Лосово мляко: ползите и вредите

Лосовото мляко е специален продукт. Той, заедно с кравата и козата съдържа голям брой полезни вещества и помага за лечение на някои заболявания. В тази статия можете да научите за ползите от млякото на лосове и защо трябва да бъде в диетата.

Елково мляко

Млякото от лосове е мляко, произвеждано от лосове, които се хранят с новородени лосове.

На планетата има места, на които се доят млека и се събира мляко:

 • Фермата за лосове Сумароково (Русия).
 • Ловна ферма THK Turnayevo (Русия).
 • Семейна ферма „Йохансон“ (Швеция и Канада).
Елшкото мляко съдържа здрави мазнини и мастни киселини, протеини, аминокиселини, аспартова киселина. Също така, продуктът е богат на магнезий, калий, калций, манган, алуминий, желязо, мед, силиций, цинк, молибден, кобалт.
Лозовите крави раждат бебета през май и ги хранят до средата на септември. През първите 25 дни на лактация концентрацията на хранителни вещества в продукта е по-висока, а в следващите дни съдържанието на мазнини, минерали и хранителни вещества постепенно намалява. За разлика от кравето мляко, лосът е по-дебел и по-сладък вкус и съдържа повече минерали.

Ползи

Кравите на лосове са тревопасни животни, които ядатповече от 200 видаот храсти, треви, плодове, корени и някои гъби. В диетата им присъстват: кора на дървета, глог, шипка, калина и други растения. Билковите екстракти се екскретират в млякото почти чисто, така че продуктът има лечебни свойства. Освен това лосът няма жлъчен мехур, така че в млякото от лосове няма токсини и други вредни вещества.

Ползите от млякото от лосове са, както следва:

  Тявъзстановява човешката имунна системана човека и допринася за неговото укрепване. Продуктът е особено ценен за малки деца, тъй като техният имунитет се формира само при пациенти с HIV инфекция или СПИН, за да се спре по-нататъшното отслабване на имунната система.
 • Доказано е, че млякото от лосовепомага при лечението на онкологични заболяванияна кръвта и лимфната система (левкемия или болест на Ходжкин). Той стимулира синтеза на Т-клетките на имунната система (които се борят с раковите клетки) и подобрява общото състояние на пациента. Също така намалява вредното въздействие на химическата и лъчева терапия.
 • Той имабактерицидни ефектиипомага за очистването на тялото . Млякото унищожава бактериите и премахва шлаки, токсини, радионуклиди и други токсични вещества. Това се дължи на лизозимната активност на продукта (лизозимът е ензим, който разрушава клетъчните стени на бактериите, в резултат на което микроорганизмите умират). Според някои съобщения, продуктът елиминира алергиите, поради същата лизозимна активност.
 • Нормализира функционирането на стомашно-чревния тракт . Млякото намалява киселинността на стомаха и подобрява подвижността.дейността на органите. Той също така предпазва лигавицата на стомаха и червата от вредното въздействие на определени вещества и намалява риска от пептична язва. А с улцерозни ерозивни лезии на стомаха, продуктът насърчава по-бързото възстановяване на увредените участъци.
 • Затруднява развитието на дисбиоза . Продуктът насища червата с полезни бактерии и спомага за подобряване на храносмилането. Благодарение на редовния прием на мляко от лосове, изпражненията се подобряват, газове и подуване на кожата изчезват.

Употребата на мляко от лосове се препоръчва при язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника, гастрит, хроничен колит и ентероколит, някои заболявания на черния дроб и жлъчните пътища.

Вреди

Млякото от лосове не причинява вреда на тялото. Той дори не предизвиква алергии, тъй като ехипоалергенна .

Въпреки това, продуктът е противопоказан за хора, страдащи отпанкреатит(остър и хроничен). Тъй като съдържанието на мазнини в лосовото мляко е доста високо, то може да причини гадене, повръщане и болка в панкреаса. Поради високото съдържание на калории и мазнини, млякото не трябва да се консумира от хора с наднормено тегло и затлъстяване.

Хората с диабет трябва да пият лозови продукти с повишено внимание - съдържанието на захар е по-ниско от това на кравето, но все още може да предизвика рязък скок на кръвната захар.

Как се пие

За да се използва млякото от лосове, което да донесе най-голяма полза, трябва да знаете правилата за приемането му.:

 1. За превантивни и общи здравни цели е достатъчно да се пие половин чаша мляко на ден20-30 минути преди закуска .
 2. Ако продуктът се използва за лечение на заболяване, той трябва да се пие по следния начин:150–200 ml 4 пъти дневно20–30 минути преди хранене. Продуктът трябва да се загрее до стайна температура (по-добре е да не се затопля в микровълновата фурна, тъй като хранителните вещества могат да бъдат унищожени).
 3. На малките деца трябва да се дава50-100 мл мляко 2-3 пъти дневно .
 4. Курсът на лечение е25-30 дни , след което трябва да направите почивка, за да не предизвикате странични ефекти.
 5. По време на лечението трябва да се спазва диета. Препоръчително е да се намали консумацията на пържени, мазни, силно пикантни и силно солени храни.

Продуктът може да бъде замразен и съхраняван във фризера - в това състояние той се съхранява повече от шест месеца, без да губи своите лечебни свойства и полезни вещества. Размразеното мляко трябва да бъде непосредствено преди употреба в емайлирани (в никакъв случай, не метални) съдове. Размразяването трябва да става при стайна температура. Трябва да се помни, че млякото не може да бъде сварено и доведено до много гореща температура, тъй като по време на топлинна обработка всички полезни вещества се унищожават.

В района на Кострома, в близост до лосовата ферма, има специален санаториум, в който пациентите се лекуват с лосово мляко. Там употребата на продукта се наблюдава от опитни специалисти и се предписва оптимален режим на лечение, в зависимост от товапоказания и особености на пациента.

Лосовото мляко е ценен продукт, който трябва да бъде в хранителния режим на възрастни и деца. За съжаление, трудно е да се намери в продажба (почти невъзможно), така че те могат да се лекуват само в санаториум или да дойдат за фермата. Но определено си заслужава, защото продуктът носи големи ползи за тялото.