да ходи, а просто пренарежда краката си. Някои деца просто се отдръпват с единия си крак, за да се преобърнат. Когато започнат да ходят самостоятелно, те използват тази техника, когато се разхождат, като разчитат само на един крак и дръпват към другия.
 • Децата, които са в проходилки за дълго време, не образуват асоциативни връзки между дясното и лявото полукълбо в мозъка ималкият мозък не работи , който е отговорен за координиране на движението. Освен това те пропускат толкова важен момент в тяхното развитие, колкото и пълзящи. Такива деца в бъдеще могат по-късно да започнат да говорят, може да има проблеми с образованието под формата на дисграфия и дислексия.
 • Децата в проходилкитене се чувстват в опасности не могат да попаднат правилно. При самостоятелно ходене е по-вероятно да се наранят.
 • Бебето е в едно положение, което е фиксирано с ремъци. Ето защо е невъзможно за него да изпълнява други движения, като например да седи или да лежи.

Съвети и правилно използване на проходилка

Когато купувате проходилка, следвайте прости съвети, които ще ви помогнат да избегнете проблеми при използването им.

 1. Да започнеш да сееш в тях не по-рано от детето да започне да седи и да се присвива и да се изправя добре, като държи подкрепата. Това се случва на възраст6-9 месеца . Мускулите на гръбначния стълб са готови да намерят тялото в изправено положение, което ще намали риска от проблеми с гръбначния стълб. Но е по-важно да се съсредоточим не върху условията за ползване, а върху индивидуалните характеристики на развитието.
 2. За да може детето напълно да се наслади на възможностите на устройството, освободете пространството на помещението от ненужни неща, извадете от пода килими, за които можете да се препънете. Изберете модел, така че да не минава през вратата.
 3. Закрепете детето на стола, така че краката му да стоят плътно на пода.
 4. Ограничете престоя си. Започнете от 5-10 минути и постепенно увеличавайте времето. Максимално използванедо 40 минути на ден .
 5. Въпреки привидната безопасност на проходилката, не оставяйте детето без внимание, за да може да дойде на помощ навреме. Ако къщата има стълбище, я предпазвайте от всички възможни начини.
 6. Не използвайте проходилка, ако детето е болно или се страхува от нова играчка. Изчакайте, докато бебето е по-силно и вече не се страхува.

Заключение

Решението за закупуване остава за всяко семейство. И все пак те са по-необходими за майката в условия, когато няма помощ около къщата. При всички предпазни мерки за безопасност майката, докато детето е заето, можетихо правете домакинството или се отпуснете малко. За психологическото развитие на бебето ще е достатъчно само присъствието на родители наблизо. И рано или късно той ще се научи да ходи сам.