Сиртаки: какво е полезно и какво е вредно

Сиренето Sirtaki е ферментирал млечен продукт, който има богата история. През последните шест хиляди години този продукт, който първоначално е бил произведен от гърците, е сред най-популярните продукти за сирене, използвани за приготвяне на закуски, салати и сервиране със сирена или в комбинация със зеленчуци, както и вина с мек деликатен аромат.

Вероятно човек, който е чул малко за такъв продукт, преди всичко ще бъде свързан с националния гръцки танц, наричан още “сиртаки”. Не е изненадващо, че вкусът на сиртаки-сиренето предизвиква много вълнуващи емоции и необичайни усещания като този едноименния енергичен танц. Въпреки това, малко хора се чудят дали сиртаки е добро и дали това сирене може да навреди на тялото?

Някои сведения за сиртаки

Сиренето на Сиртаки наистина получи името си от огнения гръцки танц. В много отношения тя е подобна на друго гръцко сирене, фета, което обяснява някакъв вид конкуренция между два продукта. Разликата от фета е, че кравето мляко се използва за сиртаки, но не и за овче козе мляко, освен това, производителите следват рецептата за старата рецепта.

Разбира се, че иматеИма възможност да научите за какво се отнася този продукт и за обратната връзка от потребителите от различни източници, но е по-вероятно да получите погрешно впечатление за сиртаки. Например сред потребителите съществува широкоразпространено оплакване относногорчивина в вкусана този сирене - това е доказателство за пропуснати нарушения на рецептите или, още по-лошо, първия знак, че сиренето вече е започнало да се влошава. Вкусът на сиртаки трябва да бъде кисело мляко с умерена соленост. Ако е възможно да се каже така, то съдържа всички най-добри качества на фета и сирена, на които е толкова сходно както по външен вид, така и в рецептата.

Също така много хора отбелязахапрекомерна трошливост на сиренето , но това по никакъв начин не показва липса на качество на продукта. Напротив, сиртаките трябва да бъдат умерено еластични и ронливи, което най-вероятно се обяснява с неговия състав: използват се само мляко и квас; всички добавки, особено химически, са абсолютно изключени.

Колко полезна е употребата на този продукт?

Както всяко друго сирене, сиртаки е изключително полезен продукт. Неговите положителни характеристики са следните:

  • Sirtakiне разполага с никакви технологични добавки , което го прави безопасен за тялото почти сто процента.
  • Може да изглежда невероятно, но в този сиренеима повече протеини, отколкото в рибата или месото . И дори малките деца знаят за ползите му: тъй като човешкото тяло се състои предимно от протеини,Тъй като формира основата на клетките, неговият дефицит засяга състоянието на тъканите, мускулите и т.н. Липсата на необходимия дневен прием на протеини води до проблеми с косата, ноктите и зъбите, а умерената употреба на сиртаки в комбинация с някои други продукти може да помогне за възстановяването на тяхното състояние за кратко време.
  • Счита се, че това сиренее доста питателно и питателно , но в същото време има много малко калории. Този факт прави sirtaki страхотна находка за диета. Голямо решение би било да се добавят сирене към леки зеленчукови салати. Също така е ключова съставка в гръцката салата, но не и фета, както обикновено се смята. Затова тази салата предава „характера” на Гърция, нейната лекота и простота, като в същото време показва широчината и блясъка на гръцката душа.
  • Освен това, този сиренелесно се абсорбира от тялото . Следователно едва ли имате проблеми с храносмилането, тежестта в стомаха и често последвани от гадене, оригване или киселини.
  • Тъй като сиртаки е направено от краве мляко, то съдържаголеми количества фолиева киселина , което има благоприятен ефект върху кръвообращението, спомага за възстановяване на нивата на хемоглобина, насищане на мозъка с кислород и др.

Какви вреди за здравето може да причини един продукт?

Сиренето Sirtaki също има отрицателни страни. И така, какво могат да се сблъскат с потребителите?

  • Неразположение . Дори и такъв продукткато sirtaki с прекомерна употреба може да навреди на стомашно-чревния тракт. Преяждането е поне тежък товар за стомаха, което усложнява процеса на храносмилането. Но, разбира се, това може да се случи само с много силно преяждане.
  • Този продукт се счита за един от най-предпочитаните ферментирали млечни продукти в деликатните жени. Това сирене е вкусно, въпреки че неговият вкус е необичаен и особен, и питателен по свой начин. Но за съжаление, за хората, които страдат от непоносимост към лактоза или непоносимост към солени храни, това сирене изобщо не е подходящо.
  • Както много кисели сирена, сиртаки не трябва да се консумират от хора с такива заболявания като гастрит, язви и други чревни и стомашни патологии. През тези периоди стомашно-чревният тракт е особено уязвим и прекалено раздразнителен, а солените храни се считат за доста силни стимули, особено за лигавиците.
  • Изглежда, че липсата на каквито и да е производствени добавки в сиренето следва да гарантира безупречната безопасност на здравето. Но проблемите могат да дойдат откъдето не се очаква. Това включва лоша грижа за кравите, които произвеждат мляко за производство, което се изразява например в съмнителни добавки за храна за животни. Използването на нискокачествено мляко в производството може да провокира появата на рак. Но този риск е минимален.
  • Също така краве мляко и много продукти навъз основа на това те могатда променят хормоналния фон , което в някои случаи може да бъде полезно, докато в други може да предизвика нежелани реакции на организма, например проблеми с кожата, мастните жлези и др.

Какво трябва да се помни, когато се яде сиртаки?

Най-голямата опасност е ферментирал млечен продукт за хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания. В такива ситуации лекарите категорично забраняват солените храни. В други случаи този продукт може да бъде вреден само ако му позволите да изтласка всички други компоненти на дневното ви меню. Но това е малко вероятно да се случи на разумно мислещ човек, който се придържа към елементарните норми на храненето. Освен това се оказва, че ние ядем това сирене по-често в комбинация с други продукти, отколкото поотделно.

Въпреки минималните рискове, сиртаки трудно може да се нарече много вреден продукт. Тя може успешно да се превърне в положително допълнение към диетата и също ще се превърне в незаменима съставка в много ястия, които включват кисело сирене.