Ползи за здравето на вар

Вар е невероятен представител на цитрусовото семейство. Зелен кръгъл плод с приятна киселинност и ярка горчивина се използва в готвенето, парфюмерията, козметиката и дори ароматерапията.

Според съдържанието на витамини, танини и етерични масла в състава му, плодовете могат да се конкурират с други цитрусови плодове - портокал, лимон, грейпфрут. Каква е особеността на вар и може ли да навреди на тялото?

Lime - какво е това?

Липата - плодът на семейството на цитрусовите дървета, пристигна направо от Индия. Според неговия генетичен набор от вар има много сходни черти с лимона. Може да изглежда, че зеленият цитрус е самонеузрел лимон , който не успява да абсорбира максимално кисел вкус и да придобие яркожълта кожа. Но маниаците бързат да разсеят този мит.

Липовите плодове растат на дървета, чиято височина варира от един до пет метра. Широката корона с тесни листа и трънливи клони крие в себе си богати зелени яйцевидни плодове с диаметърот 4 до 6 см . С появата на плода лесно можете да определите степента на неговата зрялост - неузрелите плодове имат дебела тъмнозелена кожа. Жълтото петно ​​от едната страна на плода, кожицата става по-тънка иеластична.

Най-големите доставчици на цитрусови плодове в света са Мексико, Египет, Индия и Куба. Този цитрус е доста причудлив на метеорологичните условия, не толерира твърде ниски температури и сух климат, така че влажните топли тропици са идеална среда за отглеждане на вар.

Основният период на прибиране на реколтата е от периода от август до септември, но плодовете могат да се съхраняват дълго време, което им позволява да осигурят населението на Земята през цялата година.

Най-често срещаният сорт емексикански , който хората са виждали по рафтовете на повечето магазини. Активно се използва не само пресни, но и за приготвяне на етерични масла, които се използват в козметологията, производството на безалкохолни напитки и парфюмерия.

Интересно е, че има няколко вида плодови хибриди с други цитрусови плодове, които ще се харесат дори на най-изтънчените гастрономи:

 • Lemonime (лимон + вар)
 • Лимекват (Lime + Kumquat)

Ползи за здравето на вар

 • Вар - запис за съдържанието в състава мувитамин С(аскорбинова киселина). 100 грама от продукта (1 голям плод или 2 средни) съдържат почти 30 mg витамин С, което позволява да се запълни една трета от дневната норма в това полезно вещество. Аскорбиновата киселина е известна със своите антиоксидантни свойства, защитавайки клетъчните мембрани от ефектите на свободните радикали. Учените се отнасят до вещества с такава активност като антикарциногените - те са в състояние да се борят с развитието.злокачествени тумори.
 • Флавоноидите и рутинътучастват в стабилизирането на структурата на съдовата стена на вените и артериите. Това ви позволява да се справяте с развитието на атеросклеротични плаки в лумена на кръвоносните съдове, а също така подобрява тонуса на вените, намалявайки риска от варикозна дилатация.
 • Плодовете са уникален източникна фолиева киселина . Това е незаменима субстанция за бременни жени, защото с неговата липса има висок риск от развитие на дефекти на невралната тръба на плода. Особено важно е адекватното използване на фолиева киселина през първите седмици от бременността, когато се образуват органи и тъкани.
 • Вар ще бъдеголям помощник в намаляването на теглотои поддържането на слаба фигура. Плодовете са почти лишени от мазнини и въглехидрати, но съдържат голямо количество лимонена, ябълчена и янтарна киселина, които ускоряват метаболизма и активират изгарянето на подкожната и висцералната мазнина.
 • Цитрусътподобрява храносмилането и спомага за борбата със запека . Плодът съдържа несмислени диетични фибри (фибри), което допринася за растежа на полезната чревна микрофлора и подобрява храносмилането.
 • Компонентите на вар са известни с технитебактерицидни и антивирусни свойства . Сок или гореща напитка с резен цитрус се използва широко в комплексното лечение на настинки.
 • Lime е в състояние да подобри не само физическото състояние, но също такаподобрява настроението . Етеричните масла от коприна от липа имат тонизиращи свойства, спомагат за борба със сънливост истабилизира психо-емоционалния фон.

Увреждане от вар

 • Вар може да провокираобостряне на хроничен гастрит и пептична язвана стомаха. Това се дължи на излишъка на киселини в състава и на дразнещия ефект на етеричните масла върху лигавицата.
 • Цитрусовите култури могат да предизвикат алергични реакции, особено при малки деца.
 • Въпреки че продуктът има нисък гликемичен индекс, голямо количество вар в храненето на диабетици е нежелателно.
 • Необходимо еда се избегне изяждането на семената на плода . Установено е, че в състава си съдържат малко количество токсични вещества.
 • Сокът от пулпа от плодове съдържа много екстракти ие вреден за зъбния емайл . За да се намали вредата, се препоръчва старателно да се изплакне устата след хранене с вар. Ако това не е възможно, изпийте малко вода.

Как да се използва вар правилно

 1. За да се насладите напълно на вкуса и аромата на цитрусови плодове, трябва да направитеправилния избор при закупуването . Прясна и зряла вар има тънка зелена кора, а на едната му страна трябва да има жълтеникаво петно.
 2. Кората съдържа много танини и има горчив послевкус. Когато е свеж, той няма приятни вкусови качества, но е отлична добавка към чай, греяно вино или коктейли.
 3. Поради дразнещия ефект върху стомашната лигавица, плодовете не трябва да се приемат на празен стомах.
 4. Сушената лимонена кора може да се използва като съставка за печене или пикантни подправки за месни и рибни ястия.

Заключение

Lime - уникален цитрус, който съчетава многостранен и необичаен вкус, големи ползи за тялото и незабравим тоничен аромат. Той може да се конкурира с лимона като добавка към топли напитки, а етеричните му масла са много пъти по-ароматни и по-полезни от екстрактите от портокал или грейпфрут.