Ползи за здравето и вредни пасти

Вероятно всеки видял на рафтовете на магазина такъв деликатес като бяла ружа. Баровете с бял маршмал изглеждат изключително апетитни и често се озовават на масата като десерт. Въпреки това, не всички знаят, че шопинг мочурището едва ли изглежда като истински национален продукт.

Зефирът, въпреки сходството му с ориенталските деликатеси, еоригиналния руски десерт . Първият е бил приготвен още в 15-ти век в Коломна, където днес има музей, посветен на този деликатес. В музея има стадо и магазин, където можете да си купите пастила, приготвена по стари рецепти.

Какво е истинският бозайник

Първоначално руски пастили бяха направени от пюре от ябълки или зрънце и мед. Ябълките са подбрани кисели (напримерАнтоновка ), а от плодовете предпочитат офика, касис, червена боровинка или брусница, тъй като повишената киселинност е необходимо изискване за пюре. Сместа от пюре и мед беше разбита и поставена на специални листове, опъната върху дървени рамки и след това изпратена във фурната за сушене. Оттук и името на десерта - изглеждаше „облицовано“, „измито“. След като пастилата беше готова, слоевете бяха нарязани на парчета или навити на рула.

Съвременната сладост не е подобна на традиционната илисъстав или метод за получаване. Още в съветските времена е реализиран вариант на крем-пасти, който се приготвя от специален “пивовар” на базата на захар и ябълков сос, и изглежда като бяла ружа. Именно този продукт се разиграва в днешните магазини, а бонбоните могат да бъдат или бели, равномерни или оцветени, или с парченца мармалад. Модерният десерт се състои от ябълково пюре, захар и пудра захар, агар като желиращ агент, яйчен прах, лимонена киселина и различни аромати. И ако такъв плодов бонбон също има срок на годност повече от два месеца, то тогава определено се добавят консерванти.

Полза за продукта

Разбира се, съвременните пастили нямат толкова голям брой полезни свойства, колкото традиционните. Националният деликатес, без никакви добавки, сам по себе си носи предимство.

 • Зефирът съдържа витамини РР ( еквивалент на ниацин ), B2 ( рибофлавин ), както и такива минерали като цинк, желязо, калций, йод, калий, фосфор, магнезий ,
 • Лакомства укрепват имунната система, тъй като тя съдържа аскорбинова киселина.
 • Диетичните влакна подобряват храносмилането, повишават чревната подвижност и голям брой пектини в състава действат като ентеросорбенти, които свързват вредни вещества (соли на тежки метали, токсини) в червата и ги отстраняват от тялото.
 • Fiberсъщо забавя абсорбцията на холестерол в кръвта и следователно предпазва кръвоносните съдове и сърцето от атеросклероза.
 • Захар бързо се превръща в енергия и подпомага физическата активност и умствената дейност.
 • Глюкозатасъщо допринася за производството на серотонин - хормона на радостта, т.е. употребата на бонбони подобрява настроението.
 • Ябълково пюре е богато на желязо и може да помогне при анемия.
 • Агар-агар е полезен за недостиг на йод, помага при проблеми с черния дроб.
 • Гъбите са изработени от пастила ипротеини , които са градивни елементи за тялото.
 • Поради наличието на цинк, десертът е показан за себорея.

Възможна вреда за третирания

Въпреки това, както и всяка друга сладост, пастите имат своите недостатъци. Модерният бонбон, състоящ се главно от захарен сироп, сгъстители и различни химически добавки, обикновено е далеч от наименованието на полезен продукт. Какви са опасностите, които дебнат в деликатесите?

 • Продуктът съдържа много захар , което означава, че пациентите със захарен диабет трябва да се въздържат от консумация на такъв десерт.
 • Както традиционните, така и модерните пасти са с високо съдържание на калории:съответно 320 и 370 kcal . Ето защо, неговият диетичен продукт не може да се нарече, а в борбата срещу наднорменото тегло деликатес няма да помогне.
 • Възможно е да има алергична реакция към някои от съставките на деликатес, особено една пълнена с различни багрила, аромати и консерванти.
 • Десертът може да повлияе неблагоприятно на състоянието на зъбите и да причини кариес.
 • Пюрето от ябълки, от което се приготвя истински бонбони, може да допринесеобостряне на хронични заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, пептична язва).
 • Възможна неизправност на черния дроб и стомашно-чревния тракт.
 • Прекомерната консумация на продукта може да доведе до главоболие.

Какво си заслужава да си спомня при избора на лечение

Така че можем спокойно да заключим, чеистинските домашни бонбони , приготвени по традиционна рецепта, имат най-голяма полза и безопасност. Такъв продукт трябва да бъде предпочитан за съхранение на аналози. Въпреки това, не винаги е възможно да се намери такова лечение или да се подготви сами. След това трябва да закупите продукта в магазина, но при избора на сладкиши трябва да бъдете внимателни.

Най-добре е да се предпочита бялата пастила . Цветът може да бъде остарял, който производителят иска да боядисва с багрила. Тя не трябва да се рушат, да имат твърде остър аромат, да съдържат капчици сироп на повърхността. Не забравяйте да обърнете внимание на състава на продукта и да се опитате да закупите само бяла ружа, която не съдържа вредни консерванти и други промишлени добавки. Колкото повече естествени съставки в състава - толкова по-добре.

Неупакованата сладост не трябва да се съхранява на открито за дълго време: тя започва да се покрива с твърда кора. В целофан и пластмасов контейнер, лечението може да стане лепкаво, така че съхраняването му в кутия или хартиена торба би било идеален вариант.

Употребата на продукта е приемлива за бременни жени и. \ Tкърмещи жени, но те трябва да спрат избора си само на домашно приготвени деликатеси и да ограничат консумацията на бонбони не повече от 1-2 пъти седмично поради своята калорична стойност.

Хората на диета могат да ядат този деликатес, но в много ограничени количества - не повече от 50 g, и трябва да се консумират само през първата половина на деня, така че тялото да може бързо да консумира въглехидратите.

Заключение

Пастила е отличен десерт, който ще се хареса на децата и възрастните. Основното нещо, което трябва да запомните, когато го използвате е умереност, и тогава само удоволствие и полза могат да бъдат получени от стария руски деликатес.