Протеин: ползи и възможна вреда за организма

Трудно е да си представим живота без протеин. Тя е необходима за изграждане на мускулна тъкан, помага за абсорбиране на протеини и участва в процеса на оздравяване. Ефектът на протеина върху тялото се осъществява на клетъчно ниво, като по този начин се заменят увредените мускулни клетки със здрави.

Когато се занимавате със спорт и се грижите за формата на тялото, се взема протеин. Получаването на точното количество протеин от храната може да бъде много трудно, така че те прибягват до помощта на закупен продукт. Понякога срив и депресивно поведение показват липса на протеин в тялото.

Протеин - основни понятия

За да се разберат нюансите на консумацията на продукти, е необходимо да се разбере какво е протеин? Това е съединение от органична природа, което съдържа аминокиселини, позволяващи да изграждате мускули, да участвате в метаболитни процеси и да помагате на тялото да постигне отлична мускулна форма.

В продължение на няколко години за закупения протеин са използвани само 2 направления:

 1. Отслабване.
 2. Увеличаване на мускулите.

Видове протеини

Хората вече са взели решение за любимите си видове протеини, а сега остава само да разчитат на дългогодишен опит. Да започнем с най-популярните сортове на продукта.

 • Изолират- най-чистият продукт от суроватка, в който практически няма мазнини и въглехидрати. Добре се абсорбира от организма, препоръчителното време на приложение - след тренировка. Отличава се с високата цена, но е незаменим помощник в храната на спортиста.
 • Концентрате продукт от суроватка, но с добавка на въглехидрати и мазнини. Съдържа около 70-80% от белтъка в състава, съдържа лактоза, следователно тя се възприема добре от тялото, има приятен вкус и е подходяща за дневен прием.
 • Казеинов протеин- този тип отнема много време, за да асимилира аминокиселините, консумира се преди лягане, защото тялото се нуждае от време, за да го абсорбира. Не е подходящ за хранене през деня или след тренировка, но по-добре от други видове може да помогне, ако човек често забравя да яде през деня.
 • Белтъчен протеин- ако смилаемостта на лактозата е нарушена, тогава е по-добре да се използва този вид протеини, протеинът от говеждо месо почти не съдържа мазнини, въглехидрати, лактоза и холестерол.

Ползи за жените

Всеки, който реши да добави протеинов прах към дневната дажба, мисли за всички ползи, които те могат да получат от продукта. За да бъде по-лесно да се направи избор, полезните качества на протеина бяха разделени по пол. Ако говорим за жени, тогава:

 • Протеинът е в основата на качеството на процеса на загуба на тегло.
 • С редовната употреба на мускулите ще стане по-силна.
 • Аминокиселините ще помогнат за възстановяването на здравето на ноктите, косата и кожата.
 • Протеинът се абсорбира добре от организма, което прави обучението още по-ефективно.
 • Тялото получава адекватно количество протеин, което понякога е трудно да се постигне с обикновените храни.

Ползи за мъжете

 1. Всички аминокиселини, които са част от протеина, работят за увеличаване на мускулния обем.
 2. Протеиновите прахове позволяват на тялото винаги да бъде в добра форма.
 3. Увеличава физическата издръжливост.
 4. Качеството на метаболитните процеси се подобрява.
 5. Чувството за ситост идва по-бързо, което е добре за хората, които поддържат диета за отслабване.

Само естествените суровини са избрани като основа за производството на протеинови прахове - това ограничава човека от отрицателни последици.

Вреди

Без значение колко потребители на протеини са убедени, че няма вреда за здравето, това е факт, който не бива да се пренебрегва. Продуктът може да причини сериозно увреждане на човешкото тяло.

 • Протеиновият прах може да повлияе отрицателно на работата на стомашно-чревния тракт и да причини диария, запек. При непоносимост към лактоза този продукт е още по-актуален.
 • Страстта за употребата на лекарството в неограничени количества води до влошаване на бъбреците и черния дроб. Ако преди употреба човек вече знае за проблемите си с тези органи, приемът на прах може да причини повече негативни проблеми, отколкото добри.
 • Без значение колко полезни аминокиселини са в състава на протеина, трябва да се отбележи, че това не е такаосигурява на организма необходимите хранителни вещества - те могат да бъдат получени само ако ядете други храни.
 • Концентрираният протеин е скъп продукт и много спортисти не могат да се снабдяват редовно, така че трябва да претеглите всички предимства и недостатъци преди покупката.
 • Протеинът в чист вид няма приятен вкус, така че всеки производител се опитва да подобри вкуса на продукта. Несъзнателно, можете да си купите протеин с огромно количество вредни подсладители и консерванти.
Всички горепосочени фактори казват, че е необходимо да се определи вредата за тялото преди покупката, и ако тя надвишава ползите, е по-добре да се откаже от покупката и да се премине към високо протеинови храни - грах, леща, пилешки гърди, пуйка и др.

Увреждане на мъжете:

 1. Увеличава риска от хормонален дисбаланс.
 2. При обилен прием на протеини възникват проблеми с ефикасността.
 3. Протеиновият прах съдържа фитоестроген - този хормон може да пресъздаде женските черти на мъжкото тяло, например, гърдата ще се появи.

Вреди на жените:

 • Протеиновият прах причинява извличане на натрий.
 • Калцият остава в тялото дълго време.
 • Мастните натрупвания са възможни, ако физическото натоварване е ниско.
 • В тялото се натрупва течност.
 • Протеиновите смеси увеличават нивата на естроген, което води до хормонален дисбаланс.

Всички горепосочени симптоми са възможни само когатопродукт на предозиране. Жените не трябва да консумират протеини ежедневно - ще е достатъчно от време на време да прибягват до неговата помощ за поддържане на дневния прием на протеин.

Полезни съвети за начинаещи протеини

 1. Спазването на дозата трябва да бъде предпоставка за приемането на лекарството.
 2. Прахът се разрежда с мляко или топла вода.
 3. За 1 кг. Необходими тегла дневно 1.5 гр. протеин.
 4. Не трябва да забравяме за протеина, който човек получава с храната, тъй като излишъкът има вредно въздействие върху състоянието на вътрешните органи.
 5. Покупката на даден продукт следва да се извършва само от доверен продавач и производител.

Заключение

В допълнение към протеина е необходимо да се помни, че тялото е достатъчно хранено с витамини и минерали - всичко това може да се намери в зеленчуци, плодове, риба, постно месо, зърнени храни. Когато човек е настроен да бъде здрав и да поддържа форма, няма специална нужда от протеинов прах. Достатъчно е да влезете в диетата си с максимално протеинови храни и нуждата от протеин ще изчезне самостоятелно.